میز خبر: دریای متلاطم قیمتها در رکود بازار خودرو
به گزارش پدال و به نقل از دنیای اقتصاد، چندی پیش یکی از خبرگزاریهای کشور مستنداتی درباره ورود غیرقانونی 6 هزار و 400 دستگاه خودرو به کشور ارائه کرد. هرچند این مستندات از سوی گمرک کشور موردقبول واقع نشد اما بر اساس ابلاغیه دفتر مبارزه با جرائم سازمان یافته به گمرکات کشور این خودروها به دلیل استفاده از ثبت سفارشهای غیرقانونی مشمول مقررات قاچاق کالا شدند.
با علنی شدن این تخلفات گمرک طی اطلاعیههایی سعی در مبرا کردن خود از اتهامات صورت گرفته داشت اما در آخرین اقدام رئیس گمرک در اظهاراتی سازمان توسعه تجارت به ثبت سفارش خودرو آنهم برای عدهای خاص و در زمان توقف قانونی متهم کرد.
پس از سکوت یک هفته بالاخره رئیس سازمان توسعه تجارت نسبت به این ثبت سفارشهای غیرقانونی اقرار کرده و آن را خارج از اراده این سازمان دانسته است. مجتبی خسروتاج در مصاحبه با خبرگزاری تسنیم با اشاره به اینکه طبق بررسیها پس از توقف ثبت سفارش تخلف صورت گرفته عنوان کرد برای روشن شدن این موضوع پرونده به دستگاههای ذیربط ارسال شده است. رئیس سازمان توسعه تجارت گفت با وجود آنکه تیرماه پارسال بارها اعلام شد ثبت سفارش واردات متوقف شده اما خودروهایی از مسیر گمرک ترخیص شده که ثبت سفارش آنها بعد از تاریخ اعلامی بوده است.
وی با تأکید بر اینکه قطعاً دراینباره تخلف صورت گرفته افزود:
این اشکال هم میتواند در سیستم و هم در افرادی باشد که با ثبت سفارش در ارتباط بودند اما وقتی موضوع را با واردکنندهها در میان میگذاریم میگویند کارمندانمان ثبت سفارش انجام دادهاند و ما از آن بیخبریم!
خسروتاج با یادآوری اینکه نباید قضاوتهای زودهنگام انجام داد و باید منتظر رسیدگیها بود گفت: ما هم تأیید میکنیم تخلفاتی صورت گرفته و اعلام هم کردیم کدام شرکتها و واردکنندگان چه نوع تخلفاتی انجام دادهاند چون این موارد در شرایطی انجام شده که مرتب اطلاعرسانی میکردیم در این ایام ثبت سفارش برای این افراد و شرکتهای خاص ممنوع است اما اینکه آنها چطور توانستهاند این کار را انجام دهند باید رسیدگی شود.
ورود مجلس با دنده یک!
علیرغم اینکه ۲۱۷ نماینده مجلس درخواست رسیدگی 2 فوریتی به طرح ساماندهی بازار خودرو را امضا کرده بودند اما پس از سخنان موافقان و مخالفان، 2 فوریت تصویب نشد و تنها یک فوریت آن با رای ۱۶۲ نماینده به تصویب مجلس رسید. به این ترتیب، طرح تعیین ضوابط حقوق واردات خودرو های سواری و ساماندهی بازار خودرو به صورت یک فوریتی در مجلس مورد رسیدگی قرار میگیرد. رکود بازار با عملکرد کند نهادهای مسئول همچنان ادامه دارد. ظاهراً طرح تحقیق و تفحص از بسته شدن سایت ثبت سفارش نیز موضوع دیگری است که در دستور کار نمایندگان قرار گرفته است. هرچند بهتر بود که با توجه به ابعاد موضوع، نهادهای قضایی نیز به این موضوع ورود میکردند.
کاهش واردات خودرو
روزنامه دنیای اقتصاد به نقل از گمرک نیوز آورده است: گمرک ایران از کاهش 73 درصدی واردات خودرو طی فروردین سال جاری خبر داد و اعلام کرد در این ماه 1 هزار و 34 دستگاه خودرو وارد کشور شده است. بر اساس آمار گمرک ایران در فروردین 97 این تعداد خودرو به ارزش 23 میلیون و 651 هزار دلار به کشور وارد شده که از نظر تعداد 73 درصد و از نظر ارزش 77 درصد کاهش داشته است. همچنین در سال پیش تعداد 70 هزار و 75 دستگاه خودرو به ارزش 1 میلیارد و 838 میلیون و 851 هزار دلار به کشور وارد شد که آنهم نسبت به سال 95 هم از نظر تعداد و هم از نظر ارزش کاهش داشته است.
هشدار سازمان استاندارد به خودروسازان
تسنیم: رئیس سازمان ملی استاندارد گفت با توجه به برنامهریزی شورای سیاستگذاری خودرو، استانداردهای خودرو از اول تیر 97 به 63 و از اول دیماه سال جاری به 85 استاندارد خواهد رسید و خودرویی که این استانداردها را رعایت نکند تولیدش باید متوقف شود زیرا این مطالبه مردم و دولت است.
نیره پیروزبخت با هشدار به خودروسازان داخلی مبنی بر لزوم رعایت استانداردهای لازم گفت: استانداردهای ما با استانداردهای روز اروپا منطبق بوده و با توجه به برنامهریزی صورت گرفته استانداردها از اول دی 96 به 61 مورد و از اول تیر سال جاری به 63 استاندارد و از اول دیماه نیز به 85 مورد خواهد رسید. وی تأکید کرد از این تاریخ به بعد هر خودرویی نتواند استانداردها را پاس کند باید تولیدش متوقف شود.
تغییرات قیمت محصولات پارسخودرو
به گزارش پدال و به نقل از دنیای اقتصاد، پارسخودرو ابتدای این هفته قیمت محصولات خود را بین 2 میلیون و 700 هزار تا 6 میلیون و 600 هزار تومان افزایش داد. این شرکت به عنوان زیر مجموعه سایپا قیمت جدید محصولات بالای 45 میلیون تومان خود را به نمایندگیها ابلاغ کرد. طی بخشنامه ابلاغی قیمت پارس تندر با افزایش 2 میلیون 760 هزارتومانی به 44 میلیون و 160 هزار تومان رسید.
همچنین ساندرو اتومات نیز 4 میلیون و 700 هزار تومان گران شده و قیمت 54 میلیون و 600 هزار تومانی دارد. قیمت مدل استپ وی نیز با جهش 4 میلیون و 500 هزار تومانی به 61 میلیون تومان رسید. بنا بر اعلام پارسخودرو تمام مدلهای برلیانس نیز با افزایش قیمت مواجه شدند. مدل کراس افزایش قیمت 5 میلیون و 800 هزار تومانی داشته و هماکنون با قیمت 67 میلیون و 700 هزار تومانی به خریداران چشمک میزند. وانت پیکاپ ریچ در این میان بیشترین افزایش قیمت را داشته و با قیمت 76 میلیون و 400 هزار تومان عرضه میشود. با این حساب افزایش قیمت این خودروی چینی 6 میلیون و 600 هزار تومان بوده است.
با این حال ظاهراً سایپا در بخشنامهای، افزایش قیمت این محصولات را متوقف نموده و تا اطلاع ثانوی، همان قیمتهای فروردین ماه را معتبر دانسته است. البته این حرکت سایپا و پارس خودرو را میتوان تلاشی برای ایجاد موج روانی و آمادگی لازم برای افزایش بیشتر قیمتها و همچنین افزایش استقبال از این مدلها توسط خریداران به امید افزایش قیمت آینده آنها دانست.
افزایش قیمتها: گرفتن ماهی از آب گلآلود
طبق معمول شرکتهایی هم بودند که با تغییر و تلاطم دلار، یا بهانههای دیگر چند میلیونی روی قیمتهای خود گذاشتند. در این میان طبق معمول کرمان موتور و مدیران خودرو پیشتاز بودند. کرمان موتور قیمت النترای وارداتی را به رقم باورنکردنی 204 میلیون و 500 هزار تومان رسانید. قیمت چینیهایی چون جک S3 و جک S5 نیز به 87 و 116 میلیون تومان رسید. مدیران خودرو نیز همین روند را در پی گرفت و در رقابتی تنگاتنگ، قیمت چری تیگو 7 را به بیش از 150 میلیون افزایش داد. قیمت نسخه جدیدتر تیگو 5 نیز با افزودن یک مانیتور بزرگتر و سنسور جلو به 115 میلیون تومان رسید. قیمت کیا اسپورتیج 2018 نیز توسط اطلس خودرو، 312 میلیون تومان اعلام شد!
طوفانی به نام هاوال
خبر بد برای دو محصول پرفروش چینی بازار یعنی جک S5 و چری تیگو 5 اینکه گروه بهمن عرضه و فروش کراساوور هاوال H2 را با قیمت بسیار جذاب (البته نسبت به رقبا) 95.9 میلیون تومان آغاز نموده است. هاوال H2 اولین محصول از شاسی بلندهایی است که گروه بهمن از این برند تولید خواهد نمود. H2 مجهز به موتوری 1.5 لیتری توربو با توان 140 اسب بخار و گشتاور 202 نیوتن متر است که توسط یک گیربکس 6 سرعته تیپ ترونیک به چرخ های جلو انتقال مییابد. هاوال H2 گروه بهمن مجهز به امکانات جذابی چون فرمان برقی، صندلی های جلوی برقی و گرم شونده، 6 عدد ایربگ، سیستم کنترل حرکت در سرازیری و سربالایی، سانروف، ترمز پارک برقی، ورود بدون کلید و استارت دکمهای، کروز کنترل، نمایشگر لمسی 8 اینچی، GPS و سنسور دنده عقب و از این قبیل میباشد. با توجه به کیفیت مطلوبتر این خودرو نسبت به رقبا و حضور موفق آن در بازار استرالیا، با حفظ این قیمت و ارائه خدمات مناسب توسط گروه بهمن، باید انتظار استقبال بالایی از آن را داشته باشیم.
کاهس قیمت سبزها
خوشبختانه با مصوبه جدید دولت و ابلاغ آن برای کاهش عوارض واردات خودروهای کم مصرف و کم آلاینده هیبریدی و برقی، شاهد کاهش هزینههای تمام شده واردات این خودروها هستیم. در قدم نخست اطلس خودرو قیمت کیا اپتیمای هیبریدی را 39 میلیون تومان ارزان کرد و به رقم 227 میلیون تومان کاهش داد. باید منتظر کاهش قیمت خودروهایی چون سوناتای هیبریدی و میتسوبیشی اوتلندر PHEV نیز در آینده نزدیک باشیم.
ورود آقای خاص
آخرین خبر شاید کمی از تلخی اخبار دیگر را بکاهد. شرکت تسلا موتور که اخیراً نمایندگی واردات رسمی بامو به ایران را کسب کرده، قصد دارد در همین اردیبهشت ماه، واردات خودروی الکتریکی i3 را استارت بزند. خودرویی که می تواند با یک قیمتگذاری معقول و به عنوان یک ماشین آیندهنگرانه و مدرن، موفقیتهای زیادی کسب نماید. با توجه به تعرفه تنها 5 درصدی این خودرو برای واردات و قیمت حدود 40 هزار دلاری آن حتی قیمتی در محدوده 200 میلیون تومان نیز برای آن قابل پیشبینی است.