رپورتاژ

آثار تاریخی اصفهان- علی بابا

اصفهان یکی از تاریخی‌ترین شهر‌های ایران است که آثار تاریخی آن و جاذبه‌های گردشگری‌اش، شهرت جهانی دارند. این شهر که در همه دوره‌های تاریخ مورد توجه بوده، طبیعتی زیبا و خاص دارد. وجود آبشارهای زیبا و باغ‌های سرسبز کنار کویر طلایی توانسته طبیعت‌گردی در این استان تاریخی فرهنگی را به حد اعلا برساند.

بسیاری از کسانی که تصمیم به ایران‌گردی دارند، سفر خود را با بازدید از این شهر شروع می‌کنند و با خرید بلیط اتوبوس اصفهان به تهران سفر خود را ادامه می دهند. محبوبیت اصفهان بین گردشگران خارجی هم ثابت شده وسالانه از همه نقاط دنیا برای بازدید از این شهر راهی اصفهان می‌شوند.

وجود هتل‌های چند ستاره و اقامت‌گاه‌های بوم‌گردی نشان از فراهم بودن شرایط گردشگری اصفهان دارد. گرچه می توان با بهبود زیرساخت‌ها برای رشد صنعت گردشگری کشور تلاش کرد. اگر دوست دارید با آثار تاریخی اصفهان بیشتر آشنا شوید، در این مطلب با ما همراه باشید.

تاریخچه اصفهان

شهر اصفهان اولین بار در دوره‌ اشکانیان به عنوان پایتخت ایران انتخاب شد و رشد تجاری و فرهنگی خود را آغاز کرد. این شهر که آبادانی بیشتری نسبت به بقیه ادوار داشته یکی از شهرهای مورد علاقه‌ پادشاهان و فرمانده‌های ایرانی بود. پس از حمله‌ تیمور لنگ به ایران در قرن هفتم و غارت این شهر و کشتار مردم، اصفهان به شدت افت کرد ولی در قرن دهم با شروع سلسله صفویان اصفهان به یکی از بزرگ‌ترین مراکز تجاری و فرهنگی ایران تبدیل شد و برای ۱۵۰ سال پایتخت این کشور پهناور بود. بیشتر آثار تاریخی این شهر به دوره صفوی مربوط می‌شوند و ثبت ملی شده‌اند.

میدان نقش جهان

این میدان که چهار اثر تاریخی مهم اصفهان یعنی مسجد امام، سردر بازار قیصریه، مسجد شیخ لطف الله و کاخ عالی قاپو را در برگرفته، یکی از بزرگ‌ترین میدان‌های دنیاست. میدان نقش جهان ۵۰۷ متر طول و ۱۵۸ متر عرض دارد. دورتادور این میدان حدود ۲۰۰ حجره به صورت ۲طبقه ساخته شده و مسافران و گردشگران برای بازدید یا خرید به این حجره‌های زیبا سرمی‌زنند.

وسط میدان نقش جهان که در گذشته مکانی برای رژه رفتن سرباز‌ها یا برگزاری مسابقات و بازی‌های محلی بوده، حالا فضای سبزی دلنشین وجود دارد. کتیبه‌ها‌‌ی سردر مسجد امام و مسجد جامع از زیباترین آثار تاریخی در این میدان هستند. حوض مستطیلی وسط این میدان، حس‌وحال خاصی را برای بیننده بوجود آورده‌است.

عمارت عالی قاپو

عمارت با شکوه عالی قاپو که مکانی برای دیدار پادشاهان صفوی با دیگر حاکمان و فرمانده‌ها بوده، در شش طبقه ساخته شده‌است. هریک از این طبقات تزئینات و طرح‌های خاص و متفاوتی دارند که بیننده را مبهوت زیبایی خود می‌کنند. این کاخ تاریخی که درضلع غربی میدان نقش جهان قرار گرفته، در حقیقت ۵ ورودی دارد ولی امروزه بیشتر از ورودی اصلی عمارت استفاده می‌شود.

ستون‌ها، طاق‌های جناغی، سکوها، نقش‌های اسلیمی و ختایی، درب‌های بلند، کنج‌های منقوش، پلکان، گچ‌بری‌ها و… بسیار چشم‌نواز بوده و برای دقایق طولانی می‌توانید از دیدن آنها لذت ببرید. در آخرین طبقه عمارت عالی‌ قاپو تالاری به نام اتاق صوت وجود دارد که اصوات اضافی را از صدا می‌گیرد و آن را به بهترین شکل در همه نقاط تالار پخش می‌کند. گردشگران تهرانی بعد از بازدید از عالی قاپو با خرید بلیط اتوبوس اصفهان به تهران به سفر خود پایان می‌دهند.

مسجد شیخ لطف‌الله

در ضلع شرقی میدان نقش جهان مسجدی تاریخی مربوط به دوره صفوی قرار دارد که برای ساخت آن ۱۸ سال زمان صرف شده‌است. مسجد شیخ لطف‌الله دارای چندین طاق کنگره‌دار بوده و گنبدی بزرگ و کاشی‌کاری شده روی آن‌ها خودنمایی می کند. داخل این گنبد مانند نمای خارجی آن کاشی کاری‌های زیبایی انجام شده که هنر معماری ایرانی را برای بینندگان نمایان کرده‌است.

یکی از بارزترین ویژگی‌های مسجد شیخ لطف الله محراب خاص و با شکوه آن بوده که در کنار کاشی‌کاری‌ها و گچ‌بری‌ها جلوه خاصی به این مسجد بخشیده است. طاق‌های منقوش این مسجد بسیار بلند هستند و می‌توان از میدان نقش جهان براحتی آن ها را مشاهده کرد. اگر با خرید بلیط اتوبوس تهران مشهد قصد سفر و زیارت دارید، بازدید از اصفهان و جاذبه‌هایش را هم حتما در برنامه سفرهای بعدی خود قرار دهید.

مسجد امام

این مسجد، یکی دیگر از بناهای تاریخی در میدان نقش جهان است. مسجد امام که با نام مسجد شاه و مسجد جامع عباسی هم شناخته می‌شود، در ضلع جنوبی میدان نقش جهان قرار دارد.

معماری، نجاری و کاشی‌کاری های بی‌نقص و زیبای این مسجد در نوع خود بی‌نظیر است. داخل مسجد امام دو مدرسه‌ به نام‌های سلیمانی و ناصری وجود دارد که قدمت هر دو مدرسه به دوره صفوی بازمی‌گردد. این مسجد دارای گنبدی خاص بوده و توجه گرشگران بسیاری را به خود جلب کرده‌است. اگر زیر گنبد مسجد امام بایستید متوجه می‌شوید که این گنبد، صدا را به شکل زیبا و کاملی منعکس می‌کند. علاوه‌بر این گنبد، کتیبه‌های سردر اصلی این مسجد، از دیدنی‌ترین بخش‌های مسجد امام هستند.

سردر بازار قیصریه

سردر بازار قیصریه چهارمین بنای تاریخی موجود در میدان نقش جهان است. طرح اولیه سردر بازار قیصریه از نمونه‌ای در شهر قیصریه الگوبرداری شده، به همین دلیل با این نام شناخته می‌شود. سردر قیصریه در گذشته دارای سه طبقه بوده که از بالاترین طبقه به عنوان نقاره‌خانه استفاده می‌شد و متاسفانه این بخش از سردر تخریب شده و قابل دیدن نیست.

بنای قیصریه شامل بخش‌های عمارت نقاره‌خانه، ضراب‌خانه ، سردر و کاروان‌سرای شاهی می‌شود. در این بنا تابلوهای نقاشی مربوط به حضور اروپایی‌ها در دربار شاه اصفهان و شکارگاه پادشاهی وجود دارد که گردشگران بسیاری را برای بازدید به سمت خود جذب می کنند. سردر بنای قیصریه یکی از ورودی‌های بازاری با همین نام است که یکی از بهترین گزینه‌ها برای بازارگردی در اصفهان شناخته می‌شود.

