آیا ریزش قیمت خودرو متوقف می‌شود؟

چهارشنبه 3 تیر 1405 - 21:00
مطالعه 8 دقیقه
خرید خودرو دست دوم
آیا کاهش قیمت خودرو متوقف می‌شود؟ بررسی آینده بازار خودرو با اثر آتش‌بس، ارز و احتمال گرانی کارخانه.
تبلیغات

بازار خودرو پس از فروکش‌کردن التهاب ناشی از جهش ارز و تنش‌های سیاسی، به نقطه‌ای حساس رسیده است؛ نقطه‌ای که در آن کاهش قیمت‌ها هنوز ادامه دارد، اما نشانه‌های توقف ریزش هم دیده می‌شود. از یک‌سو افت نرخ ارز، کم‌شدن هیجان خرید و احتمال گشایش در واردات می‌تواند قیمت‌ها را تعدیل کند. از سوی دیگر، کوچک‌شدن فاصله قیمت کارخانه و بازار و احتمال افزایش دوباره نرخ‌های رسمی، فضای افت بیشتر را محدود می‌کند.

این وضعیت بازار را به مرحله‌ای برده که دیگر نه شبیه روزهای التهاب است و نه شبیه یک روند نزولی آرام و قطعی. خریدار مردد مانده، فروشنده هم. بازار در فاز انتظار ایستاده است؛ جایی میان عقب‌نشینی از قیمت‌های هیجانی و بیمِ بازگشت گرانی. همین امروز گزارشی از پارکینگ‌های مملو از خودروهای منتظر فروش اما فاقد مشتری یکی از فروشندگان بزرگ پایتخت در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد. موضوعی که نشان از رکود شدید در معاملات دارد.

بازار خودرو بعد از فروکش تنش‌ها

در هفته‌ها و ماه‌های اخیر، چند متغیر هم‌زمان بر بازار خودرو اثر گذاشته است: کاهش التهاب سیاسی، عقب‌نشینی نسبی نرخ ارز از سقف‌های قبلی، افت انتظارات تورمی و مطرح‌شدن دوباره بحث اصلاح قیمت کارخانه‌ای خودروها. حاصل این هم‌زمانی، بازاری است که نه با جسارتِ ماه‌های پرتنش قیمت‌های نجومی می‌سازد و نه با اطمینان، انتظار ریزش‌های سنگین را در ذهن خریدار جا می‌اندازد.

قیمت خودرو نسبت به قله‌های ثبت‌شده در ابتدای سال پایین آمده، اما این افت به معنای ورود بازار به یک مسیر نزولی پایدار نیست. بخشی از حباب تخلیه شده است. بخش دیگری هنوز در لایه‌های رفتار بازار باقی مانده؛ لایه‌ای که از سه عامل اصلی تغذیه می‌شود: نرخ ارز، قیمت‌گذاری کارخانه و شکاف کارخانه و بازار.

چرا قیمت خودرو افت کرد؟

محرک اصلی کاهش قیمت خودرو در مقطع اخیر، بازار ارز بود. در ایران، خودرو حتی وقتی کالای مصرفی به حساب می‌آید، در عمل رفتاری شبیه دارایی سرمایه‌ای دارد. هر جهش ارزی، انتظارات تورمی را در بازار خودرو هم فعال می‌کند و فروشنده را به بالا بردن قیمت‌ها می‌کشاند. هر کاهش در ریسک سیاسی یا فاصله‌گرفتن نرخ ارز از اوج، بخشی از این فشار را برمی‌دارد.

در هفته‌های گذشته نیز همین الگو تکرار شد. با کاهش التهاب سیاسی و عقب‌نشینی بازار ارز، فروشندگان در بازار آزاد ناچار شدند از ارقام سنگین قبلی عقب‌نشینی کنند. خودروهایی که در فضای هیجانی با قیمت‌های غیرواقعی فایل می‌شدند، حالا با عددهای پایین‌تری آگهی می‌شوند. این افت در برخی مدل‌های داخلی، مونتاژی و حتی خودروهای تازه‌وارد بازار دیده شده است.

اما باید میان افت قیمت واقعی و عقب‌نشینی از قیمت‌های هیجانی تفاوت گذاشت. آنچه اکنون دیده می‌شود، در بسیاری از موارد فقط تخلیه بخشی از حباب دوره تنش است، نه لزوما ارزان‌شدن خودرو نسبت به ارزش بنیادی آن.

دو نشانه‌ای که کاهش بیشتر را ضعیف می‌کند

۱. فاصله کارخانه و بازار به حداقل رسیده است

یکی از مهم‌ترین شاخص‌ها برای تحلیل آینده بازار خودرو، فاصله میان قیمت کارخانه و بازار آزاد است. وقتی این فاصله به ۳۰، ۴۰ یا حتی ۶۰ درصد می‌رسد، هنوز جا برای افت یا خیزهای بزرگ وجود دارد. بازار از قیمت رسمی دور شده و بخش مهمی از قیمت، بر پایه کمبود عرضه، سفته‌بازی و انتظارات تورمی شکل گرفته است. اما وقتی این شکاف کوچک می‌شود، بازار به کف روانی خود نزدیک‌تر می‌شود.

اکنون در بسیاری از مدل‌های داخلی، فاصله قیمت کارخانه و بازار به کمترین سطح ماه‌های اخیر رسیده است. در برخی خودروها این فاصله زیر ۱۰ درصد است و در بعضی مدل‌ها حتی حول‌وحوش ۲ تا ۵ درصد نوسان می‌کند. این یعنی بخش بزرگی از حاشیه سود دلالی از بین رفته و بازار آزاد دیگر آن فضای سابق را برای کاهش‌های سنگین ندارد.

در بازار خودرو ایران، قیمت بازار تقریبا هیچ‌گاه پایین‌تر از نرخ کارخانه قرار نمی‌گیرد. حتی در دوره‌های رکود نیز فروشندگان معمولا تمایلی ندارند خودروی صفر را زیر قیمت رسمی واگذار کنند، مگر در موارد استثنایی، خودروهای کم‌تقاضا یا شرایط اضطراری نقدشوندگی. وقتی اختلاف قیمت کارخانه و بازار به چند درصد محدود می‌شود، کف بازار به قیمت کارخانه نزدیک می‌شود و ظرفیت افت بیشتر کاهش می‌یابد.

اگر خودرویی در کارخانه یک میلیارد و ۵۵۰ میلیون تومان قیمت دارد و در بازار یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان معامله می‌شود، فضای کاهش آن دیگر مثل دوره‌ای نیست که همین خودرو ۳۰ یا ۴۰ درصد بالاتر از قیمت رسمی خرید و فروش می‌شد. مگر آنکه قیمت کارخانه ثابت بماند و هم‌زمان نرخ ارز افت سنگین دیگری را تجربه کند یا عرضه ناگهان افزایش یابد، بازار آزاد معمولا توان ریزش شدیدی ندارد.

۲. احتمال افزایش دوباره قیمت کارخانه‌ای جدی است

عامل دوم، بازگشت دوباره بحث اصلاح نرخ‌های کارخانه‌ای است. خودروسازان مدت‌هاست تاکید می‌کنند قیمت‌های رسمی با هزینه واقعی تولید همخوانی ندارد و رشد بهای مواد اولیه، دستمزد، قطعات، حمل‌ونقل، انرژی و هزینه‌های مالی باعث شده تولید با نرخ‌های فعلی برای آن‌ها زیان‌ده باشد. هر بار که بازار کمی آرام می‌شود، پرونده افزایش قیمت کارخانه دوباره روی میز قرار می‌گیرد.

قیمت کارخانه فقط یک عدد اداری نیست؛ نقش لنگر روانی برای بازار آزاد را هم بازی می‌کند. هر زمان نرخ رسمی بالا می‌رود، بازار آزاد نیز آن را به‌عنوان سیگنال جدید قیمت‌گذاری می‌پذیرد. چون وقتی خودرویی در مبدا تولید گران‌تر می‌شود، فروشنده بازار آزاد هم کف قیمتی تازه‌ای برای کالای خود تصور می‌کند و حاضر نیست با نرخ‌های قبلی عرضه کند.

حتی اگر نرخ ارز در کوتاه‌مدت آرام بماند، صرف انتشار خبرهای مربوط به افزایش قیمت کارخانه‌ای می‌تواند جلوی ادامه ریزش بازار را بگیرد. اگر این افزایش رسما ابلاغ شود، احتمال دارد بازار آزاد، دست‌کم در بخش خودروهای داخلی و مونتاژی، واکنش صعودی نشان دهد.

آیا کاهش نرخ ارز می‌تواند این دو عامل را خنثی کند؟

پاسخ کوتاه این است: تا حدی بله، اما نه به‌طور کامل. اگر فضای سیاسی به سمت توافقی پایدار حرکت کند و نتیجه آن کاهش پایدار نرخ ارز، تسهیل نقل‌وانتقال پول، کاهش هزینه واردات قطعه و خودرو و بهبود عرضه باشد، بازار خودرو تحت فشار نزولی قرار می‌گیرد.

در چنین سناریویی، نه‌تنها خودروهای وارداتی و مونتاژی، بلکه بخشی از بازار خودروهای داخلی هم می‌تواند از محل افت انتظارات تورمی و افزایش رقابت با تعدیل قیمت روبه‌رو شود. اما بازار خودرو فقط از نرخ ارز فرمان نمی‌گیرد. این بازار هنوز با سه محدودیت جدی روبه‌رو است.

۱. عرضه هنوز به اندازه تقاضا و انتظارات نیست

حتی اگر واردات خودرو و قطعات تسهیل شود، اثر آن فوری و هم‌زمان با بازار ارز ظاهر نمی‌شود. واردات، تخصیص ارز، ترخیص، شماره‌گذاری، شبکه خدمات و تحویل به مشتری زمان‌بر است. در تولید داخلی هم افزایش تیراژ به سرعت رخ نمی‌دهد، چون خودروسازان هنوز با مشکلات نقدینگی، بدهی به قطعه‌سازان و محدودیت‌های عملیاتی روبه‌رو هستند.

۲. تورم عمومی هنوز از بین نرفته است

حتی در سناریوی کاهش تنش‌های خارجی، اقتصاد ایران با تورم مزمن روبه‌رو است. وقتی هزینه‌های تولید، دستمزد، انرژی، لجستیک و تامین مالی بالا می‌رود، فشار برای اصلاح قیمت کارخانه‌ای هم باقی می‌ماند. بنابراین کاهش نرخ ارز لزوما به معنای ارزانی متناسب خودرو نیست، چون بخشی از هزینه‌های تولید اصلا ارزی نیستند و از تورم داخلی اثر می‌گیرند.

۳. بازار از رفتار سرمایه‌ای فاصله نگرفته است

در ایران خودرو هنوز فقط وسیله حمل‌ونقل نیست. برای بخشی از خریداران، خودرو ابزاری برای حفظ ارزش پول است. این نگاه سرمایه‌ای باعث می‌شود حتی در دوره‌های رکود هم فروشندگان در برابر کاهش قیمت مقاومت کنند و بازار با چسبندگی نزولی روبه‌رو شود. قیمت‌ها معمولا سریع بالا می‌روند، اما به همان سرعت پایین نمی‌آیند.

بازار الان در چه نقطه‌ای ایستاده است؟

اگر بخواهیم موقعیت فعلی بازار خودرو را دقیق‌تر توصیف کنیم، باید گفت بازار میان تخلیه حباب و ساخته‌شدن کف جدید قرار دارد. ریزش اخیر قیمت‌ها تا حد زیادی حاصل تخلیه هیجان سیاسی و ارزی بوده، اما حالا بازار به محدوده‌ای نزدیک شده که دو نیرو از افت بیشتر جلوگیری می‌کنند: کوچک‌شدن فاصله بازار و کارخانه و احتمال بالارفتن دوباره نرخ‌های رسمی.

به همین دلیل، سناریوی محتمل‌تر برای کوتاه‌مدت نه یک سقوط سنگین دیگر، بلکه نوعی نوسان محدود و رفت‌وبرگشتی است. ممکن است در بعضی مدل‌ها کمی عقب‌نشینی دیگر رخ دهد، اما ریزش‌های بزرگ و فراگیر فقط زمانی شکل می‌گیرد که چند شرط هم‌زمان فراهم شود: افت محسوس‌تر نرخ ارز، ثبات سیاسی پایدار، افزایش عرضه واقعی خودرو و منتفی‌شدن افزایش قیمت کارخانه.

سه سناریو برای آینده قیمت خودرو

سناریوی اول: توافق پایدار و افت بیشتر ارز

اگر تنش‌های سیاسی به توافقی پایدار برسد و نرخ ارز در مسیر کاهشی یا دست‌کم با ثبات پایین‌تر قرار بگیرد، خودروهای وارداتی، مونتاژی و مدل‌هایی که حباب بیشتری دارند، بیشترین فشار نزولی را تجربه می‌کنند. در این سناریو، بازار آزاد خودروهای داخلی هم ممکن است کمی عقب‌نشینی کند، اما به دلیل نزدیکی به قیمت کارخانه، شدت افت آن‌ها احتمالا کمتر خواهد بود.

سناریوی دوم: ثبات نسبی، اما افزایش قیمت کارخانه

این سناریو شاید محتمل‌ترین حالت فعلی باشد. در این وضعیت، ارز آرام می‌ماند یا نوسان محدودی دارد، اما خودروسازان مجوز افزایش قیمت می‌گیرند. نتیجه، توقف روند نزولی و حتی بازگشت تدریجی قیمت‌ها در بازار آزاد است. بازار نرخ‌های جدید کارخانه را به‌عنوان کف تازه می‌پذیرد و فروشندگان نیز قیمت‌های خود را بر همان اساس تنظیم می‌کنند.

سناریوی سوم: بازگشت تنش یا جهش دوباره ارز

اگر هر عامل سیاسی یا اقتصادی باعث بازگشت نااطمینانی و رشد دوباره ارز شود، بازار خودرو می‌تواند بار دیگر وارد فاز جهش شود. در این حالت، نه‌تنها کاهش اخیر خنثی می‌شود، بلکه قیمت‌ها دوباره به سمت سقف‌های قبلی حرکت می‌کنند. تجربه سال‌های اخیر نشان داده واکنش خودرو به ریسک‌های سیاسی و ارزی، معمولا سریع و شدید است.

کدام خودروها بیشتر در معرض افت یا رشد هستند؟

همه خودروها به یک اندازه به تحولات سیاسی و ارزی واکنش نشان نمی‌دهند. در شرایط فعلی، بازار را می‌توان به چند دسته تقسیم کرد:

  • خودروهای داخلی پرتیراژ: مدل‌هایی مانند سورن پلاس، پژو ۲۰۷، تارا، شاهین، ساینا و کوییک به دلیل نزدیک‌شدن قیمت بازار به کارخانه، ظرفیت افت کمتری دارند. این خودروها بیشتر به تصمیمات قیمتی خودروسازان و سیاست‌های فروش وابسته‌اند.
  • خودروهای مونتاژی: این محصولات از نرخ ارز، هزینه قطعات CKD و سیاست‌های وارداتی اثر بیشتری می‌گیرند. اگر گشایش ارزی و تجاری ادامه‌دار باشد، این گروه بیش از خودروهای داخلی در معرض اصلاح قیمت قرار می‌گیرد. رفتار شرکت‌های مونتاژکار، سطح موجودی انبار و سیاست فروش آن‌ها هم در این روند اثر دارد.
  • خودروهای وارداتی و لوکس: این بخش از بازار بیشترین حساسیت را به نرخ ارز و فضای واردات دارد. هرگونه تسهیل در ثبت سفارش، تخصیص ارز و ورود خودروهای جدید می‌تواند فشار نزولی بیشتری بر این بخش وارد کند. در مقابل، با جهش ارز یا محدودیت دوباره واردات، همین گروه سریع‌تر از بقیه گران می‌شود.

جمع‌بندی

بازار خودرو ایران پس از یک دوره التهاب، اکنون در مرحله‌ای قرار گرفته که نه می‌توان از تداوم قطعی ریزش قیمت‌ها حرف زد و نه از بازگشت حتمی جهش. افت اخیر بیشتر محصول تخلیه هیجان ناشی از تنش‌های سیاسی و عقب‌نشینی ارز بوده است. اما دو عامل مهم در برابر کاهش بیشتر ایستاده‌اند: کوچک‌شدن فاصله قیمت کارخانه و بازار و احتمال بالای افزایش دوباره قیمت‌های رسمی.

اگر در کوتاه‌مدت خبر مهمی از افزایش نرخ کارخانه‌ای منتشر شود، بازار آزاد می‌تواند دوباره واکنش صعودی نشان دهد؛ حتی اگر ارز آرام باشد. در مقابل، اگر مسیر توافق و گشایش اقتصادی پایدار شود، نرخ ارز در سطوح پایین‌تری تثبیت شود و عرضه خودرو، به‌ویژه در بخش وارداتی و مونتاژی، افزایش یابد، می‌توان به کاهش بیشتر قیمت‌ها امید داشت.

در مجموع، بازار خودرو فعلا بیشتر در موقعیت توقف ریزش قرار دارد تا آغاز یک سقوط تازه. بخشی از حباب تخلیه شده است، اما هنوز آن‌قدر متغیر تورم‌زا و ریسک‌ساز در بازار باقی مانده که نتوان با قاطعیت از ارزان‌شدن گسترده خودرو در ماه‌های آینده سخن گفت.

چند نکته درباره این گزارش

این متن تنها تحلیل روند بازار توسط پدال است و به هیچ عنوان توصیه معامله خودرو نیست. ما سیگنال خرید و فروش برای کسب سود نمی دهیم.

آنچه بیش از همه اهمیت دارد، جهت حرکت بازار، نسبت قیمت کارخانه و بازار، رفتار عرضه‌کنندگان و اثر متغیرهای کلان اقتصادی بر تصمیم خریداران و فروشندگان است. لطفاً با شرکت درنظرسنجی زیر و ابراز دیدگاه خود، ما را در تکمیل تحلیل خود یاری کنید.

نظرسنجی
با توجه به شرایط سیاسی و اقتصادی، پیش‌بینی شما از قیمت خودرو در بازار ایران طی ماه‌های آینده چیست؟

نظرات

تبلیغات

©1405 - 1393 کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب پدال تنها با کسب مجوز مکتوب امکان پذیر است.