ایستگاه خبر

تاثیرات FATF روی صنعت خودروسازی چیست؟!

پس از کش و قوس‌های فراوان، مجلس شورای اسلامی بالاخره به لایحه دولت مبنی‌بر پیوستن ایران به کنوانسیون بین‌المللی مبارزه با تامین مالی تروریسم (CFT)، رای مثبت داد تا در این دوران تحریم، راهی برای انجام مراودات مالی با دنیا باقی بماند.


دنیای اقتصاد در مطلبی مفصل به این لایحه پر سر و صدا و تاثیر آن روی صنعت خودروسازی پرداخته است.

ازآنجاکه پس از خروج ایالات‌متحده آمریکا از برجام، خودروسازی ایران در سرلیست تحریم‌های این کشور قرار گرفت و نیمه مرداد امسال تحریم شد، تصویب لایحه موردنظر می‌تواند از ورود فشارهای بیشتر به این صنعت جلوگیری کند. این مدل اثرگذاری، از آن جهت است که با پیوستن ایران به CFT، کشورهای مختلف به‌جز ماجرای تحریم، بهانه بین‌المللی دیگری برای عدم‌مراودات مالی با ایران ندارند بنابراین خودروسازان و قطعه‌سازان داخلی مجرایی البته نه چندان فراخ برای نقل‌و‌انتقال پول و واردات قطعات و مواد اولیه موردنیاز خود (در صورت ماندن اروپایی‌ها و سایر کشورها در برجام) خواهند داشت. البته تردیدی وجود ندارد که با وجود تحریم‌های آمریکا و محدودیت ایران در سوئیفت (جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی)، عملا امکان استفاده کامل از مزایای پیوستن به FATF وجود ندارد، اما می‌تواند مانع بروز مشکلات بزرگ‌تر و فشرده‌تر شدن اقتصاد کشور شود.

پیش از آنکه به بررسی جزئیات اثرگذاری تصویب لایحه پیوستن ایران به کنوانسیون بین‌المللی مبارزه با تامین مالی تروریسم، بر صنعت خودرو بپردازیم، ابتدا نگاهی گذرا می‌اندازیم به ماجرای پر حاشیه این لایحه. لایحه موردنظر، بخشی از لوایح چهارگانه دولت مبنی‌بر عمل به توصیه‌های FATF (گروه ویژه اقدام مالی) به‌عنوان سازمانی جهانی علیه پولشویی و پشتیبانی مالی از تروریسم، است که به‌دلیل شدت اختلاف‌نظرها، حدود چهار ماه در مجلس شورای‌اسلامی مسکوت ماند. در واقع، اتصال ایران به CFT تنها قطعه باقیمانده از پازل پیوستن به FATF بود و دولت اصرار داشت برای تداوم مراودات مالی با جهان (به‌خصوص در این دوران تحریم) و بدتر نشدن اوضاع اقتصادی، مجلسی‌ها به آن رای مثبت بدهند. تا پیش از تصویب این لایحه به‌دلیل اینکه ایران در لیست سیاه FATF قرار داشت، بسیاری از بانک‌ها و موسسات مالی دنیا در همکاری و مراوده با بانک‌ها و موسسات مالی کشور، محتاط عمل کرده و این موضوع سبب ایجاد فشار مالی سنگینی شد.

قرار گرفتن در لیست سیاه FATF، عملا مجوز اقدام متقابل علیه ایران را به این سازمان می‌داد، اما در نهایت، کشور این فرصت را یافت تا با پیوستن به آن، خود را از این خطر بزرگ و ویرانگر برهاند. در واقع الحاق به FATF به‌واسطه تصویب لایحه پیوستن به کنوانسیون بین‌المللی مبارزه با تامین مالی تروریسم (CFT)، کشور را در معرض عمل به توصیه‌های ۴۰ گانه این سازمان قرار داده و معنایش این است که ایران قانونی بالادستی و بین‌المللی را در حوزه مالی رعایت خواهد کرد. به‌عبارت بهتر، رعایت این قانون بالادستی، به ایران و سایر کشورهای جهان امکان مراودات مالی عادی را بی‌آنکه محدودیت خاصی متوجه طرفین باشد، می‌دهد؛ بنابراین به معنای ساده‌تر، اگر ایران به FATF نمی‌پیوست، دنیا برای مراودات مالی با کشور محدودیت داشت و به‌نوعی تحریمی در ابعاد بزرگ و جهانی‌تر گریبان ایرانی‌ها را می‌گرفت.

هرچند همان‌طور که محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه کشور در نطق دو روز پیش خود در مجلس عنوان کرد، پیوستن ایران به FATF، ضامن حل همه مشکلات فعلی (به‌خصوص تحریم آمریکا) نیست، با این حال اگر مجلسی‌ها آن را تصویب نمی‌کردند، بهانه‌ها برای عدم‌معاملات و مراودات مالی با کشور افزایش می‌یافت. در واقع پیوستن به FATF، تضمینی است برای بیشتر نشدن مشکلات و تنگناهای مالی کشور در دوران فعلی (تحریم)، هرچند در صورت عمل کردن اروپایی‌ها به وعده‌های خود مبنی‌بر زنده نگه داشتن برجام (به‌ویژه ایجاد خط اعتباری مختص ایران)، اتصال به FATF شاید و تنها شاید، بتواند اثرات تحریم را نیز تا حدی هرچند بسیار جزئی کاهش دهد.

 FATF، شرط لازم اما ناکافی

پیوستن ایران به FATF اما در شرایطی رخ داد که کشور به‌واسطه خروج ایالات‌متحده آمریکا از برجام، با تحریم‌هایی سختگیرانه مواجه شد. در این شرایط، اگرچه اتصال به این نهاد بین‌المللی، ایران را از اقدامات متقابل مصون نگه داشته و اقتصاد کشور را از خطری بزرگ می‌رهاند، با این حال به‌دلیل وجود تحریم، پیوستن به FATF قطعا درمان مشکلات فعلی اقتصاد داخلی نیست. با این حساب، خودروسازی ایران نیز مانند دیگر بخش‌های اقتصادی کشور، امکان بهره‌مند شدن از تمام مزایای پیوستن به FATF را ندارد، چون ابرهای سیاه تحریم را بالای سر خود می‌بیند. مشکل بزرگی که این وسط وجود دارد، وابستگی بیشتر بانک‌ها و موسسات مالی دنیا به آمریکا و عدم‌دسترسی مناسب به سیستم سوئیفت است. در واقع خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌ها سبب‌شده کشور نتواند مراودات و معاملاتی عادی با دنیا داشته باشد، چه آنکه اکثر سیستم‌های مالی دنیا از بیم جرائم مادی و معنوی آمریکایی‌ها، ارتباط با ایران را قطع یا بسیار محدود کرده‌اند.

در این بین، خودروسازی ایران نیز با توجه به آنکه دو ماه پیش از سوی آمریکا تحریم شد، در حال‌حاضر ضمن از دست دادن شرکای بین‌المللی معتبر خود، با چالش تامین قطعات و مواد اولیه از خارج مواجه شده و روندی نزولی را در تیراژ آغاز کرده است. شرایط به شکلی است که برخی شرکت‌ها حتی با وجود آنکه حضوری مستقیم در بازار آمریکا ندارند نیز ارتباط با ایران را قطع و قراردادهای رسمی‌شان را با شرکت‌های داخلی (خودروسازان و قطعه‌سازان کشور) عملا فسخ کرده‌اند. دلیل این اقدامات کاملا واضح است، چه آنکه آمریکایی‌ها این‌بار بسیار سختگیرانه‌تر از قبل به تحریم ایران و صنایع مهم داخلی به‌خصوص خودروسازی روی آورده و به دنبال آن هستند تا تمام روزنه‌های ارتباطی با کشور را ببندند. بنابر گزارش‌های موجود، در حال‌حاضر خودروسازان و قطعه‌سازان داخلی با مشکلات بزرگی بر سر راه تامین قطعات و مواد اولیه خارجی مواجهند و بیم آن می‌رود که تولید در صنعت خودرو کشور طی سال‌جاری، چند صد هزار دستگاه افت کند.

مشکل اصلی خودروسازی ایران در شرایط تحریمی این است که اولا شرکای خارجی معتبر خود را از دست داده و ثانیا امکان تامین قطعات از خارج نیز به شدت محدود شده است. این محدودیت از آن جهت است که تحریم‌های ایالات‌متحده آمریکا، دست و پای بانک‌ها و موسسات مالی دنیا را برای همکاری و ارتباط با ایران بسته و عملا نمی‌توان نقل‌و‌انتقال پول را انجام داد. به‌عبارت بهتر، خودروسازان و قطعه‌سازان ایرانی چون نمی‌توانند پولی به کشورهای هدف انتقال دهند، با محدودیت در تامین قطعات و مواد اولیه مواجه شده‌اند و این موضوع با توجه به اثر مستقیم بر تیراژ، نگرانی‌های زیادی را بابت آینده تولید در صنعت خودرو کشور پدید آورده است.

حال با توجه به آنکه ایران در چنین شرایط سختی از تحریم، به FATF پیوسته است، عملا نمی‌توان مشکلات و موانع ایجاد شده (در اثر تحریم) را تنها به‌واسطه اتصال به سازمان موردنظر حل کرد. در واقع اگرچه پیوستن به FATF شرط لازم برای داشتن مراودات مالی عادی و طبیعی با دنیا به شمار می‌رود، اما برای ایران تحریم شده، کافی نیست. البته برخی بر این باورند که در صورت ماندن اروپایی در برجام و عمل به وعده‌شان مبنی‌بر ایجاد یک خط اعتباری اختصاصی برای مراوده مالی با ایران، می‌توان مزه پیوستن به FATF را بیشتر چشید. به اعتقاد این دسته از کارشناسان، ایجاد این خط اعتباری در حالتی ایده‌آل و با توجه به از بین رفتن بهانه‌ها مبنی‌بر نپیوستن ایران به FATF، امکان نقل‌و‌انتقال هرچند نسبتا محدود پول را میان شرکت‌ها و بانک‌های ایرانی و برخی همتایان اروپایی فراهم خواهد کرد و در نتیجه، زنجیره خودروسازی کشور می‌تواند عملیات تامین قطعات خارجی را با دردسر و هزینه‌ای کمتر ادامه دهد. در این مورد فرهاد به‌نیا، عضو انجمن قطعه‌سازان ایران به «دنیای‌اقتصاد» گفت: اتحادیه اروپا وعده داده که برای حفظ برجام به دنبال ایجاد یک خط اعتباری مالی مختص ایران است، بنابراین پیوستن به FATF می‌تواند امکان بهره‌برداری از این اقدام را فراهم کند.

وی با بیان اینکه پیوستن به FATF و ایجاد خط اعتباری اروپایی، امکان تبادل مالی را برای شرکت‌های ایرانی فراهم می‌آورد، افزود: در حال حاضر بسیاری از بانک‌ها و موسسات مالی دنیا به‌دلیل ارتباط با آمریکا، از ارتباط با ایرانی‌ها خودداری می‌کنند و این در شرایطی است که پیوستن به FATF می‌تواند بهانه برخی بانک‌های اروپایی را برای عدم‌همکاری با کشور رفع کند. به گفته به‌نیا، در تحریم‌های قبلی چون اروپایی‌ها در کنار آمریکا بودند، موضوع FATF چندان به چشم نیامد، اما حالا که اروپا در برجام مانده و می‌خواهد ارتباط با ایران را حفظ کند، پیوستن به این سازمان، ضمن دور کردن خطری بزرگ از سر اقتصاد کشور، می‌تواند هزینه‌های مالی خودروسازان و قطعه‌سازان را در راستای تامین مواد اولیه و قطعات پایین بیاورد. اشاره به‌نیا به ماجرای تحریم‌های قبلی است، چه آنکه در آن مقطع، خودروسازان و قطعه‌سازان داخلی مجبور بودند برای دور زدن تحریم هزینه‌های گزافی را متحمل شوند، اما حالا با وجود FATF و در صورت ایجاد خط اعتباری کارساز از سوی اروپایی‌ها، شاید بتوان ضمن تسریع روند تامین هزینه کمتری نیز پرداخت کرد. اظهارات عضو انجمن قطعه‌سازان اما در شرایطی است که حسن کریمی‌سنجری، کارشناس خودرو کشور در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» تاکید کرد: با وجود تحریم، پیوستن به FATF حلال مشکلات به‌خصوص در صنعت خودرو نخواهد بود. این کارشناس با اشاره به عدم‌دسترسی ایران به سوئیفت گفت: وقتی سوئیفت نیست، نقل‌و‌انتقال پول به سختی انجام می‌شود و به‌نوعی می‌توان گفت کشوری که سوئیفت ندارد، عملا نمی‌تواند اقدام مالی خاصی در سطح بین‌الملل انجام دهد. وی البته پیوستن ایران به FATF را اقدامی مهم و تاریخی ارزیابی کرده و معتقد است اگر این اتفاق رخ نمی‌داد، اقتصاد کشور به‌خصوص اقتصاد بخش خودرو (با توجه به تحریم شدن از سوی آمریکا)، بیش از اینها ضربه می‌خورد.

به گفته این کارشناس، ازآنجاکه قرار نیست خودروسازی ایران تا ابد در تحریم بماند، پیوستن به FATF حداقل فایده‌اش این است که در آینده و با لغو تحریم، این صنعت می‌تواند ارتباط با دنیا را از سر گرفته و روابطی عادی و طبیعی با همتایان خود داشته باشد. کریمی اما با اشاره به وعده اروپایی‌ها مبنی‌بر ایجاد خط اعتباری مختص ایران نیز گفت: نظر دادن در این مورد فعلا زود است؛ باید صبر کنیم تا مشخص شود اروپایی‌ها در ایجاد این خط اعتباری به اصطلاح چقدر مایه خواهند گذاشت و چه عمقی از همکاری را طی آن در نظر می‌گیرند. در مجموع طبق آنچه از نظرات کارشناسان و بررسی واقعیات موجود (به‌خصوص تحریم) بر می‌آید، حداقل فایده پیوستن ایران به FATF، برای زنجیره خودروسازی کشور، بدتر نشدن اوضاع فعلی است. البته در کنار این موضوع، خودروسازان و قطعه‌سازان داخلی مانند دیگر بخش‌های اقتصادی کشور می‌توانند به وجود روزنه‌ای برای تداوم ارتباط با دنیا امیدوار بوده و به انتظار روزی بنشینند که تحریم‌ها کنار رفته و آنگاه از مزایای پیوستن به FATF به‌طور کامل بهره‌مند شوند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

شاهین احمدزاده

نویسنده و مترجم مجله "پدال"

مطالب مشابه

‫۳۳ دیدگاه‌ها

  1. حسین

    ۱۸ مهر ۱۳۹۷
    سوابق: (2820 ديدگاه)

    در مناظره شبکه ۶ (قبل از تصویب cft در مجلس) کارشناس فنی گفت:
    -ما از ۴۲ بند fatf هم اکنون ۳۸؛عضو را اجرا میکنیم و داخل fatf هستیم
    – ما از لیست سیاه تعلیق شدیم و از لحاظ فنی حتی اگر از لیست بیرون هم بیاییم امتیاز جدیدی نمیگیرم و وضع تغییری نمیکنه
    -برای برگشت به لیست سیاه نیاز به اجماع ارا هست و حتی اگر یک کشور رای مخالف دهد حالت تعلیق باقی میماند

    اینم لینکش:
    http://www.telewebion.com/episode/1892639

    موافقم 0
    مخالفم 0
    1. حسین

      ۱۸ مهر ۱۳۹۷
      سوابق: (2820 ديدگاه)

      ۳۸ بند *

      موافقم 0
      مخالفم 0
      1. علی رضا

        ۱۸ مهر ۱۳۹۷
        سوابق: (223 ديدگاه)

        دوستان سایت اخبار سیاسی و …. دو تا کوچه اون ور تره ، برید اونجا کامنت تحلیلی سیاسی بزارید

        موافقم 0
        مخالفم 0
  2. مزدا

    ۱۸ مهر ۱۳۹۷
    سوابق: (2034 ديدگاه)

    همون قدر که برجام درد ملت رو حل کرد اف ای تی اف هم اونقدر حال میکنه.
    ظریف تو مجلس میگفت من و رییس جمهور قول نمیدیم اف ای تی اف مشکلات رو حل کنه ولی قول میدم اگه تصویب نشه بهانه دست امریکا میده بر ایجاد مشکلات زیاد!!
    خدایش موندم امریکا که همه چیز رو تحریم کرده و این همه مشکل ایجاد کرده دیگه چی میخواد بکنه!؟همه شرکت ها رفتن.امریکا گفته شدیدترین تحریم ها رو علیه ایران اعمال میکنیم .خب بیشتر از این هم هست؟
    هیلاری کیلینتون تو کتاب گفته بود هر وقت ایران در مقابل خواسته های ما کوتاه می اومد بیشتر بهش فشار می اوردیم وقتی ایرانیا قلدربازی در می اوردن ما کوتاه می اومدیم.
    متاسفانه دولت شجاعی نداریم که اروپا رو تحت فشار بزاره در عمل خودشونو ثابت کنن تا الان هم اونا هرچی گفتن انجام دادیم ولی اونا…

    موافقم 0
    مخالفم 0
    1. دانیال روشنی

      ۱۸ مهر ۱۳۹۷
      سوابق: (175 ديدگاه)

      دولت شجاع چیه ؟کجای کتاب هیلاری کلینتون همچین حرفی زده شده؟هر وقت ایران قلدری کرده کوتاه اومدن؟مگه احمدی نژاد از رو شکم قلدری نمیکرد؟بالاترین تحریم هارو وضع کردن.
      این وضعیت موجود رو همین تفکر برای مردم به وجود آورده.
      نظام اگر سازش نکنه ،خیلی چیزارو از دست میده

      موافقم 0
      مخالفم 0
      1. توحید

        ۲۰ مهر ۱۳۹۷
        سوابق: (51 ديدگاه)

        به خاطر قلدری های احمدی نژاد حاضر شدن مذاکره کنن

        موافقم 0
        مخالفم 0
    2. مهدی

      ۱۸ مهر ۱۳۹۷
      سوابق: (1325 ديدگاه)

      موضوع خیلی ساده هستش بعد از برجام امریکا و اروپا توقع داشتن ایران برنامه ها و پروژه های بین منطقه ای خودش را محدود کنه اما شاهد بودیم این پروژه ها کم که نشد هیچ حتی تا بیابان های نیجریه هم کشیده شد درواقع محتدین ایران هم دیگه از برنامه های عجیب خارجی که بیشتر جنبه اعتقادی داشت به نوعی خسته شده بودن در این شرایط غرب عملا خودش در مقابل حجم وسیعی از بی انظباطی مالی و صدور سلاح به همه جا میدید . این تفکر که اروپا اینبار در کنار امریکا نیست کاملا اشتباه هستش امریکا با شدید ترین حمله اقتصادی وارد شده و اروپا هم تنها گزینه برای ایران گذاشته که بتواند از طریق یک سیستم مالی چیزی شبیه نفت در برابر غذا با شدت کمتر پیاده کنه تا اینبار در صورت توافق احتمالی ایران نتواند دوباره سراغ پروژه ها منطقه ای خودش برگرده. البته این موضوع به نفع عامه مردم هستش

      موافقم 0
      مخالفم 0
    3. UNAS

      ۱۹ مهر ۱۳۹۷
      سوابق: (1844 ديدگاه)

      کدوم کتاب ؟
      کی همچین چیزی گفته ؟!
      داداش پارک ات را عوض نکن ؛ همین جنسش اعلاس …

      موافقم 0
      مخالفم 0
  3. بنده خدا

    ۱۸ مهر ۱۳۹۷
    سوابق: (18 ديدگاه)

    سلام.متاسفانه fatf جز خود تحریمی چیزی نداره.یعنی کی تحریم میشه تروریسم.تروریسم هم کسی هست که اونا تعریفش کنن(بخوانید مخالفش باشن)مثلا سپاه. توی این دوران که تنها قهرمان ما سپاه بود که جواب میداد و از حضرات دولت و مجلس و باقی صدایی در نمیومد،طبق گفته های خودشون یک یا بخوانید تنها سودی که براشون داره یعنی همون مراودات مالی برای عده ی اندکی که خارج تحصیل میکنن و فرزندان خودشون هستن حفظ میشه.سند تمام اینها هست. به قول دبیرکل جمعیت ایثاگران که گفت:کسانی که نسخه‌های اقتصادی‌شان را در کشور دیده‌ایم و خیلی از مشکلات، نتیجه پیشنهادهای آن‌ها بوده است، دارند برای جلسات سران قوا دستور جلسه تعیین می‌کنند.

    موافقم 0
    مخالفم 0
    1. Genius

      ۱۸ مهر ۱۳۹۷
      سوابق: (1237 ديدگاه)

      بنده خدا!مملکت بحمدالله از نعمت ارتش قانونی ، رسمی و تابع قوانین بین المللی برخورداره و دیگه نیازی به داشتن یک ارگان موازی در کنار اون حس نمیشه.امیدوارم FATF یا هر معاهده بین المللی دیگه ای که میتونه باعث ادغام تمام ارگانهای موازی در یکدیگر بشه سریعتر عملیاتی بشن

      موافقم 0
      مخالفم 0
      1. بهراد

        ۱۸ مهر ۱۳۹۷
        سوابق: (537 ديدگاه)

        اینا هیچوقت ادغام نمیشن 40 ساله میگن قراره بشه

        موافقم 0
        مخالفم 0
  4. مهدی

    ۱۸ مهر ۱۳۹۷
    سوابق: (5358 ديدگاه)

    درمقابل آمریکا ودرکل غرب اگه یک قدم عقب بشینی اونا ده قدم جلومیان.باآمریکانمیشه بازبون مذاکره صحبت کرد چون بارها نشون داده که قابل اعتماد نیست

    موافقم 0
    مخالفم 0
    1. Genius

      ۱۸ مهر ۱۳۹۷
      سوابق: (1237 ديدگاه)

      فعلا برای شروع اعتمادسازی با امریکا با خودت عهد کن دیگه تا زنده ای از کامپیوتر و ویندوز و اینترنت امریکایی استفاده نکنی و هر مطلب علمی ای که اثری از امریکا در اون بود رو تحریم کنی!!نمیشه آقاجون چه خوب و چه بد فعلا امریکا قدرت بلامنازع دنیاست و باید باهاش مدارا کرد و به دوری و دوستی با امریکا روزگار گذراند

      موافقم 0
      مخالفم 0
      1. مهدی

        ۱۸ مهر ۱۳۹۷
        سوابق: (5358 ديدگاه)

        آمریکا در حال سقوط اقتصادی هستش.تمام سرمایه آمریکا مال صهیونیست هاست.که اونا هم دارن انتقال میدن به چین.وچین ابرقدرت آینده خواهد بود.(البته برنامه صهیونیست ها واسه کنترل دنیا اینطوره که میخوان اروپا تولید دانش کنه.خاورمیانه تولید انرژی.چین هم نیروی انسانی)واما درمورد خاورمیانه که از زمان خلقت انسان تا روز قیامت مهمترین نقطه کره زمین هستش.وایران هم که هارتلند دنیاست(قلب جهان) که چندقرن پیش عراق این جایگاه رو داشت

        موافقم 0
        مخالفم 0
        1. cls

          ۱۸ مهر ۱۳۹۷
          سوابق: (16 ديدگاه)

          چی میگی???!!!

          موافقم 0
          مخالفم 0
        2. UNAS

          ۱۹ مهر ۱۳۹۷
          سوابق: (1844 ديدگاه)

          هار لند میگفتی بهتر نبود ؟!؟!؟

          موافقم 0
          مخالفم 0
      2. MEHRAN

        ۱۹ مهر ۱۳۹۷
        سوابق: (32 ديدگاه)

        نه عقل و منطق نه دین ما نگفته از پیشرفت هاشون نباید استفاده کنیم
        انگار هنوز هم بعضی ها متوجه نشدن نه شرقی نه غربی منظور تکنولوژی و امکانات نیست
        منظور فرهنگ و مکتب اوناست
        جلوی هر قدرت زورگویی که نباید سر خم کرد برادر

        موافقم 0
        مخالفم 0
        1. بهراد

          ۱۹ مهر ۱۳۹۷
          سوابق: (537 ديدگاه)

          شما برو یورش ببر به سفارت ، اونم نگات کنه

          موافقم 0
          مخالفم 0
  5. مهدی

    ۱۸ مهر ۱۳۹۷
    سوابق: (5358 ديدگاه)

    ترامپ دریه سخنرانیش به عربستان گفت اگه ما ازشما حمایت نکنیم دوهفته دوام نمی آورید.وبازم درسخنرانی دیگه اش گفت:قبل ازآمدن من ایران میتوانست در۱۲دقیقه خاورمیانه رو به کنترل خودش دربیاره.آمریکا ۷تریلیون دلاردرخاورمیانه هزینه کرده(هفت هزار میلیارد دلار)تازه هزینه ای که سعودی ها.ترکیه.قطر.امارات و… کردن جداست اما به گفته منابع خودشون منطقه در اختیارکامل ایران است.وخودشون کاری کردن که ایران تامرزقنیطره اسرائیل پیش رفت.

    موافقم 0
    مخالفم 0
    1. بهراد

      ۱۸ مهر ۱۳۹۷
      سوابق: (537 ديدگاه)

      اشتباه اومدی ، استند آپ کمدی رایفی پور اتاق بغله .

      آمریکا ورشکست بشه؟ اون مجسمه ی حوله پیچی که این خرعبلات رو بلغور کرده عقل هم داشته؟

      رب چنده؟

      موافقم 0
      مخالفم 0
      1. مهدی

        ۱۸ مهر ۱۳۹۷
        سوابق: (5358 ديدگاه)

        حقیقت همینه که هست.شما خودتو بخواب زدی باآمد نیوز.فعلا که آمریکا درتمام جنگ هاش شکست میخوره.ومجبور شده مابیبی پای نیروهاش کنه از ترس خیس شدن زمان مواجه شدن باایرانی ها.گریه فرمانده ارتش آمریکا درعراق بماند. عشق آمریکا کور کرده یه عده رو.اونم کشورهای غربی که بزرگترین قتل عام رو تواین کشور انجام دادن.غیرت و وطن پرستی هم که هیچ

        موافقم 0
        مخالفم 0
        1. ADAK

          ۱۹ مهر ۱۳۹۷
          سوابق: (1844 ديدگاه)

          عه عه …

          موافقم 0
          مخالفم 0
        2. بهراد

          ۱۹ مهر ۱۳۹۷
          سوابق: (537 ديدگاه)

          غیرتتو بزا برای مشهدلند، برای ماهیای خلیج فارس، برای دریای خزر، برای دریاچه خشک شده ی ارومیه، برای رود خونه خشکه زاینده رود، برای حمایت از سلبریتی علی دایی که با نیت پاک اومد خونه بسازه حسابش از هزار جا چوب نمایی شد،برای نفتی که رفت برا سوریه و مراکش و اون تنگه ی دریایی معروف، برای ارباب پوتین

          ***

          موافقم 0
          مخالفم 0
        3. سورنا

          ۱۹ مهر ۱۳۹۷
          سوابق: (1055 ديدگاه)

          وطن پرستی کنیم و از گرسنگی بمیریم ؟
          ***

          من ترجیح میدم صلح کنم ولی خانوادم رفاه داشته باشن …

          موافقم 0
          مخالفم 0
      2. lmbx

        ۱۸ مهر ۱۳۹۷
        سوابق: (287 ديدگاه)

        عجیبه نمیدونستم طرفدارای رائفی پور هم تو پدال هستن حرف های این آقا مهدی دقیقا حرف های رائفی پوره!
        من به شدت مخالف دولت و روحانی هستم ولی در جواب دوستانی که میگن برجام هیچ کاری نکرد میخوام بگم از این دریچه نگاه کنید که اگه برجام نبود چی میشدحداقل اروپا و دنیا درظاهر با ما هستن اگه برجام نبود کلا چی داشتیم بگیم خب؟

        موافقم 0
        مخالفم 0
  6. سعید 110

    ۱۸ مهر ۱۳۹۷
    سوابق: (3 ديدگاه)

    این حرفا چقدر تکراری هست…!!! تازه اگه دوستان یادشون رفته من هنوز یادمه آقای روحانی نطق فرمودن که اگه برجام اکی بشه آب و هوا هم ردیف میشه (منظورش این بود که مشکلات کشور ردیف میشه) و ضمانت کرد که تمام تحریما بلافاصله لغو (نه تعلیق ) میشه وضع این شد، خداییش با قبل چه فرقی کرد؟؟ تازه حالا آقایون میگن که هیچ ضمانتی هم واسه رفع مشکلات و تحریما نمیدیم . مردم عزیز ایران کمی فهم و تاریخ خوندن هم خوبه..!!!

    موافقم 0
    مخالفم 0
    1. مهدی

      ۱۸ مهر ۱۳۹۷
      سوابق: (5358 ديدگاه)

      وقتی از ترس دلار۵۰۰۰هزار تومان به روحانی رای میدن که حالا باشنیدن پایین اومدن دلار از۲۰تومن به۱۰هزار تومن جشن بگیرن.وقتی الگوی ملت بشن سلبریتی های بی سواد.وقتی نماینده هایی واسه مجلس انتخاب میکنن که ذره به فکرمردم نیستن ویافهم سیاسی ندارن طوریکه توان تلفظ درستFATF یاCFT روندارن بایدهم اینطور بشه.تاریخ تکرار میشه.زمانی حکمیت در صفین.الانم برجام وFATA

      موافقم 0
      مخالفم 0
  7. بهراد

    ۱۸ مهر ۱۳۹۷
    سوابق: (537 ديدگاه)

    عملکرد دد منشانه درد منشان خوبی بود همچنین تصویب اف ای اف ای یا فتانه بر علمکرد سانتیوفیوفوژ ها هم تاثیر خواهد گذاشت

    موافقم 0
    مخالفم 0
  8. fara2001

    ۱۸ مهر ۱۳۹۷
    سوابق: (201 ديدگاه)

    دوست عزیز جناب مهدی میخوام لطف کنی و با دلیل و مدرک ورشکستگی اقتصادی آمریکا رو توضیح بدی . ممنون میشم و منتظرم

    موافقم 0
    مخالفم 0
  9. حسین دهمرد

    ۱۸ مهر ۱۳۹۷
    سوابق: (2433 ديدگاه)

    امضای کری که تضمین بود اون شد آخرش دیگه اینو که امیر کبیر جواد الظریف هم تضمین نمیکنه.یارو نمیتونه تلفظ کنه پشت میکروفن پیف پیف میکنه.نکشیمون کارشناس.کسایی که به #شفافیت آراء خودشون رای نمیدن دارن از شفافیت حرف میزنن.شاهین جان که زحمت مقاله رو کشیدی اگه چیزی نصیب ایران شد مقاله شو بده بی زحمت قول میدم از پدال برم.
    #دارالمنافقین

    موافقم 0
    مخالفم 0
    1. بهراد

      ۱۸ مهر ۱۳۹۷
      سوابق: (537 ديدگاه)

      وقتی توافق شد،همانطور که ما در 20 دقیقه در مجلس تاییدش کردیم، در مجلس سنای آمریکا هم باید تایید میشد که نشد و فقط اوباما به تنهایی امضاش کرد.یعنی توافق لازم الاجرا هست ولی از طرف دولت آمریکا لزوم اجرا ندارد فقط یه توافقه. یعنی کشک اینو همون ظریف از اول میدونست.
      دوستان میگن کاغذ پارست، یا تحریم کنید ما میسازیم،آیا شما در فرودگاه فرانکفورت بنزین برای هواپیما تولید می کنید؟برای دانشجویان در گرجستان حساب باز می کنید؟می توانید اعتبار به پاس ایرانی برگردانید؟چهار تا ایالت آمریکا را نام ببرید،یا حداقل چهار تا خیابان .در غیر اینصورت به مجلس برگشته و همان شعار های درون تهی را بدهید و حقوقتان را بگیرید. دوست عزیز منظورم شما نیستی ولی بعضیا حالیشون نیست و با این کار هاشون اقتصاد آمریکا رو ورشکسته می کنن خخخ

      موافقم 0
      مخالفم 0
  10. بهراد

    ۱۸ مهر ۱۳۹۷
    سوابق: (537 ديدگاه)

    الان رییسی بود مشکل شما حل میشد؟ رب و روغن و پوشک نایاب نمیشد؟ترامپ رییس جمهور نمیشد؟نمایندگان دمکرات مجلس سنا بیشتر میشد؟پراید 40 تومن نمی شد؟دلار 20 تومن نمی شد؟نرمش های ماجر نمی خورد؟دنا 100 میلیون نمیشد؟حمله ی تروریستی نمی شد؟مرغ ها دو زرده تخم میزاشتن.

    خوبه مردم فهمیدن دشمن اصلی ما کیه.

    موافقم 0
    مخالفم 0
  11. mazaher

    ۱۹ مهر ۱۳۹۷
    سوابق: (111 ديدگاه)

    امریکا عاشق چشم و ابروی شما نیست بخدا اگه روزی بدونه که این مملکت ضعیف شده و نمی تونه کاری انجام بده وسوسه شده و جنگ نظامی صورت خواهد گرفت.

    موافقم 0
    مخالفم 0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا