نسل دوم ترانزیت کانکت که بعنوان یکی از پیشگامان مصرف سوخت درمیان همکلاسانش شناخته می شود برای ورود به بازارهای جهانی از زمستان 2013 و بعنوان مدل 2014 آماده شده؛ خودرویی که احتمالا بازار ون های تجاری سایز متوسط را هم تحت تاثیر خود قرار می دهد . . .
این ون آمریکایی که نباید آنرا با نسخه های استاندارد فورد ترانزیت اشتباه گرفت، زیر نظر مرکز تحقیقات خودروهای تجاری فورد در اروپا و همچنین با همکاری تیم مهندسین Ford Otosan (از زیرمجموعه های فورد در ترکیه) ساخته شده و خط تولید آن نیز در والنسیای اسپانیا خواهد بود. بیش از 5 میلیون کیلومتر تست در شرایط دشوار به همراه حداقل 400 هزار کیلومتر تست جاده ای نشان دهنده این است که ترانزیت کانکت آماده رویارویی با بدترین جاده هاست.
ترانزیت کانکت که زودتر از مابقی برادرانش یعنی ترانزیت کاستم (Transit Custom) و ترانزیت کوریر (Transit Courier) تحویل مشتریان می شود، در سه مدل Ambiente و Trend و Limited عرضه شده که بهترین آنها نسخه لیمیتد خواهد بود چراکه دو صندلی سرنشین در جلو داشته که صندلی نزدیک درب را می توان جمع کرد بعلاوه اینکه تهویه اتومات هم برای این مدل بصورت استاندارد است!
حداقل حجم محفظه بار این خودرو در حالت عادی 2900 لیتر بوده اما با استفاده از فضای سرنشینان جلو این مقدار تا حداکثر 4400 لیتر هم افزایش می یابد؛ همچنین می توان بارهایی با طول 3 الی 3.4 متر را در آن جای داد. حداکثر وزن قابل حمل آن نیز به حدود 1000 کیلوگرم میرسد. در قسمت فنی فورد سه پیشرانه مختلف را آماده کرده که همگی گیربکس شش سرعته اتومات دارند:
- 1.6 لیتری بنزینی EcoBoost با قدرت حدودی 150 اسب بخار.
- 1.6 لیتری توربو دیزلی Duratorq با قدرت های حدودی 75، 95 و 115 اسب بخار.
- 1.0 لیتری بنزینی EcoBoost با قدرت حدودی 100 اسب بخار با مصرف ترکیبی 5.6 لیتر.
فرمان (با نیروی کمکی) الکترونیکی، شاترهای اتومات جلوپنجره، سیستم استارت/استاپ پیشرانه، حداکثر سرعت محدود شده در 100 کیلومتر برساعت (با قابلیت تغییر بصورت سفارشی)، سیستم بازیابی انرژی ترمز (استاندارد برای مدل های 1.0 لیتری و سفارشی برای مابقی مدل ها)، نشانگر تعویض دنده و سیستم EcoMode یا سیستم نمایش اطلاعات ضروری در صفحه کیلومتر از جمله مشخصه های دیگر ترانزیت کانکت 2014 هستند.