به تازگی دو مدل کراساور سیتروئن از سری C5 ایرکراس و C5X وارد ایران شدهاند. این خودروها احتمالا توسط سایپا عرضه خواهند شد.
علاقهی بازار جهانی به خودروهای شاسیبلند از یک سو و هزینهی نسبتا بالای نگهداری و تردد مدلهای پهنپیکر از سویی دیگر، کلاس خودرویی جدیدی به وجود آورده است که کراساورهای کوچک نامیده میشوند. حالا خودروسازان بزرگ با تکیه بر خلاقیت طراحان صنعتی، هاچبکهای جمعوجور شهری را با کمی اضافه حجم و افزایش ارتفاع، به کلاس کراساورهای کوچک نزدیک کردهاند تا علاوه بر القای حس شاسیبلند به رانندهی یک خودروی نسبتا ارزانقیمت، مزایایی مثل مصرف سوخت کم و سادگی در رانندگی را برای خریداران فراهم کنند.
بیشتر بخوانید:
برند سیتروئن، یکی از قدیمیترین شرکای تجاری در صنعت خودروی ایران محسوب میشود. حدود ۳ سال قبل از ثبت شرکت ایران خودرو، گروه سایپا در سال ۱۳۴۴ تأسیس شد. باتوجه به اینکه بخش خودروسازی ایران خودرو با نام ایران ناسیونال در سال ۱۳۴۶ شروع به کار کرد، میتوان سایپا را قدیمیترین خودروساز ایران دانست. نام سایپا مخفف عبارت فرانسوی «Societe Annonyme Iranienne De Production Automobile Citroen» به معنی «شرکت ایرانی تولید اتومبیل سیتروئن » است، البته از سال ۱۳۵۴ و تولید محصولات جدید در سایپا، «Société Annonyme Iranienne de Production Automobile» به معنی «شرکت سهامی ایرانی تولید خودرو» جایگزین عبارت قبلی شد. با این حساب، سابقهی همکاری سایپا و سیتروئن، به نیم قرن میرسد و فراتر از حضور پژو در کنار ایران خودرو است.
سیتروئن در سال ۱۹۱۹ توسط آندره سیتروئن تأسیس و با تولید مدل تیپ A در همان سال، به شهرت رسید. این شرکت با عرضهی اولین خودروی دیفرانسیل جلوی دنیا در سال ۱۹۳۴، تاریخساز شد و در گروه چهار خودروساز بزرگ جهان قرار گرفت. به دلایل اقتصادی، مالکیت سیتروئن در سالهای گذشته، تغییرات فراوانی به خود دیده و حتی برای مدتی تحت مدیریت لاستیک میشلن و خودروسازی فیات ایتالیا فعالیت کرده است. دولت فرانسه، از دیرباز به حفظ موقعیت و جلوگیری از ورشکستگی شرکتهای سیتروئن و پژو، بهشدت پایبند بوده است و از سال ۱۹۷۴، پروژهی ادغام این برندها با کمکهای دولتی را شکل داد. در حال حاضر، همچنان گروه استنلانتیس، مالک پژو -سیتروئن، است و به همین دلیل، غالی خودروهای این دو، پلتفرم و مشخصات فنی مشترک دارند.
دو خودروی سیتروئن به نامهای C5 ایرکراس و C5 X وارد شده به ایران، از کراساورهای محبوب اروپا محسوب میشوند اما خارج از قارهی سبز، فروش چندان شناخته شده نیستند. مردم تا دو نسل C5 را به عنوان سدان خانوادگی و نیمه لوکس میشناسند اما C5 ایرکراس، کراساور کوچک محسوب میشود که سال ۲۰۱۷ اولین مدل خود را به تولید رساند. سیتروئن C5 X نیز با بدنهی کراساور کوپه، سال ۲۰۲۱ وارد بازار جهانی شد.
در ادامه ابعاد C5 ایرکراس و C5 X قابل مشاهده است. هرچند که C5 X حالت اسپرت و ارتفاع سقف پایینتر نسبت به ایرکراس دارد؛ اما از دیگر زوایا، بزرگتر و جادارتر محسوب میشود.
ویژگی | سیتروئن C5 ایرکراس (۲۰۲۴) | سیتروئن C5 X |
---|---|---|
طول (mm) | ۴,۵۰۰ | ۴,۸۰۵ |
عرض (mm) | ۱,۸۴۰ | ۱,۸۶۵ |
ارتفاع (mm) | ۱,۶۷۰ | ۱,۴۸۵ |
فاصله بین محورها (mm) | ۲,۷۳۰ | ۲,۷۸۵ |
وزن خالص (kg) | حدود ۱,۴۰۰ | حدود ۱,۵۰۰ |
حجم صندوق (لیتر) | ۵۸۰ | ۵۳۰ |
مشخصات و قیمت سیتروئن C5 ایرکراس
کراساور سیتروئن در فرانسه، هند و چین مونتاژ میشود. این محصول دارای پلتفرم مشترک با پژو ۳۰۰۸ و ۵۰۰۸ است. احتمالا برای بازار ایران، مدل هیبرید با فیس لیفت جدید وارد خواهد شد.
در نمای اصلی چراغها به شکل دو خط موازی واگرا، حس اسپرت دارند؛ اما زیبایی قابل انتظار از یک خودروی ساخته شده توسط برند فرانسوی را فراهم نمیکنند. ادوات پلاستیکی در جلوپنجره و سپر، نسبتا زیاد است و حجمدهی بدنه، اغراقآمیز دیده میشود.
استفاده از مواد پلاستیکی سیاه، مشابه سیترئن C3 که قبلا در ایران دیدهایم، برای C5 ایرکراس نیز وجود دارد. این شرایط، در گلگیرها و رکاب واضخ است. حتی آینه بغل، ستونها و ریل باربند هم مشکی هستند. رینگ ۱۸ اینچ دستگیرههای ساده و بدنهی فاقد خطوط عمیق، دیگر مشخصات C5 ایرکراس را تشکیل میدهند. در پشت، چراغهای ساده و بیضیشکل، روی بدنهی حجیم C5 ایرکراس دیده میشوند. سپر عقب پلاستیکی است و همراه حفرههای نمایشی، با کنترل هزینه برای این خودرو، شخصیت اسپرت فراهم میکند.
در کابین، توجه ویژه به فناوریهای الکترونیک وجود دارد. مانیتور لمسی ۱۲/۳ اینچ و پنل پشت فرمان، ۸ اینج هستند. فرمان بیضیشکل، دستهدندهی کوتاه الکترونیک و صندلیهای تمام چرم، در فضای داخلی C5 ایرکراس دیده میشوند. بخش اصلی مواد تشکیلدهنده روی داشبورد و تودریها، پلاستیک است.
در چین دو مدل C5 ایرکراس توربو با ساختار محرک جلو و گیربکس ۶ سرعته اتوماتیک تولید میشود. نسخهی پایه، موتور ۱/۶ لیتر با ۱۷۰ اسب بخار قدرت و ۲۴۵ نیوتنمتر گشتاور دارد. میانگین مصرف سوخت ۷ تا ۸ لیتر در صد کیلومتر، سرعتگیری صفر تا صد کیلومتر برساعت ۱۰ ثانیه و نهایت سرعت ۲۲۰ کیلومتر برساعت، برای C5 ایرکراس ارایه میشود.
نسخهی قویتر، ۱/۸ لیتر توربو با ۲۰۰ اسب بخار قدرت و ۲۸۰ نیوتنمتر گشتاور است. مصرف سوخت این مدل تفاوت چندانی با نسخهی ۱/۶ لیتر توربو ندارد؛ اما یک ثانیه زودتر به سرعت صد کیلومتر برساعت میرسد. همچنین نسخهی پلاگین هیبرید با موتور ۱/۶ لیتر نیز وجود دارد که همراه ۲۲۴ اسب بخار و ۳۶۰ نیوتنمتر گشتاور، برای رسیدن به سرعت صد کیلومتر برساعت، ۸ ثانیه زمان میبرد و تنها ۲ لیتر در صد کیلومتر، بنزین مصرف میکند.
مدلهای مختلف C5 ایرکراس در چین، ۲۲ تا ۳۴ هزار دلار قیمت دارند. براساس دلار ۸۰ هزار تومانی و پرداختهای اجباری برای واردات خودرو، احتمالا خرید C5 ایرکراس در بازار ایران به بودجهی ۳/۵ تا ۴ میلیارد تومان نیاز دارد.
مشخصات و قیمت سیتروئن C5 X
در میان کراساورهای کمارتفاع، جذابیت خاصی در سیتروئن C5 X دیده میشود. این مدل، به دلیل حالت کوپه در انتهای بدنه و فرم نمای جانبی، تفاوتهای ظاهری با رقبا دارد که در نتیجه بسیار جوانپسند به نظر میرسد.
چراغهای باریک و تهاجمی، مخصوص روشنایی روز هستند و نور اصلی، طرفین سپر نصب شده است. جلوپنجره، عملا وجود ندارد و شکاف بین کاپوت جلو و سپر با نشان تاجاری سیتروئن، این بخش را شکل میدهد. حجمدهی بدنه جذاب دیده میشود و ادوات پلاستیکی داخل سپر، توی ذوق نمیزنند.
در نمای پشت، چراغهای بزرگ، کاملا جلب نظر میکنند و حتی بخشی از دید جانبی سیتروئن C5 X هستند. این کراساور، دو بالهی مربوط به سقف و پایین شیشه دارد که بهندرت در صنعت خودروسازی دیدهایم. سیتروئن C5 X با سپر عقب پلاستیکی ارایه میشود.
داخل کابین C5 X، سبک طراحی مشابه C5 ایرکراس است و فرمان بیضیشکل و نمایشگرهای بزرگ، جالب توجه هستند. خروجیهای هوا، بخش نسبتا بزرگی از داشبورد C5 X را تشکیل میدهند و همراه کلیدهای گردان، ترکیب کلاسیک فراهم میکنند. هرچند که ارتفاع سقف C5 X باعث میشود راحتی سرنشینان عقب، تحت تاثیر قرار گیرد؛ با وجود صندلیهای چرم و تزئینات داخلی، لوکستر از C5 ایرکراس دیده میشود.
مدل پایه از C5 X دارای موتور سه سیلندر ۱/۲ لیتر توربو با قدرت ۱۳۰ اسب بخار و گشتاور ۲۳۰ نیوتنمتر است. این نسخه در زمان ۱۱ ثانیه به سرعت صد کیلومتر برساعت میرسد و تنها ۶ لیتر در صد کیلومتر، بنزین مصرف میکند. دیگر نمونه ۱/۶ لیتر با ۱۷۰ اسب بخار قدرت و ۲۴۵ نیوتنمتر گشتاور است که در زمان ۹ ثانیه به سرعت صد کیلومتر برساعت میرسد. نسخهی پرچمدار C5 X با سیستم پلاگین هیبرید، ۲۲۴ اسب بخار قدرت و ۳۶۰ نیوتنمتر گشتاور دارد.
میانگین قیمت سیتروئن C5 X مونتاژ چین، حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار دلار است که در نتیجه برای ورود به ایران، نزدیک به ۳/۵ میلیارد هزینه خرید خواهد داشت.
محمدرضا اشتری - دبیر سایت پدال
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴من چند مرتبه C5 X از نزدیک دیدم
واقعا زیباست و شبیه ماشین دیگهای نیست
اگر وارد بشه چشمها دنبالش میافته
ashkanyp
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴واقعا جذابه البته ان شالله موتور ۱۲۰۰ نیاد!
۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴آقای اشتری یه سوال
تاحالا سوار 7x شدین رانندگی کنین؟
yektachafi
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ماشینای فرانسوی میتونستن همراه خوبی برای ایرانیا باشن
متاسفانه منافع شخصی خیلیا مانع شد که مردم طعم پیشرفت پژو و سیتروئن رو بعد زانتیا و ۴۰۵ حس کنن
فرانسویا تو ماشینای اقتصادی عالی هستن
محمدرضا اشتری - دبیر سایت پدال
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ماشینهای اقتصادی پژو سیتروئن برای ما اقتصادی نیست، ۲۰ تا ۲۵ هزار دلار به علاوه مالیات و عوارض گمرکی میشه ۳ تا ۴ میلیارد تومان
Akbar top
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴نسخه جفت دیفرانسیل نداره؟؟؟؟؟؟؟؟
Akbar top
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴چهار چرخ محرک داره؟
محمدرضا اشتری - دبیر سایت پدال
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴هیچ مدل C5 و C5X چهارچرخ محرک نداره
Hamidrez
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴همش هیچ چ پوچه ، قیمت ها طوری چیده میشه که منافع سلطان کرمان رو به خطر نندازه !
Amir Ali
۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴فقط ماشین برقی شیامی داره . منضور از چهار چرخ متحرک اینه که توی جاده های خراب یجور تنضیم مشه توی سرعت زیاد یجور تنضیم میشه فقط توی ماشین های برقی هست
یوسف
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴جالبه، تا نسل تازه C5 ایرکراس معرفی شد، نسل سابق وارد شد.
محمدرضا اشتری - دبیر سایت پدال
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴نسل تازه در خود اروپا هم ۸ ماه دیگه عرضه میشه
Gold
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴سیتروئن کاری به کار کسی نداره ، خودشه ، متفاوته ، زیباست ، یه جور دیگه زیباست
Louis
۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴سلام ایکاش راجع به سیستم تعلیق شون هم اطلاعاتی میدادید
علی
۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴از بس مطالب این شکلی نوشته میشه و قدرت خرید مردم عادی تلقی میشه به ذهنیت خودم از اقتصاد کشور تردید پیدا کردم. لابد بر خلاف تصور من تعداد کسانی که سطحشون متوسطه و براحتی میخوان ۴ تومن واسه یه خودروی اقتصادی هزینه میکنن زیاده!
تا جایی که میدونم پولدارها بصورت تکی اس ۵۰۰ و لندکروز وارد میکنن و دنبال همچین ماشینهایی نیستند.
پس معلوم میشه امثال من خیلی ضعیفیم و مردم سرزمین پارس راحت هزینه میکنند. احتمالا همین سوپری سر کوچه مون ، آرایشگر یا کبابی محله مون بر خلاف ناله هاشون با این تورم موج سواری میکنن و امثال من حقوق بگیر و یه سری بیچاره های حقوق نگیر مشکل داریم .
محمدرضا اشتری - دبیر سایت پدال
۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴طبق آماری که از درآمد ایرانی ها داریم، حدود ۵ درصد جامعه، توان مالی برای خودروی ۴-۵ میلیارد تومان دارن
یعنی حدود ۴ میلیون نفر
مغازهداران شهرهای بزرگ، دکترها وکیلها، مهندسان صاحب شرکت که درآمد بیش از صد میلیون تومان در ماه دارن، ماشین خوب هم میخرن
حدود ۸۰ درصد جامعه با حقوق ۱۵ تا ۳۰ میلیون تومان زندگی میکنن
شایان
۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴چه قدر جلو و پشت ایرکراس شبیه x22 و x55 هست
رامتین
۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴نسخه c5 ایرکراس را بیشتر از نظر ظاهری پسندیدم. کلا محصولاتی که طول بیشتری دارند در ایران بدلیل ترافیک، جذاب نیست. نسخه 1.8 لیتری توربو هم بزنه روش که عالی میشه.
zm.1994
۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴وای چقد خوشکل بودن 👌👌