عمارت هشت بهشت

عمارت هشت ضلعی هشت بهشت که در باغ سرسبز و باصفای نقش جهان قرار گرفته، دارای دو طبقه و چهار نمای مختلف و متفاوت با یکدیگر است. نکته جالب درباره این بنای تاریخی، در و پنجره‌های خاتم‌کاری شده، معماری داخلی و تزئینات آن بوده که چشم هر بیننده‌ای را خیره می‌کند.

ورودی و نمای اصلی این عمارت در ضلع شرقی و کنار استخر بزرگ قرار دارد. در میان تالار اصلی بنای هشت بهشت، حوضی زیبا از جنس مرمر ساخته شده که به حوض مروارید معروف است. گردشگران بسیاری با اتمام سفر و بازدید از این بنای تاریخی، بلیط اتوبوس اصفهان به تهران را تهیه و به این پایتخت ایران سر می‌زنند.

چهل ستون

باغ چهل ستون که یکی از زیباترین و سرسبزترین آثار تاریخی اصفهان است، در خیابان استانداری این شهر قرار دارد. این باغ که به نام باغ جهان‌نما نیز شناخته می‌شود در ۶۷ هزار مترمربع طی سالیان طولانی ساخته شده و محل پذیرایی پادشاهان از مهمانان خاص خود بود.

عمارت چهل ستون در حقیقت فقط بیست ستون دارد و انعکاس این ستون‌ها در حوض مستطیلی مقابل آن، سبب شده نام چهل‌ستون را برای این بنا و باغ انتخاب کنند. درب‌ها و پنجره‌های این عمارت منبت‌کاری شده و بسیار باشکوه هستند. نقاشی‌های بزرگ روی دیوار، ستون های قدیمی چوبی، گچ‌بری‌ها و آینه‌کاری‌های چشم‌گیر چهل ستون از دیگر زیبایی‌های این بنای تاریخی اصفهان محسوب می‌شود.

سی‌وسه پل

یکی از معروف‌ترین پل‌هایی که روی رود زاینده‌رود ساخته شده پل الله‌وردی‌ خان یا همان سی‌وسه پل بوده و همان‌طور که از نام این پل پیداست سی‌وسه دهانه دارد. شکل و ساختار این پل که در مرکز شهر اصفهان واقع شده، معماری اصیل ایرانی را به خوبی نشان می‌دهد. سی‌وسه پل ۲۹۵ متر طول و ۱۴ متر عرض دارد و در گذشته محل برگزاری مراسم محلی اصفهان و جشن‌هایی مانند آب‌پاشان بود. این پل با گذشت قرن‌ها همچنان محل تجمع مردم برای مناسبت‌های خاص شناخته می‌شود.

پل خواجو

یکی دیگر از پل‌های معروف اصفهان، پل خواجو با ۲۴ دهانه بوده که در شرق پل زاینده‌رود قرار گرفته است. میان پل خواجو بنایی با تزئینات و معماری ایرانی ساخته شده که برای اقامت موقت پادشاهان در نظر گرفته می‌شد. کاشی‌کاری‌های زیبای این بنا و پل آن که ۱۳۳ متر طول و ۱۲ متر عرض دارد، بخش جذاب این اثر تاریخی به شمار می‌آید. دو شیر سنگی در گوشه‌های ضلع شرقی پل خواجو وجود دارد که نماد سپاهیان بختیاری است.

کلیسای وانک

در محله جلفای اصفهان که یکی از محله‌های قدیمی و اصیل این شهر است، کلیسایی تاریخی با نام آمنا پرکیچ یا همان کلیسای وانک قرار دارد. این کلیسا فضای سبز زیبایی دارد که شکوه بنای آن را دو برابر کرده است. برج ناقوس سه طبقه کلیسا، ساعت، گنبد خاص این بنا، نقاشی‌های مذهبی رنگ روغن، طاق نماها، طلاکاری‌ها و تزئینات بنای این کلیسا بسیار باشکوه و خیره‌کننده هستند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۴ رای

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا