موتورسیکلت

250 سی‌سی‌های پلاک‌شدنی: هیوسانگ‌های غیر اسپرت

شاید اولین چیزی که با دیدن این تیتر نسبتاً عجیب غریب به ذهنتان خطور می‌کند، این موضوع باشد که با وجود قانونی بودن و پلاک شدن موتورهایی با این حجم، ۲۵۰ سی‌سی‌هایی هستند که پلاک نمی‌شوند. اگر همین تصور در ذهنتان ایجاد شده، باید بگویم که دقیقاً درست است. در ایران موتورسیکلت‌هایی با حجم انجین بیشتر از ۲۵۰ سی‌سی و ۲۵۰ سی‌سی‌هایی که بیش از دو سیلندر دارند، اجازه پلاک شدن و تردد نخواهند داشت؛ البته اگر این موتورسیکلت‌ها قانونی وارد کشور شده و سنددار باشند، می‌توانید با عضویت در هیئت موتورسواری استانتان، و دریافت مجوز تردد، پنج شنبه – جمعه‌ها را با خیال راحت و عدم ترس از توقیف موتورسنگین خود، در مسیر خانه تا پیست رانندگی کنید.

ما هم در این مطلب سعی داریم تا در چند قسمت مختلف به بررسی کیفیت و ویژگی‌های موتورسیکلت‌هایی با حجم ۲۵۰ سی‌سی که در بازار ایران موجود هستند و پلاک هم می‌شوند، بپردازیم و اطلاعات مناسبی را در اختیار خوانندگان محترم سایت پدال قرار دهیم.

Hyosung GD 250 N-EXIV
Hyosung GD 250 N-EXIV
در قسمت‌های قبل به بررسی تیپ‌های یک و دو مگلی و دایلیم۲۵۰ سی‌سی و همچنین هیوسانگ‌های اسپرت ۲۵۰ سی‌سی پرداختیم و همان‌طور که وعده داده بودیم در این قسمت به بررسی هیوسانگ‌های ۲۵۰ سی‌سی که در طبقه‌بندی‌های دیگری غیر از اسپرت قرار می‌گیرند، خواهیم پرداخت.

۸- هیوسانگ GTN 249:

شاید بیشتر جوانان و موتورسیکلت دوستان ایران، هیوسانگ را با همان مدل جی. تی. ۲۴۹ آر بشناسند. اما سلیقه همه افراد در هیچ زمینه‌ای با هم یکسان نیست و برخی از موتورسواران ترجیح می‌دهند تا با موتورسیکلت‌هایی در سایر طبقه‌بندی به رانندگی بپردازند. حال اگر این افراد قصد داشته باشند که نیازهای شهری خود را با استفاده از یک موتورسیکلت با ظاهری کمی متفاوت‌تر از موتورهای خیابانی رفع کنند و از رانندگی خود نیز لذت ببرند، به احتمال زیاد به سراغ موتورسیکلت‌های نیکد خواهند رفت تا بتوانند از رانندگی با موتورسیکلتی که طراحی آن تلفیقی از موتورسیکلت‌های خیابانی و اسپرت است، لذت ببرند.

Hyosung GTN 250
Hyosung GTN 250
اولین هیوسانگی که در طبقه‌بندی نیکد و توسط کویرموتور در ایران مونتاژ و عرضه شد GTN 249 بود. موتورسیکلتی دیگر از این کمپانی کره‌ای که امروزه یکی از متنوع‌ترین کمپانی‌های حاضر در ایران بشمار می‌آید. حال شما هم اگر قصد خرید این موتورسیکلت را دارید، می‌توانید ویژگی‌های آن و دیگر نیکد این خانواده را با هم در این مقاله و در سایت پدال بخوانید و بعد تصمیم خود را برای انتخاب بگیرید.

Hyosung GTN 250
Hyosung GTN 250
انجین:
هیوسانگ در این مدل خود نیز همانند مدل جی. تی. ۲۴۹ آر از یک انجین با حجم ۲۴۹ سی‌سی و دو سیلندر V شکل با زاویه ۷۵ درجه بهره می‌برد که خروجی قدرتی برابر با ۲۰.۶ کیلووات (۲۸ اسب بخار) در ۱۰.۰۰۰ دور در دقیقه و حداکثر گشتاور ۲۲.۶ نیوتون متر در ۸.۰۰۰ دور در دقیقه را برای این موتورسیکلت به ارمغان آورده است. اما تفاوت بین این دو مدل جایی به وجود می‌آید که می‌بینیم وزن این موتورسیکلت ۲۳ کیلوگرم سبک‌تر از جی. تی. ۲۴۹ آر می‌باشد و در حقیقت این اختلاف وزن موجب شده تا این موتورسیکلت شتاب و سرعت بهتری نسبت به برادر اسپرت خود داشته باشد. شتاب صفر تا صد این موتورسیکلت حدوداً ۸ ثانیه است که این یعنی حدوداً ۱ ثانیه سریع‌تر از جی. تی. ۲۴۹ آر.

Hyosung GTN 250
Hyosung GTN 250
درست است که شتاب این موتورسیکلت کمی نسبت به هیوسانگ اسپرت جی.تی.آر بهتر است ولی باز هم باید بگوییم که این موتورسیکلت وزن نسبتاً زیادی (۱۵۳ کیلوگرم) برای یک موتورسیکلت نیکد ۲۵۰ سی‌سی دارد، همان‌طور که وزن ۱۷۶ کیلوگرم برای یک موتورسیکلت اسپرت ۲۵۰ سی‌سی زیاد به نظر می‌رسد و به همین دلیل است که قدرت انجین این موتورسیکلت نتوانسته تا شتاب خیلی خوب و قابل قبولی را برایش به همراه داشته باشد.

حداکثر سرعت اسمی هیوسانگ Gtn249 در شناسنامه آن ۱۷۰ کیلومتر بر ساعت قید شده و می‌توان گفت یک هیوسانگ سرحال که مرحله آب‌بندی را با دقت و مراقبت مناسب پشت سر گذاشته است به شما امکان تجربه سرعتی بیشتر از ۱۸۰ کیلومتر بر ساعت را خواهد داد.

سیستم سوخت‌رسانی: سیستم سوخت‌رسانی این مدل از هیوسانگ هم مانند مدل‌های اسپرت بررسی شده این کمپانی، کاملاً به‌روز بوده و برخلاف موترسیکلت نیکد پالس ۲۰۰ns که از سیستم سوخت‌رسانی کاربراتور استفاده می‌کند، هیوسانگ Gtn249 از سیستم سوخت‌رسانی انژکتوری با کنترل الکترونیک (EFI) بهره می‌برد.

سیستم خنک‌کننده:‌ هیوسانگ Gtn249 همانند جی. تی. ۲۴۹ آر از سیستم مایع خنک بهره می‌برد و با روغن خنک می‌شود (انواع سیستم‌های خنک کننده در “قسمت اول” توضیح داده شده است)، البته همان‌طور که در قسمت قبل (قسمت سوم) گفتیم، هیوسانگ جی. تی. ۲۴۹ آر کمی مشکل داغ شدن انجین داشت که این مشکل در Gtn249 به دلیل نبودن فلاپ و در نتیجه رد شدن جریان هوای بیشتر، کمرنگ‌تر شده است ولی اگر می‌خواهید تا کاملاً این مشکل را به فراموشی بسپارید، همچنان توصیه ما به شما همان تعویض اگزوز است.

Hyosung GTN 250
Hyosung GTN 250
طراحی ظاهری:
این موتورسیکلت در طراحی ظاهری کاملاً شبیه جی.تی.۲۴۹ آر می‌باشد. این شباهت تا حدی زیاد است که می‌توانیم بگوییم اگر فلاپ جی.تی.۲۴۹ آر را برداریم و چند تغییر خیلی کوچک ایجاد کنیم کاملاً به ظاهر هیوسانگ Gtn249 خواهیم رسید. مهم‌ترین این تغییرات نیز تغییر در فرم و ارتفاع فرمان است. اگر به خاطر داشته باشید در قسمت قبل گفتیم که فرمان پایین موتورسیکلت‌های اسپرت باعث مچ درد و کمردرد می‌شود اما از آنجایی که Gtn249 یک موتورسیکلت نیکد بشمار می‌رود، ارتفاع فرمان بالاتر آورده شده و در فرم آن نیز تغییراتی داده شده است تا راکب بتواند به راحتی و بدون خستگی (یا حداقل با خستگی کمتری) رانندگی کند.

در طراحی یک موتورسیکلت نیکد چیزی که خیلی مهم به نظر می‌رسد طراحی چراغ جلوست، چرا که بعد از انجام این طراحی است که اگر کار طراحان به خوبی انجام شده باشد، موتورسیکلت شمایلی زیبا و شبیه به یک موتورسیکلت نیکد را پیدا خواهد کرد و برای مخاطب جذابیت خواهد داشت؛ به نظر می‌رسد که طراحان هیوسانگ از پس انجام این کار به خوبی برآمده باشند و چراغی را طراحی کرده‌اند که هم در فرم و هم در محل و زاویه قرارگیری نسبت به بدنه، یک موتورسیکلت نیکد را تداعی می‌کند. ازجمله قسمت‌هایی هم که هیچ تغییری درونشان به وجود نیامده می‌توان به قسمت‌هایی مانند اگزوز، زین، کیلومترشمار، رینگ و لاستیک‌ها اشاره کرد که مشابه مدل جی‌تی‌آر می‌باشند.

Hyosung GTN 250
Hyosung GTN 250
نقاط قوت:

سیستم تعلیق: دقیقاً همانند هیوسانگ جی.تی.۲۴۹ آر، صندلی‌های این موتورسیکلت نه خیلی سفت است و نه خیلی نرم و همین امر با توجه به سیستم فنربندی هیوسانگ Gtn249 که از ترکیب کمک‌های جلو با قطر ۵۱ میلی‌متر به‌صورت وارونه غیرقابل تنظیم با فریم‌های فولادی از نوع کلافی (گهواره‌ای) پدید آمده و استفاده از کمک‌فنر تکی (monoshock) در تعلیق عقب، راحتی و کنترل بهتری را برای راکب فراهم می‌کند.

مهم‌ترین نقاط قوت:

  • کشش مناسب در دورهای پایین.
  • سرعت بالا.
  • ظاهری زیبا.
  • کیفیت مطلوب.

نقاط ضعف:

سیستم ترمز: اگر به خاطر داشته باشید برای هیوسانگ جی.تی.۲۴۹ آر، سیستم ترمز را به دلیل وجود دو عدد دیسک ۳۰۰ میلی‌متری به همراه سیلندر ترمز دو پیستونی در چرخ جلو و یک دیسک ۲۳۰ میلی‌متری به همراه سیلندر ترمز دو پیستونی در چرخ عقب، در ذیل نقاط قوت بررسی کردیم اما در مورد Gtn249 باید بگوییم که علی‌رغم سرعت و شتاب بالاتر و سریع‌تر نسبت به جی.تی.۲۴۹ آر، سیستم ترمز این موتورسیکلت در چرخ جلو تنها از یک دیسک ۳۰۰ میلی‌متری به همراه سیلندر ترمز دو پیستونی استفاده می‌کند و همین امر موجب ضعیف شدن سیستم ترمزگیری این موتورسیکلت نسبت به سرعت و شتابش گردیده است و آن اطمینان خاطری که به هنگام رانندگی با هیوسانگ جی.تی.۲۴۹ آر وجود دارد، در این موتورسیکلت وجود نخواهد داشت.

Hyosung GTN 250
Hyosung GTN 250
سایر مشخصات هیوسانگ Gt249r:

نوع انجین: دو سیلندر (V-twin)، چهار زمانه

حداکثر گشتاور: ۲۲.۶ نیوتون متر در ۸.۰۰۰ دور در دقیقه

دورسنج: آنالوگ عقربه‌ای

سرعت‌سنج: دیجیتال

مسافت سنج: دیجیتال

چیدمان سوپاپ‌ها: ۸ سوپاپ، DOHC

سیستم خنک‌کننده: روغن خنک

جعبه‌دنده: ۵ دنده

مصرف سوخت تقریبی: ۲.۹۰ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر

گنجایش مخزن سوخت: ۱۷ لیتر

ترمز جلو: دیسک ۳۰۰ میلی‌متری به همراه سیلندر ترمز دو پیستونی

ترمز عقب: دیسک ۲۳۰ میلی‌متری به همراه سیلندر ترمز دو پیستونی

تعلیق جلو: کمک دوشاخ تلسکوپی وارونه

تعلیق عقب: کمک‌فنر تکی ((monoshock

تجهیزات کاهش آلایندگی: مبدل کاتالیست + سیستم هوای ثانوی

تایر جلو: ۱۱۰/۷۰-۱۷, SHINKO

تایر عقب: ۱۵۰/۷۰-۱۷, SHINKO

قیمت: در حال حاضر هیوسانگ Gtn249 با قیمت چهارده میلیون تومان بفروش می‌رسد.

۹- هیوسانگ EXIV 249:

در سال ۲۰۱۴ کمپانی هیوسانگ موتورسیکلت جدیدی را در طبقه‌بندی موتورسیکلت‌های نیکد و با نام تجاری X-5 روانه بازارهای جهانی کرد. این موتورسیکلت در اوایل سال ۱۳۹۳ توسط شرکت کویرموتور در کشورمان عرضه شد. از همان ابتدا و با منتشر شدن اخبار و تصاویر این موتورسیکلت در رسانه‌ها، خیلی از علاقه‌مندان موتورسیکلت در کشورمان مشتاق حضور این موتورسیکلت در بازار ایران بودند، حالا که چندی از حضور این موتورسیکلت در کشورمان می‌گذرد با هم به بررسی ویژگی‌های آن می‌پردازیم.

Hyosung GD 250 N-EXIV
Hyosung GD 250 N-EXIV
انجین:
این موتورسیکلت از یک انجین تک سیلندر چهار زمانه با حجم ۲۴۹ سی‌سی بهره می‌برد که قدرت حاصل از این انجین ۲۰.۵۹ کیلووات (۲۸ اسب بخار) در ۹۵۰۰ دور در دقیقه و حداکثر گشتاور ۲۴.۱۷ نیوتون متر در ۷ دور در دقیقه است. حداکثر سرعت اسمی این موتورسیکلت در مشخصات آن ۱۶۵ کیلومتر بر ساعت قید شده است که با توجه به وزن ۱۳۸ کیلوگرمی (۱۵ کیلوگرم سبک‌تر از Gtn249) و تک سیلندر بودن انجین این موتورسیکلت، معقول به نظر می‌رسد ضمن آنکه شتاب صفر تا صد این موتورسیکلت حدوداً ۶.۵ ثانیه است که در نوع خود عالی به نظر می‌رسد.

Hyosung GD 250 N-EXIV
Hyosung GD 250 N-EXIV
سیستم سوخت‌رسانی: سیستم سوخت‌رسانی این مدل از هیوسانگ هم مانند مدل‌های اسپرت بررسی شده این کمپانی، کاملاً به روز بوده و همانند هیوسانگ Gtn249، از سیستم سوخت‌رسانی انژکتوری با کنترل الکترونیک (EFI) بهره می‌برد.

Hyosung GD 250 N-EXIV
Hyosung GD 250 N-EXIV
سیستم خنک‌کننده:‌ یکی از مهم‌ترین نقاط قوت در این مدل، برخورداری از سیستم خنک‌کنندگی “آب‌خنک” است که به‌تنهایی می‌تواند مزیت بزرگی نسبت به Gtn249 به‌حساب برود. البته با وجود این سیستم، برخی از خریداران این موتورسیکلت در کشورمان از جوش آوردن‌های بی‌مورد در زمان آب‌بندی، ابراز نارضایتی می‌کنند.

Hyosung GD 250 N-EXIV
Hyosung GD 250 N-EXIV
طراحی ظاهری:
در کانسپت‌های اولیه که از سوی کمپانی هیوسانگ ارائه شد شاهد یک طراحی فوق‌العاده جذاب بودیم که مهم‌ترین نقطه قوت این طراحی را می‌توانستیم هماهنگی رنگ رینگ‌ها با رنگ بدنه بدانیم که جذابیتی خاص (مخصوصاً در رنگ قرمز) به این موتورسیکلت بخشیده بود اما بعد از به بازار آمدن، شاهد تغییراتی در طراحی این موتورسیکلت بودیم که از جذابیت آن کاسته بود. ازجمله مهم‌ترین این تغییرات می‌توان به تغییر در زوایا و شکل باک و بدنه و همچنین تغییر در کیفیت و نوع رنگ‌آمیزی اشاره کرد. اما همچنان می‌توانیم طراحی این موتورسیکلت را خاص و جدید بدانیم.

Hyosung GD 250 N-EXIV
Hyosung GD 250 N-EXIV
رنگ رینگ‌ها نیز به‌جز در رنگ بدنه سفید، هماهنگی بار رنگ بدنه ندارند و در بیشتر رنگ‌بندی‌های بدنه، رینگ‌ها با رنگ سفید ارائه می‌شوند. در حال حاضر برخی از مالکین این موتورسیکلت در کشورمان، از کیفیت پایین رنگ‌آمیزی در این موتورسیکلت، گله‌مند هستند.

Hyosung GD 250 N-EXIV
Hyosung GD 250 N-EXIV
نکته دیگری که در مورد طراحی این موتورسیکلت به چشم می‌آید طراحی اگزوز در قسمش زیرین بدنه است (اگزوز مخفی) که خیلی جذاب از آب درنیامده است.

Hyosung GD 250 N-EXIV
Hyosung GD 250 N-EXIV
مهم‌ترین نقاط قوت:

  • بهره‌مندی از سیستم آب‌خنک برای کنترل دمای انجین.
  • شش دنده بودن گیربکس.
  • انژکتور الکترونیک (EFI).
  • شتاب بالا.

مهم‌ترین نقاط ضعف:

  • تک دیسک بودن ترمز جلو.
  • وجود کمک دوشاخ جلو از نوع تلسکوپی. (خیلی بهتر بود اگر از کمک دو شاخ تلسکوپی وارونه (Upside Down) استفاده می‌شد.)
Hyosung GD 250 N-EXIV
Hyosung GD 250 N-EXIV
سایر مشخصات هیوسانگ:EXIV249

نوع انجین: تک سیلندر، چهار زمانه

حداکثر توان: ۲۴.۱۷ نیوتون متر در ۷ دور در دقیقه

چیدمان سوپاپ‌ها: ۴ سوپاپ، DOHC

گنجایش مخزن سوخت: ۱۱ لیتر

ترمز جلو: یک دیسک ۳۰۰ میلی‌متری به همراه سیلندر ترمز چهار پیستونی

ترمز عقب: دیسک ۲۳۰ میلی‌متری به همراه سیلندر ترمز دو پیستونی

تعلیق جلو: کمک دوشاخ تلسکوپی

تعلیق عقب: کمک‌فنر تکی (monoshock)

تایر جلو: ۱۱۰/۷۰-۱۷

تایر عقب: ۱۵۰/۷۰-۱۷

قیمت: در حال حاضر این موتورسیکلت با قیمت پانزده میلیون تومان از سوی کویر موتور ارائه می‌شود.

۱۰-هیوسانگ Aquila 249:

خیلی از علاقه‌مندان به موتورسیکلت‌های سبک کروزر، همچنان این طبقه‌بندی از موتورسیکلت‌ها را با نام برند معروف هارلی دیویدسون (Harley Davidson) می‌شناسند و شاید با بکار بردن لفظ کروزر دقیقاً متوجه منظور شما نشوند ولی به محض آنکه بگویید این طبقه‌بندی همان موتورسیکلت‌های سبک هارلی دیویدسون هستند، به خوبی متوجه منظورتان خواهند شد.

در طول سال‌هایی که از عمر موتورسواری می‌گذرد کمپانی‌های متعددی اقدام به تولید موتورسیکلت‌هایی در این طبقه‌بندی کرده‌اند که یکی از این کمپانی‌ها، کمپانی هیوسانگ کره جنوبی است. از کروزهای تولید شده توسط این کمپانی دو مدل آن در ایران موجودند که شامل آکویلا ۲۵۰ سی‌سی و ۶۵۰ سی‌سی می‌شوند که ما قصد داریم به بررسی موتورسیکلت هیوسانگ آکویلا ۲۵۰ سی‌سی بپردازیم.

Hyosung Aquila 250
Hyosung Aquila 250
انجین:

این موتورسیکلت نیز همانند بیشتر محصولات ۲۵۰ سی‌سی این کمپانی کره‌ای، از یک انجین با حجم ۲۴۹ سی‌سی و دو سیلندر V شکل با زاویه ۷۵ درجه بهره می‌برد که خروجی قدرتی برابر با ۱۸.۷۹ کیلووات (۲۵.۵ اسب بخار) در ۹.۰۰۰ دور در دقیقه‌ای و حداکثر گشتاور ۲۰.۶۳ نیوتون متر در ۸.۵۰۰ دور در دقیقه را برای این موتورسیکلت به ارمغان آورده است. نکته جالب آنجاست که وزن این مدل نسبت به هیوسانگ جی. تی. ۲۴۹ آر که یک موتورسیکلت اسپرت است، ۹ کیلوگرم سبک‌تر می‌باشد و این امر باز هم بر وزن نسبتاً سنگین جی. تی. ۲۴۹ آر تأکید دارد.

اما همان‌طور که ذکر کردیم قدرت انجین این موتورسیکلت هم در اسب بخار و هم در حداکثر گشتاور کمتر از جی. تی. ۲۴۹ آر است، پس نمی‌توان انتظار سرعت و شتاب خیلی زیادی از این موتورسیکلت داشت؛ اصولاً هم هیچ‌گاه نباید از یک موتورسیکلت کروزر انتظار چنین ویژگی‌هایی را داشته باشم چراکه برای این طبقه‌بندی از موتورسیکلت‌ها عواملی چون مصرف سوخت، راحتی سرنشینان، کشش مناسب برای جاده‌ها و مسافت‌های طولانی و هر ویژگی دیگری که مربوط به‌راحتی در سفر با یک موتورسیکلت است، مهم‌تر به نظر می‌رسد.

حداکثر سرعت این موتورسیکلت در شناسنامه آن ۱۷۰ کیلومتر بر ساعت قید شده اما می‌توانیم بگوییم رسیدن به چنین سرعتی با این موتورسیکلت غیرممکن است و در تست‌های جاده‌ای تا حداکثر ۱۳۰ کیلومتر بر ساعت را به خوبی طی کرده است. شتاب این موتورسیکلت نیز برای رسیدن از سرعت صفر به ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت، از مرز ۱۰ ثانیه عبور خواهد کرد و در شرایط استاندارد ۱۰.۵ ثانیه طول خواهد کشید.

سیستم سوخت‌رسانی:‌ هیوسانگ آکویلا ۲۵۰ سی‌سی نیز همانند محصولات دیگر کمپانی هیوسانگ که تاکنون بررسی کردیم، از سیستم سوخت‌رسانی انژکتوری با کنترل الکترونیک (EFI) بهره می‌برد.

سیستم خنک‌کننده:‌ هیوسانگ آکویلا ۲۵۰ سی‌سی از سیستم روغن خنک برای کاهش دمای انجین استفاده می‌کند که می‌توانیم بگوییم نسبت به مدل‌های روغن خنک دیگری که بررسی کردیم این عمل در آکویلا ۲۵۰ سی‌سی خیلی بهتر انجام می‌شود.

hyosung aquila 250
hyosung aquila 250
طراحی ظاهری:

هیوسانگ آکویلا ۲۵۰ سی‌سی از ظاهری بسیار جذاب برخوردار است و در اولین نگاه فاصلهٔ زیاد بین دو محور چرخ‌ها و ارتفاع پائین که جزو ویژگی‌های جدایی‌ناپذیر کلاس کروزر است به چشم می‌آید. ضمن آنکه رینگ‌ها از نوع آلومینیوم ریخته ساخته شده‌اند که سطح براق فلز در آن جالب توجه بوده و به همراه استفاده از دو رنگ مختلف در بدنه، زیبایی خاصی به این موتورسیکلت بخشیده‌اند و همچنین کمک دوشاخ جلو با پوشش کروم، در عین استحکام بالا جذابیت این موتورسیکلت را نیز دو چندان کرده است.

البته جذابیت ظاهر همیشه بستگی به سلیقه افراد دارد و خود من به شخصه ظاهر این موتورسیکلت را علی‌رغم تمام ویژگی‌هایی مثبتی که برشمردیم، دچار نوعی کلاسیک بودن بیش از حد می‌دانم و به نظرم آکویلا ۲۵۰ سی‌سی هم می‌تواند مانند مدل ۶۵۰ سی‌سی، از ظاهری مدرن‌تر و جذاب‌تر بهره ببرد.

از تمام این موارد که بگذریم، مهم‌ترین نقطه قوت در طراحی این موتورسیکلت را می‌توانیم طراحی ارگونومیک و راحت بودن حالت قرارگیری راکب بدانیم، به گونه که حتی در مسافت‌های طولانی شما احساس خستگی نخواهید کرد. وقتی لاستیک‌های پهن و تیوبلس را هم به این ویژگی‌ها اضافه کنیم، می‌بینیم که آکویلا ۲۵۰ سی‌سی در زمره موتورسیکلت‌های خیلی خاص و جذاب موجود در بازار قرار می‌گیرد.

Hyosung Aquila 650 Pro
Hyosung Aquila 650 Pro
نقاط قوت:

سیستم تعلیق عقب: آکویلا ۲۵۰ سی‌سی با بهره بردن از دو عدد کمک‌فنر هیدرولیک، خیال شما را از بابت تعلیق عقب راحت می‌کند چراکه این سیستم تعلیق، قدرت ضربه‌گیری و راحتی مناسبی را برای این موتورسیکلت فراهم کرده است.

نقاط ضعف:

سیستم تعلیق جلو: در تعلیق جلوی آکویلا ۲۵۰ سی‌سی از کمک دو شاخ تلسکوپی استفاده شده که ضربه‌گیری مناسبی ندارد و حداقل می‌توانست از نوع تلسکوپی وارونه باشد تا قدرت و عملکرد بهتری در ضربه‌گیری داشته باشد.

سیستم ترمز: درست است که این موتورسیکلت سرعت و شتاب خیلی بالایی ندارد اما سیستم ترمز همیشه برای وسایل نقلیه مهم است، مخصوصاً اگر این وسیله نقلیه دو چرخ باشد و برای مسافرت رفتن هم طراحی شده باشد، متأسفانه این مدل از هیوسانگ با استفاده از ترمز کاسه‌ای در چرخ عقب و ترمز تک دیسک در چرخ جلو، خیلی حس امنیت را به راکب منتقل نخواهد کرد.

hyosung aquila 250
hyosung aquila 250
مهم‌ترین نقاط قوت:

  • طراحی جذاب.
  • راحتی راکب و سرنشین.
  • استفاده از سیستم سوخت‌رسانی انژکتور با کنترل الکترونیک (EFI).
  • استفاده از دو کمک‌فنر هیدرولیکی در تعلیق عقب.
  • تایرهای تیوبلس.

مهم‌ترین نقاط ضعف:

  • استفاده از کمک دوشاخ تلسکوپی در تعلیق جلو.
  • سیستم ترمز نسبتاً ضعیف.
hyosung aquila 250
hyosung aquila GV250
سایر مشخصات هیوسانگ آکویلا ۲۵۰ سی‌سی:

نوع انجین: دو سیلندر (V-twin)، چهار زمانه.

حداکثر گشتاور: ۲۰.۶۳ نیوتون متر در ۸.۵۰۰ دور در دقیقه.

دورسنج: آنالوگ عقربه‌ای.

سرعت‌سنج: آنالوگ عقربه‌ای.

مسافت سنج: آنالوگ رقمی.

چیدمان سوپاپ‌ها: ۸ سوپاپ، DOHC

سیستم خنک‌کننده: روغن خنک

جعبه‌دنده: ۵ دنده

مصرف سوخت تقریبی: ۳ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر

گنجایش مخزن سوخت: ۱۴ لیتر

ترمز جلو: دیسک ۳۰۰ میلی‌متری به همراه سیلندر ترمز دو پیستونی

ترمز عقب: کاسه‌ای

تعلیق جلو: کمک دوشاخ تلسکوپی

تعلیق عقب: دو عدد کمک‌فنر هیدرولیک

تجهیزات کاهش آلایندگی: مبدل کاتالیست + سیستم هوای ثانوی

تایر جلو: ۱۱۰/۹۰-۱۶

تایر عقب: ۱۵۰/۸۰-۱۵

قیمت: در حال حاضر هیوسانگ آکویلا ۲۵۰ سی‌سی با قیمتی در حدود بیست و سه میلیون تومان بفروش می‌رسد.

Hyosung Aquila 250
Hyosung Aquila 250
پایان قسمت چهارم

در قسمت بعد به بررسی کاوازاکی نینجا ۲۵۰ سی‌سی خواهیم پرداخت.

میانگین امتیازات ۳ از ۵
از مجموع ۲ رای

بیژن دولت سرایی

دانشجوی رشته های حقوق و خلبانی. علاقه‌مند به دنیای خودرو و موتورسیکلت. در حال حاضر این افتخار رو دارم که به عنوان نویسنده و مترجم با تیم پدال همکاری کنم.

مطالب مشابه

‫۴۶ دیدگاه‌ها

  1. amir

    ۲ مهر ۱۳۹۴
    سوابق: (255 ديدگاه)

    یه سری به سایت کاوازاکی بزنید و قیمت ها رو ببینید و ببینید چه ظلمی داره به مردم ایران میشه

    موافقم 5
    مخالفم 0
    1. بیژن دولت سرایی

      ۲ مهر ۱۳۹۴
      سوابق: (263 ديدگاه)

      به سایت هر کدوم از کمپانیا که سر بزنیم به همین نتیجه میرسیم…
      و فاجعه وقتی عمیق تر میشه که قیمت ها رو با سرانه در آمد مردم تو اون کشورها برسی کنیم…

      موافقم 6
      مخالفم 0
    2. Danial

      ۲ مهر ۱۳۹۴
      سوابق: (466 ديدگاه)

      جالب اینکه نینجا 250 با قیمت 4.150 ارزه میشه و هیوسانگ 250 جی تی یا قیمت 4.350 حدوداً 200 دلار گرونتر اما …
      اما…
      قیمت نینجا در ایران 40 میلیون و هیو 20 میلیون اسن ی مشت روانی جمع شدن تشکیل کلونی دادن با هم …
      مملکت نیست که دیونه خونس… :|

      موافقم 6
      مخالفم 0
      1. صادق

        ۱۹ فروردین ۱۳۹۶
        سوابق: (1 ديدگاه)

        ببخشید شما که به کار دولت و کشور گیر میدی کاش کمی سواد نوشتن میداشتی:
        ارزه، اشتباه است عزیزم: عرضه
        اسن، نه عزیزم: اصلا
        ی مشت، نه عزیزم: یه مشت، یا،
        یک مشت!

        موافقم 0
        مخالفم 18
    3. رضا

      ۲ مهر ۱۳۹۴
      سوابق: (90 ديدگاه)

      موافقم.این چه دولتیه که هرکی هر قیمتی که میخواد روی جنسش میزاره.یعنی چی یه موتور 250 که از برند معروفی هم نیست 12 میلیون قیمتشه!!؟مطمعن باشین هزینه تمام شده همچین موتوری کمتر از نصف قیمت فروشش هستش.ما هم داریم زندگی میکنیم اونوریا هم دارن زندگی میکنن.ای خدااااااا

      موافقم 3
      مخالفم 0
  2. asa

    ۲ مهر ۱۳۹۴
    سوابق: (569 ديدگاه)

    اقا این هیوسانگ های ۲۵۰ و ۶۵۰ چقدر شبیه هارلی جونم هستش . راستی gd250 بدرد پیست میخوره ؟

    موافقم 0
    مخالفم 0
    1. Danial

      ۲ مهر ۱۳۹۴
      سوابق: (466 ديدگاه)

      داداش با سبک کروز کی میره پیست صابونی بزنه اسن نمیشه کروز فقط برای مسافرت ساخته شده مسافت های طولانی که مهد این سبک هم آمریکاس دلیلش هم فواصل بسیار زیاد بین هر استان (ایالت) هست…
      فک کن هارلی داشه باشی سر پیچ صابونی بزنی میمیری زیر موتور میشه بخوابی اما نه اونجوری … :)

      موافقم 1
      مخالفم 0
  3. Danial

    ۲ مهر ۱۳۹۴
    سوابق: (466 ديدگاه)

    من کاری به بخش قیمت این وسایل ندارم کلاً میون 250 های وارداتی مملکت هیوسانگ تنها موتوری هست که وقتی میرونیش حس موتور سنگین رو بهت القا میکنه من مگلی داشتم هیو داشتم دربی داشتم cbr 600 2007 داشتم gsx 750 2009 هم داشتم درسته اینا قابل مقایسه نیست اما اگر قرار باشه یک کدوم رو برای سواری انتخاب کنم (پلاک شدنی باشه) حتماً دوباره هیو رو انتخاب میکنم البته مدل نیکد رو سوار نشدم فک کنم حال بده…
    راستی پدال ی مقاله در مورد دربی هم بزار درسته 160 هست اما ارزش داره بنویسی موتور خیلی با کیفیتی هستش…
    حس موتور سنگین ینی وقتی گاز میدی جلوی موتور احساس کنی با توازن کامل به همراه پشت موتور دارن زمین رو گاز میزنن البته هیو سانگ توی دور پایین این شکلیه..

    موافقم 0
    مخالفم 0
    1. sajjad amin

      ۲ مهر ۱۳۹۴
      سوابق: (12 ديدگاه)

      واقعا با مطلب راجع به دربی موافقم چون موتور جالبیه و یکم عجیب و گیج کنندس اینجا..
      همه جا 125 سی سیه ولی اینجا 160
      از هرکسی هم بپرسی میگه عالیه ولی طرف خریدش نرو
      واقعا اگه راجع بهش بنویسن خیلی جالب میشه

      موافقم 0
      مخالفم 0
      1. سینایی

        ۲۳ دی ۱۳۹۴
        سوابق: (2 ديدگاه)

        عزیزم دربی همه جا 60 سی سی هست اینجا 160 .
        125 کجا دیدی !
        D:

        موافقم 0
        مخالفم 0
  4. احمد باقری

    ۲ مهر ۱۳۹۴
    سوابق: (4717 ديدگاه)

    موتورهای هارلی داویدسون واقعا استایل و طراحی خاص خودشون رو دارن.

    موافقم 1
    مخالفم 0
  5. هادی

    ۲ مهر ۱۳۹۴
    سوابق: (458 ديدگاه)

    آقا یه سوال چرا توربوشارژ نمیزارن رو متور ها؟

    موافقم 0
    مخالفم 0
    1. sajjad amin

      ۲ مهر ۱۳۹۴
      سوابق: (12 ديدگاه)

      من فکر میکنم برای خطرش باشه چون توربو لک داره و وقتی اضافه میشه ناگهانی چرخ هرز گردی میکنه که حتی تو بعضی ماشین های دیفرانسیل عقب توربو اگه راننده حرفه ای نباشه این مشکل باعث در رفتن ماشین و تصادف میشه موتور که دیگه جای خود داره(البته توربوی های جدید این مشکل رو کم کردن) دلیل دیگه هم فکر کنم حرارت بالای توربو باشه که تو موتور شاید اذیت کنه

      موافقم 1
      مخالفم 0
    2. بیژن دولت سرایی

      ۲ مهر ۱۳۹۴
      سوابق: (263 ديدگاه)

      از حدود دو سال پیش کمپانی های بزرگ شروع کردن و روی برخی از مدلهای جدیدشون از سوپر شارژر و توربو شارژر استفاده می کنن…

      موافقم 1
      مخالفم 0
      1. sajjad amin

        ۳ مهر ۱۳۹۴
        سوابق: (12 ديدگاه)

        سوپرشارژ که بله فعلا فقط h2 داره ولی توربوشارژ میشه بگین کدوم مدلهاست ک داره ??

        موافقم 0
        مخالفم 0
        1. بیژن دولت سرایی

          ۳ مهر ۱۳۹۴
          سوابق: (263 ديدگاه)

          سوزوکی داره تلاش میکنه که یکی از محصولاتشو با این ویژگی تولید انبوه کنه….

          موافقم 0
          مخالفم 0
  6. Hamid...Audi

    ۲ مهر ۱۳۹۴
    سوابق: (712 ديدگاه)

    با تشکر از بیژن دولت سرایی عزیز!
    آقا خدا قوت با این سری اصلا جون دوباره ای به پدال دادی.
    راستی مدل های یاماها و سوزوکی هم تو این بخش معرفی میشن؟!!!!

    موافقم 0
    مخالفم 0
    1. بیژن دولت سرایی

      ۳ مهر ۱۳۹۴
      سوابق: (263 ديدگاه)

      ممنون حمید جان..
      احتمالا برم سراغشون ولی نه فعلا…

      موافقم 1
      مخالفم 0
  7. mory

    ۳ مهر ۱۳۹۴
    سوابق: (418 ديدگاه)

    با کیفیت ترین رودر آخر که دوک هم توضیح دادید بگید که این سری مقاله ها تباه نشه

    موافقم 0
    مخالفم 0
    1. بیژن دولت سرایی

      ۳ مهر ۱۳۹۴
      سوابق: (263 ديدگاه)

      دوک چون 250 سی سی نیست قرار شده تو قسمت دوم “بررسی موتورسیکلت های بازار ایران” برسیش کنیم…
      اینم لینک قسمت اول:
      http://www.pedal.ir/%D9%85%D9%88%D8%AA%D9%88%D8%B1%D8%B3%DB%8C%DA%A9%D9%84%D8%AA/%D8%A8%D8%B1%D8%B1%D8%B3%DB%8C-%D9%85%D9%88%D8%AA%D9%88%D8%B1%D8%B3%DB%8C%DA%A9%D9%84%D8%AA-%D9%BE%D8%A7%D9%84%D8%B3-%D9%BE%D9%88%D9%84%D8%B3%D8%A7%D8%B1-200-220/

      موافقم 0
      مخالفم 0
  8. میلاد کرمی

    ۳ مهر ۱۳۹۴
    سوابق: (1 ديدگاه)

    سلام من یه هیوسانگ نیکد exive خریدم
    اصلا جوش نمیاره شتاب فوق العاده ای هم داره
    واینکه تو خیابون خیلی نظرها رو جلب میکنه
    ترمزها خیلی خوبه وصندلی نرمی هم داره تو ترافیک هم عالیه

    موافقم 0
    مخالفم 0
  9. بنده خدا

    ۴ مهر ۱۳۹۴
    سوابق: (233 ديدگاه)

    سلام.یادش بخیر ما هم یه زمان موتور فوق سنگین براوو و رکس داشتیم….خخخخخ

    موافقم 2
    مخالفم 0
  10. وحید 19.75

    ۵ مهر ۱۳۹۴
    سوابق: (19 ديدگاه)

    سلام یه سوال برام پیش امده بجز 250 های کره ای و انگلیسی و اتریشی 250 ژاپنی هم هست که مجاز باشه منظورم هندا یا یاماها یا سوزوکی هست ولی در اصل میخواستم بدونم cbr 250 هندا مجازه ؟؟ اگه مجازه حدود قیمتش چنده البته صفر کیلومتر .

    موافقم 1
    مخالفم 0
    1. بیژن دولت سرایی

      ۵ مهر ۱۳۹۴
      سوابق: (263 ديدگاه)

      سلام
      از ژاپنیا هم کاوازاکی هم سوزوکی و هندا و یاماها، 250 سی سی مجاز تو ایران دارن..
      هوندا cbr 250 هم مجازه……

      موافقم 1
      مخالفم 0
  11. وحید 19.75

    ۶ مهر ۱۳۹۴
    سوابق: (19 ديدگاه)

    ممنون از پاسخت و امید وارم به برسی ژاپنی ها هم برسی قیمت cbr صفر هم ندادی :)) و کدوم شرکت وارد میکنه

    موافقم 1
    مخالفم 0
    1. بیژن دولت سرایی

      ۶ مهر ۱۳۹۴
      سوابق: (263 ديدگاه)

      از ژاپنیا بررسی کاوازاکی نینجا رو که نوشتم تو قسمت آیندس…
      شرمنده یادم رفت
      قیمت cbr 250 رو دقیق ندارم ولی حول و حوش 8-27 باید باشه

      موافقم 1
      مخالفم 0
  12. Roma

    ۲۷ مهر ۱۳۹۴
    سوابق: (6 ديدگاه)

    بازم یه انشای دیگه
    هیو های مدل نیمه دوم سال ۹۰ با تعویض ecu به نام دلفی مشگل خاموش شدنش حل شد ولی شش ماه اول ۹۰همشون این مشگل دارن که ecu, موتور خاموش میکنه وقتی تو ترافیک موتور داغ میشه
    بزرگترین ضعف هیوسانگ هم سوختن مکرر شارژ هست و روشن روشن بی دلیل چراغ f1

    موافقم 1
    مخالفم 0
  13. حسن كوچك همه موتور بازا

    ۱۵ آبان ۱۳۹۴
    سوابق: (1 ديدگاه)

    با سلام خدمت اقایان دولت سرایی روما وحید میلادوبقیه سروران گرامی با احترام به همه عزیزان من موتورای زیادی سوار شدم عشق موتورم ولی هیچ موتوری مثل سوزوکی هزار ندیدم خیلی سواریش حال میده خودم یه دستگاه مدل 1980دارم که معمولا جمعه ها سوار میشم اصلا یه ابهت خاصی داره که تو هیچ موتوری ندیدم البته خدمت دوستان جسارت نشه

    موافقم 1
    مخالفم 0
  14. کمال

    ۸ اردیبهشت ۱۳۹۵
    سوابق: (3 ديدگاه)

    سلام وارادت میشه آکویلا 250 رو با اونجر 220مقایسه کنید؟ ممنون میشم

    موافقم 1
    مخالفم 0
  15. کمال

    ۹ اردیبهشت ۱۳۹۵
    سوابق: (3 ديدگاه)

    سلام وارادت درباره آکویلا 250 بیشتر چه رنگی طرفدار داره؟

    موافقم 0
    مخالفم 0
  16. کمال

    ۹ اردیبهشت ۱۳۹۵
    سوابق: (3 ديدگاه)

    سلام پرطرفدار ترین رنگ برای آکویلا 250 کدامه؟ باتشکر

    موافقم 0
    مخالفم 0
  17. احمد رضا

    ۶ خرداد ۱۳۹۵
    سوابق: (3 ديدگاه)

    سلام..بیژن خان قیمت روز gtn250 چنده؟
    یکی میگه 18 یکی میگه 16 یکی میگه14 یکی میگه 13/5 آخرش چند چندرغاز قیمتشه؟

    موافقم 1
    مخالفم 0
    1. احمد رضا

      ۷ خرداد ۱۳۹۵
      سوابق: (3 ديدگاه)

      کسی نمیخواد جواب مارو بده؟این همه سوال هست این یدونه هم روش

      موافقم 0
      مخالفم 0
  18. امیر

    ۲۹ خرداد ۱۳۹۵
    سوابق: (1 ديدگاه)

    سلام
    من دوست دارم یه ۲۵۰ استریت بخرم که هم باهاش حال کنم‌هم رخ خوبی داشته باشه هرکی یه چیزی میگه‌. تنها موتوری که داشتم تا حالا ویو بود
    بنظرتون بنلی چطوره ؟
    یک سیلندر یا ۲ سیلندر ؟
    بنلی بهتره یا هیوسانگ ؟

    موافقم 0
    مخالفم 0
  19. علی

    ۳۱ شهریور ۱۳۹۵
    سوابق: (2 ديدگاه)

    با سلام
    میشه یه توضیح بدین که هیوسانگ اکسیو چطور با تک سیلندر بودنش اینقدر شتابش عالیه ؟؟ هرچقدر هم که قطر داخلی سیلندرش نسبت به دو سیلندر ها بزرگ تر باشه بازم به نظرم دو سیلندر با در نظر گرفتن نیروی دو برابر به نظرم یکم عجیبه و اینکه شاید به خاطر وزن کمترش باشه ولی بازم تک سیلندر به نظرم خیلی خوب جواب داده و اگر اینطوری شتاب بگیره به نظرم اصلا هم نقطه ضعفش نیست

    موافقم 0
    مخالفم 0
    1. ahmad

      ۲۶ فروردین ۱۳۹۶
      سوابق: (659 ديدگاه)

      نیروی دو برابر؟
      شما احیانا قطر سیلندر رو در نظر نمیگیری؟
      قطر سیلندر موتور 250 سی سی اگر تک سیلندر باشه دویست و پنجاه است و اگر جفت سیلندر باشه هر سیلندر 125 خواهد بود که جمعا بازم میشه 250

      موافقم 1
      مخالفم 0
  20. غرش

    ۱۶ مهر ۱۳۹۵
    سوابق: (1 ديدگاه)

    سلام بر دوستان گرامی و نویسنده محترم!کاش صحبتی از دیگر کروزر میدان آکویلا ۶۵۰می اومد وسط…
    آقا کمال بیشتر از همه طرح مشکی با پس زمینه نارنجی ونقره ای دست مردمه ولی بنظرم تم سرخ دیدنی تره!انشاله زندگی هممون با این کروزر های با طعم هارلی و امریکن ها رغم بخوره!
    بیشتر بگازین خصوصا ایام آخر هفته رو

    موافقم 2
    مخالفم 0
  21. مهدی هاشمی

    ۱۰ فروردین ۱۳۹۶
    سوابق: (1 ديدگاه)

    سلام دوستان وقت خوش
    بنظرتون با توجه به وضعیت فعلی هیو رو بخرم یا صبر کنم شاید بهترش بیاد
    پولش مهم نیست فقط پلاک دار باشه که حوصله پلیس بازیرو ندارم
    ایا هیو فعلا بهترینه

    موافقم 0
    مخالفم 0
    1. ahmad

      ۲۶ فروردین ۱۳۹۶
      سوابق: (659 ديدگاه)

      اگر منظور کلی باشه و تیپ و استایل خاصی مد نظرتون نباشه که هیوسانگ بهترین نیست
      بلکه محصولات هوندا سی بی آر و کاواساکی زد ایکس هستن که به مراتب بهتر از هیوسانگ ارزیابی میشن.

      موافقم 0
      مخالفم 0
  22. رضا

    ۱۱ فروردین ۱۳۹۶
    سوابق: (1 ديدگاه)

    فقط یه چیز بگم من خیلی موتور سوار شدم و تصمیم داشتم از این موتورهای اشغال نخرم ولی با موتور هیوسانگ اکسیو اشنا شدم و خریدم فوق العاده است بی نظیره شناب عالی ترمز عالی کمک عالی مصرف سوخت عالی حیف جولوشو گرفتن ونمیزارن دیگه بیاد

    موافقم 1
    مخالفم 0
  23. مهدی

    ۴ اردیبهشت ۱۳۹۶
    سوابق: (1 ديدگاه)

    سلام
    الان تو بازار قیمت aquila 249 چنده؟
    خیلی لازمه بدونم
    ممنون

    موافقم 0
    مخالفم 0
  24. مسعود

    ۱ تیر ۱۳۹۶
    سوابق: (1 ديدگاه)

    دوستان سلام من از یکی اشناهام میخوامGTN250مدل ۹۲ بخرم زیر ۱۰۰۰تا راه رفته و بسیار تمیزه چند بگیرم ازش میشه راهنمائیم کنید اگه اطلاعاتی دارین ممنونم

    موافقم 0
    مخالفم 0
  25. Boyk

    ۱۱ شهریور ۱۳۹۶
    سوابق: (1 ديدگاه)

    اگه کسی درباره اکسیو استریت توضیح بده ممنون میشم..چ۹ور موتوریه..خراب نمیشه

    موافقم 0
    مخالفم 0
  26. K1

    ۳ آذر ۱۳۹۶
    سوابق: (1 ديدگاه)

    سلام مطابتون مفید بود من تو همه سات ها رفتم گفته بود هیوسانگ gtn250 یا ۱۷۰ تا میره یا بیشتر ولی سایت گمرک موتور نوشته بود۱۴۰ تا بیشتر نمیره میخواستم ببینم واقعی یا داستانه من خودم هیوسانگیم فک میکنم ۱۷۰ دیگه بره میخواستم نظر حرف ای هارو بدونم ممنون

    موافقم 0
    مخالفم 0
  27. حامد

    ۵ دی ۱۳۹۶
    سوابق: (1 ديدگاه)

    سلام خدمت دوستان صاحب نظر و متخصص
    تو رده موتور های کلاس چاپر ،250 سی سی های مجاز ،چه نوع شرکتی بهترین رو در ایران ارائه میده،قیمتاشون به چه صورته،و اینکه ایا شرکتای ژاپنی تو این کلاس چیزی دارن که تو ایران بشه سوار شد؟
    مرسی از دوستان

    موافقم 0
    مخالفم 0
    1. ahmad

      ۷ بهمن ۱۳۹۶
      سوابق: (659 ديدگاه)

      متاسفانه ژاپنی 250 سی سی فعلا با این استایل نداریم
      تنها گزینه ها فقط همین آکوئلا هیوسانگ با استایل کروزر (که بازم چاپر نیست!)
      و محصولات رگال رپتور چین هستن

      موافقم 1
      مخالفم 0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا