آزمایش موفق موتور موشکی ونوس، گامی به‌سوی پروازهای تجاری مافوق صوت

یک‌شنبه 11 خرداد 1404 - 11:30
مطالعه 3 دقیقه
Venus-Rocket-Engine-1
شرکت ونوس با آزمایش موفقیت‌آمیز موتور انفجاری چرخشی (RDRE)، گامی بزرگ در توسعهٔ هواپیمای استارگیزر M4 برداشت که می‌تواند در کمتر از دو ساعت از...
تبلیغات

شرکت ونوس با آزمایش موفقیت‌آمیز موتور انفجاری چرخشی (RDRE)، گامی بزرگ در توسعهٔ هواپیمای استارگیزر M4 برداشت که می‌تواند در کمتر از دو ساعت از لس‌آنجلس به توکیو پرواز کند.

درحالی‌که امروزه هواپیماهای مافوق صوت صرفاً برای اهداف نظامی استفاده می‌شوند، جهان به دنبال استفاده از این فناوری برای مقاصد غیرنظامی است. تصور کنید پروازی که امروز از لس‌آنجلس به توکیو حدود 12 ساعت طول می‌کشد، در کمتر از دو ساعت انجام شود. این همان هدفی است که شرکت ونوس، یک استارتاپ هوافضایی در هیوستون تگزاس، دنبال می‌کند. ونوس که پنج سال پیش تأسیس شد، در حال توسعه فناوری پیشرانشی نوآورانه‌ای است که هم برای هواپیماهای غیرنظامی و هم کاربردهای نظامی مناسب خواهد بود. این فناوری ترکیبی از موتور انفجاری چرخشی (RDRE) و رمجت تنفسی (VDR2) است که بدون نیاز به قطعات متحرک، توانایی رسیدن به سرعت ماخ 6 یا 7400 کیلومتر بر ساعت را دارد. نکته هیجان‌انگیز اینکه موتور موردبحث به هواپیماها امکان می‌دهد از باندهای معمولی فرودگاه‌ها برخاست کنند و نیازی به سکوهای پرتاب ندارد که این ویژگی موتور ونوس را برای هواپیماهای مسافربری و باری ایده‌آل می‌کند.

در این پیشرانهٔ خلاقانهٔ ونوس، موتور RDRE هواپیما را از حالت سکون به سرعت مشخصی می‌رساند و سپس رمجت VDR2 وارد عمل شده و پرواز را به حالت فراصوتی پایدار می‌برد. ونوس در اکتبر 2024 از VDR2 رونمایی کرد و اولین آزمایش زمینی موتور در دسامبر 2024 انجام شد. در می 2025، ونوس اعلام کرد که اولین آزمایش پروازی موتور RDRE در ایالات‌متحده را در نیومکزیکو با موفقیت انجام داده است. این اولین پرواز یک موتور RDRE توسعه‌یافته در آمریکا بود و ممکن است حتی در جهان بی‌سابقه باشد. هرچند جزئیات دقیق پرواز مانند مدت‌زمان، سرعت و ارتفاع اعلام نشده اما ونوس تأیید کرد که این آزمایش عملکرد و یکپارچگی سیستم را در شرایط واقعی پرواز تأیید کرده است.

هدف نهایی ونوس، ساخت هواپیمای استارگیزر M4 است؛ یک هواپیمای مسافربری با سرعت 5 هزار کیلومتر بر ساعت و پتانسیل رسیدن به 7400 کیلومتر بر ساعت. این هواپیما می‌تواند از باندهای معمولی برخاست کند و با ظرفیت اولیه حدود 12 مسافر، مسافتی تا 8 هزار کیلومتر را بپیماید. ونوس امیدوار است این هواپیما تا دهه 2030 به پرواز درآید، هرچند برخی این هدف را بیش‌ازحد خوش‌بینانه می‌دانند. نتایج این آزمایش آن‌قدر امیدوارکننده بوده که ونوس برنامه‌ریزی برای آزمایش‌های پیشرانش در مقیاس کامل و ادغام این سیستم در وسایل نقلیه مختلف را آغاز کرده است. این موتور به دلیل مقیاس‌پذیری، برای کاربردهای نظامی و تجاری مناسب است. شرکت‌های بزرگی مانند ایرباس و همچنین ناسا و نیروی هوایی ایالات‌متحده از این پروژه حمایت می‌کنند که نشان‌دهنده پتانسیل بالای آن است.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

©1404 - 1393 کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب پدال تنها با کسب مجوز مکتوب امکان پذیر است.