صنایع هوایی

مصرف سوخت بوئینگ ۷۴۷ در هر صد کیلومتر چند لیتر است؟

آیا تاکنون فکر کرده‌اید که یک هواپیمای مسافربری بزرگ مثل بوئینگ ۷۴۷ در هر صد کیلومتر چقدر سوخت مصرف می‌کند؟ در ادامه به این سؤال پاسخ می‌دهیم.

بوئینگ ۷۴۷ با چهار موتور خود مقادیر عظیمی سوخت مصرف می‌کند. این هواپیمای پهن پیکر، در هر ثانیه ۴ لیتر سوخت مصرف می‌کند که معادل ۱۳,۲۵۰ لیتر در هر ساعت است. بنابراین، اگر ۷۴۷ با سرعت کروز خود که ۹۳۰ کیلومتر بر ساعت است در حال حرکت باشد، هر ۳.۸ ثانیه یک کیلومتر را طی میکند. طی کردن یک کیلومتر به ۱۴ لیتر بنزین نیاز دارد و درنتیجه، یک ۷۴۷ در هر صد کیلومتر بین ۱,۳۰۰ تا ۱,۴۰۰ لیتر سوخت مصرف می‌کند. اگر یک بوئینگ ۷۴۷-۴۰۰ را در نظر بگیریم که ۳۶۴ مسافر را در کلاس‌های بیزنس و اکونومی حمل می‌کند و این تعداد صندلی را در محاسبه مصرف سوخت به ازای هر مسافر در نظر بگیریم، هر مسافر حدود ۳.۶ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر سوخت مصرف می‌کند. در مقابل، اگر میانگین مصرف سوخت یک خودرو را ۶ لیتر در هر صد کیلومتر در نظر بگیریم، اگر یک خودرو دو سرنشین داشته باشد، به ازای هر نفر ۳ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر مصرف می‌شود. این نشان می‌دهد که سفر با ۷۴۷ در مقایسه با خودرویی که دو یا چند سرنشین دارد سوخت بیشتری مصرف می‌کند اما از خودروی تک سرنشین کم‌مصرف‌تر است.

البته در این مقایسه یک تفاوت بزرگ وجود دارد زیرا ۷۴۷ باید از زمین بلند شود درحالی‌که این موضوع برای خودرو یا قطار مطرح نیست. بلند شدن سوخت‌برترین بخش هر پرواز است زیرا هواپیما باید در سنگین‌ترین حالت خود به سرعت لازم برسد و سپس به ارتفاع کروز صعود کند. میزان دقیق مصرف سوخت در هنگام بلند شدن به‌شدت به وزن هواپیما در حداکثر وزن برخاست بستگی دارد؛ اما به‌طورکلی، حدود ۱۹ هزار لیتر سوخت برای این مرحله نیاز است. برای تأمین نیاز این مصرف بالا، بوئینگ ۷۴۷ می‌تواند مقدار زیادی سوخت حمل کند. مدل اولیه ۷۴۷ قادر به حمل ۱۸۳ هزار لیتر سوخت بود اما مدل‌های بعدی مثل ۷۴۷-۸ این رقم به ۲۳۹ هزار لیتر افزایش یافت.

این حجم عظیم سوخت در بال‌های هواپیما ذخیره می‌شود. بوئینگ ۷۴۷ در هر بال دو مخزن سوخت اصلی دارد که با مخازن ذخیره اضافی در بخش‌های بیرونی بال‌ها و مخازن مرکزی بال همراه است. سوخت هواپیماها در بال‌ها ذخیره می‌شود تا فضای بدنه برای بار آزاد شود. مخازن اصلی سوخت معمولاً ابتدا پر می‌شوند و سوخت اضافی موردنیاز برای پرواز به مخزن مرکزی بال منتقل می‌شود. در نگاه اول، مصرف سوخت بالای هواپیمایی مثل ۷۴۷ ممکن است نشان‌دهنده آسیب زیست‌محیطی زیادی باشد اما اداره اطلاعات انرژی آمریکا ادعا می‌کند که سوخت جت به ازای هر لیتر ۲.۵ کیلوگرم دی‌اکسید کربن تولید می‌کند که نزدیک به ۲.۳ کیلوگرم گاز گلخانه‌ای تولیدشده از سوزاندن یک لیتر بنزین در خودرو است.

یکی از دلایل مصرف بالای سوخت بوئینگ ۷۴۷ که آسیب زیست‌محیطی بیشتری ایجاد می‌کند، قدیمی بودن بدنه آن است. این هواپیما اولین بار در سال ۱۹۷۰ معرفی شد و طی این ۵۰ سال فناوری جت‌های مسافربری بسیار پیشرفت کرده است. علاوه بر این، هواپیماهای مدرن بسیار سبک‌تر از ۷۴۷ هستند و برای بلند شدن به سوخت کمتری نیاز دارند. هواپیماهای پهن‌پیکر قرن بیست‌ویکم، به‌ویژه هواپیماهای دوموتوره، به دلیل فناوری مدرن بسیار کارآمدتر هستند و سوخت کمتری مصرف می‌کنند. بااین‌حال، چون تعداد مسافران کمتری نسبت به ۷۴۷ غول‌پیکر حمل می‌کنند، لزوماً مصرف سوخت به ازای هر مسافر بهتری ندارند.

ایرباس A350 که در سال ۲۰۱۵ معرفی شد و اولین هواپیمای ایرباس بود که عمدتاً با پلیمرهای تقویت‌شده با فیبر کربن ساخته شد، ساعتی ۱۰,۲۲۰ لیتر سوخت یا ۲.۸ لیتر در ثانیه مصرف می‌کند. با سرعت کروز ۹۰۰ کیلومتر بر ساعت، این هواپیما هر ۴ ثانیه یک کیلومتر را طی می‌کند و مصرف سوخت کروز آن ۱,۱۳۰ لیتر در هر صد کیلومتر است. ایرباس A350-1000 با ۲۳۸ صندلی در چهار کلاس، مصرف سوخت به ازای هر مسافر ۴.۷ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر را ارائه می‌دهد که از ۷۴۷ قدیمی بیشتر است. بوئینگ ۷۸۷ نیز که در سال ۲۰۱۱ معرفی شد، ساعتی ۱۰,۹۸۰ لیتر سوخت مصرف می‌کند و سرعت کروز آن ۹۰۰ کیلومتر در ساعت است. درنتیجه، این هواپیما به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر ۱,۲۲۰ لیتر سوخت می‌سوزاند. بوئینگ ۷۸۷-۹ هم با ۲۳۶ صندلی در سه کلاس، مثل A350 برای هر مسافر ۵.۲ لیتر سوخت در هر ۱۰۰ کیلومتر مصرف می‌کند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۳۶۱ رای
منبع
simpleflying

امیر دهقان

نویسنده و مترجم پدال، عاشق ماشین، عشقی که حد و حصر نداره

مطالب مشابه

‫۱۵ دیدگاه‌ها

  1. ماشین باز

    ۱۹ خرداد ۱۴۰۴
    سوابق: (68 ديدگاه)

    این به همراه بوئینگ 777 شاهکارهای بوئینگ محسوب میشن .

    موافقم 37
  2. امین

    ۱۹ خرداد ۱۴۰۴
    سوابق: (22 ديدگاه)

    وقتی در هر ساعت 14385 لیتر بنزین می سوزاند (میانگین سرعت را 800 کیلومتر در ساعت در نظر میگیریم) یعنی در هر ساعت 1800 لیتر که به ازای هر مسافر در 100کیلومتر میشه 5 لیتر. البته با در نظر گرفتن راحتی و سرعت 7 الی 8 برابری سفر هوایی، در مقایسه با سفر زمینی با خودرو شخصی، مقرون به صرفه هست.

    موافقم 47
    مخالفم 3
  3. 제네시스

    ۱۹ خرداد ۱۴۰۴
    سوابق: (463 ديدگاه)

    به نظر من که بهترین هواپیماهای جهان متعلق به ایران هستن

    موافقم 20
    مخالفم 132
    1. امیر

      ۱۹ خرداد ۱۴۰۴
      سوابق: (16 ديدگاه)

      صد در صد،خصوصا ۷۰۷ ساها و ۷۲۷ و ۷۳۷ و ۷۴۷ های سری اول منسوخ شده و MD های ۹۰ و ۸۰،حالا از c130 بگذریم که ساها داره،میمونه ایر باس ها که یه ذره بروزتر هستند،،
      ما هنوز ۷۴۷ کارگو داریم که میپره،جالبه ،بقیه دنیا موزه اش کردند برای بازدید عموم،رستوران هوایی شدند،،،،

      موافقم 58
      مخالفم 8
      1. امراللهی

        ۱۹ خرداد ۱۴۰۴
        سوابق: (4 ديدگاه)

        اطلاعاتتون خیلی قدیمیه.
        الآن ساها فقط ۷۳۷ داره که هنوز هواپیمای روز دنیا ست.
        بویینگ ۷۰۷ سال‌ها ست کلاً کنار گذاشته شده و فقط نیروی هوایی یه عنوان سوخت رسان ازش استفاده می‌کنه. همونطور که نیروی هوایی آمریکا هم ازش چنین استفاده‌ای می‌کنه.
        بویینگ ۷۲۷ هم دیگه هیچ استفاده‌ای نداره.
        بویینگ ۷۴۷ توی خیلی از جاهای دنیا هنوز استفاده می‌شه. به خصوص برای بار. اگر بهتون گفتن فقط توی موزه پیدا می‌شه کاملاً اشتباه گفتن.
        ام دی ۸۰ هم هنوز خیلی جاها مثل آمریکا استفاده می‌شه.
        سی ۱۳۰ هم هواپیمای مسافربری نیست. ترابری نظامیه و همه جا دارن استفاده می‌کنن و هنوز تولیدش ادامه داره.

        موافقم 31
        مخالفم 0
        1. حلما

          ۲۰ خرداد ۱۴۰۴
          سوابق: (2 ديدگاه)

          آفرین بر تو دقیقا همینطور هست . . .

      2. حلما

        ۲۰ خرداد ۱۴۰۴
        سوابق: (2 ديدگاه)

        بنده خدا اول یکم تحقیق کن بعدا نظر بده اشتباه داری میگی.

    2. Navid Jahromi

      ۲۰ خرداد ۱۴۰۴
      سوابق: (4017 ديدگاه)

      هواپیماهامون که خیلی آفسایدن. ولی من خلبان بهتر از خلبان های ایران ندیدم. هواپیما زیاد سوار شدم ولی بهتر از همه خلبان های ایرانی بودن تا جایی که خودم تجربه داشتم.
      من لوگوی هما رو هم که میبینم لذت میبرم. یک زمانی بهترین ایرلاین خاورمیانه بود و جزء کله گنده های دنیا. کاش اون میراث ادامه پیدا میکرد.

      موافقم 11
      مخالفم 3
  4. محی

    ۱۹ خرداد ۱۴۰۴
    سوابق: (1 ديدگاه)

    به اینم فکر کنین مسیر هوایی کوتاه تر از زمینی هست

    موافقم 31
    مخالفم 2
  5. پرویز رضایی کرمانشاه

    ۱۹ خرداد ۱۴۰۴
    سوابق: (8 ديدگاه)

    با توجه به تمام جوانب ، سفر هوایی مقرون بصرفه تر است مثلا اگر با خودرو مقایسه بشه طول ساعات سفر ، خستگی راننده و سرنشینان ، استهلاک خودرو و ترافیک مسیر و ….

    موافقم 30
    مخالفم 3
    1. محمود

      ۱۹ خرداد ۱۴۰۴
      سوابق: (2 ديدگاه)

      اگر چهار نفر در یک ماشین باشند چطور؟

      موافقم 9
      مخالفم 4
  6. منصور احیائی

    ۱۹ خرداد ۱۴۰۴
    سوابق: (2 ديدگاه)

    سال ۹۲ باهاش رفتیم عمره .یادش بخیر واقعا با اون همه مسافر وباری که داشت به شدت عملکرد عالی و پر قدرت وایمنی داشت.البته اکثر جنس های آمریکایی همینطوری هستن.مثل اتومبیل هاشون

    موافقم 14
    مخالفم 5
  7. Samuel

    ۱۹ خرداد ۱۴۰۴
    سوابق: (18 ديدگاه)

    مشکل از ریمپ اشه
    ما بردیم پیش اُسا مهتی صدی ۶میسوزونه

    موافقم 18
    مخالفم 2
  8. ناشناس

    ۲۰ خرداد ۱۴۰۴
    سوابق: (1 ديدگاه)

    وزن وجای اشغال این همه بنزین کلی انرژی وفضا لازم دارد با وزن بارو…..نشان از قدرت موتور دارد بعد رییس جمهور رفته برای بازدید هواپیمای ایرانی موتور تو جیب عبا جا می‌گرفت خودتون میدونید چی وکیو میگم؟

    موافقم 2
    مخالفم 3
  9. طوبی سادات

    ۲۰ خرداد ۱۴۰۴
    سوابق: (11 ديدگاه)

    ولی بنظرم مصرف سوختش یکم بالاست .
    باید سنسور اکسیژنش عوض بشه، یه کاتالیزور نو هم بندازن واسه اگزوز.
    یه ریمپ هم بشه دیگه میشه موشک

    👧🏼😃

    موافقم 1
    مخالفم 4

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا