طولانیترین تونلهای جادهای دنیا؛ از رایفلک نروژ تا یاماته ژاپن
تونلها برای راحتی عبور و مرور از سختترین مسیرهای روی کره زمین بکار گرفته میشوند و با کاهش زمان سفر به مسافران کمک شایانی میکنند. اگرچه اکثر تونلهای جادهای طول کمی دارند اما برخی هم طولانیتر طراحی و ساخته شدهاند. در این مقاله 10 نمونه از تونلهای جهان با بیشترین مسافت زیر زمین را خدمت شما عزیزان معرفی خواهیم کرد. این پروژههای فوقالعاده جذاب از تکنولوژیهای پیشرفتهای سود بردهاند و نظر هر بینندهای را به خود جلب میکنند.
همچنین بخوانید: ۲۰ جاده زیبای دنیا
طولانیترین تونلهای جادهای دنیا
تونل رایفلک نروژ
طول: 14.46 کیلومتر
تونل رایفلک طولانیترین تونل زیر دریایی طراحی شده برای عبور و مرور خودروها در دنیاست و طولش به بیش از 14 کیلومتر میرسد. کشور نروژ این سازه فوقالعاده را برای کاهش اتکا به کشتیها طراحی کرد و هماکنون نیز بخشی از پروژه راگفست است که چندین جزیره را با تونلهای زیر دریایی به یکدیگر متصل میکند. به این ترتیب احتمال دارد در آینده تونل رایفلک دیگر طولانیترین سازه زیر دریایی مخصوص خودروها نباشد چراکه همچنان فرایند توسعه مسیرهای مرتبط با آن ادامه دارد. تونل رایفلک در سال 2019 افتتاح شده و فرایند ساخت آن 7 سال زمان برده است. همچنین به منظور جبران بخشی از هزینهها، در این تونل عوارض دریافت میشود. بد نیست بدانید هزینه تأسیس این سازه حدود 460 میلیون پوند بوده و البته خودروهای برقی از تخفیف 50 درصدی عوارض برخوردار هستند. این تونل دارای دو مسیر مجزا برای ترافیک است و هر مسیر از دو لاین سود میبرد. در هر روز حداکثر 10 هزار خودرو میتوانند از رایفلک عبور کنند.
تونل زیگانا ترکیه
طول: 14.48 کیلومتر
تونل زیگانا در نزدیکی شمال ترکیه قرار دارد و از بین کوههای مرتفع عبور میکند. پروژه زیگانا در سال 2016 شروع شد و در سال 2023 به پایان رسید. این پروژه طولانیترین تونل جادهای ترکیه با طول 14.48 کیلومتر بوده و باعث کاهش حدود 7 کیلومتری مسیر سفر نسبت به جاده قبلی میشود. تونل زیگانا همچنین در ماههای تابستانی زمان سفرها را حدود 20 دقیقه کاهش میدهد. پروژه موردبحث از دو تونل مجزا تشکیل شده و برای ساخت آن از روش تأسیس تونل جدید اتریشی بهره گرفته شده است. این سیستم با ادامه حفاری به سنگ تطبیق یافته و از بتن پاششی برای ایجاد دیوارهها استفاده میشود.
تونل موژیلینگ چین
طول: 15.22 کیلومتر
طراحان و مهندسان این تونل در استان گانسو چین با چالشهای زیادی مواجه بودهاند. یکی از اساسیترین مسائل موجود در زمان تأسیس تونل موژیلینگ، ایجاد سازه در ارتفاع بالا و همچنین فعالیتهای لرزهای بوده که احتمال زمینلرزه را بالا میبرد. با اینکه شرایط محیطی برای تأسیس یکی از طولانیترین تونلهای جادهای دنیا ایده آل نبوده اما این تونل با استفاده از تکنولوژی کابلکشی لنگر NPR ساخته شده است که باعث میشود کل ساختار تونل اطراف صخرهها مستحکم شده و تونل در برابر حرکات زمین و تغییر شکل پایداری بالایی داشته باشد. همانند اکثر تونلهای مدرن دنیا، تونل موژیلینگ چین نیز از دو بخش مجزا تشکیل شده است. کار ساخت این تونل از سال 2016 آغاز شد و امسال به پایان رسید. کارشناسان زیادی روی این سازه مطالعه داشتهاند چراکه در شرایط محیطی و زمینی دشواری ساخته شده است.
تونل تیان تایشان چین
طول: 15.56 کیلومتر
ساخت تونل تیان تایشان 300 میلیون پوند هزینه در بر داشته است که البته در مقایسه با برخی تونلهای دیگر خیلی به چشم نمیآید. فرایند تأسیس این پروژه قابلتوجه در سال 2016 آغاز شد و سال 2021 نیز به پایان رسید تا از نظر زمان ساخت یک رکورد محسوب شود. زمانی که در نظر بگیرید تونل موردبحث در چه ارتفاع و آب و هوایی نامساعدی تأسیس شده بیشتر به ارزش مهندسی این پروژه پی خواهید برد. در آغاز کار 2000 کارگر در شیفتهای کاری گوناگون در زیر کوههای شینلینگ چین کار و زندگی میکردند. به عنوان بخشی از ساختار تونل تیان تایشان، سیستم نورپردازی هوشمندی بکار گرفته شده که نور طبیعیتری را ارائه میکند. همچنین الگوها و طرحهای نورانی متنوعی روی دیوارههای تونل تابیده میشود تا رانندگان در مسافت بیش از 15 کیلومتری داخل تونل خسته نشوند.
تونل گاتهارد رود سوئیس
طول: 16.84 کیلومتر
تونل گاتهارد قبل به عنوان طولانیترین تونل جادهای جهان شناخته میشد اما حالا این عنوان را از دست داده است. این پروژه در سال 1970 آغاز و در سال 1980 افتتاح شد و حداکثر ارتفاع آن به 1175 متر میرسید. با رعایت حداکثر سرعت 80 کیلومتر در ساعت حدود 13 دقیقه طول میکشد تا این مسیر زیر زمینی را طی کنید. همچنین رانندگان برای استفاده از تونل باید عوارض پرداخت کنند. تونل گاتهارد رود در هر روز حداکثر ظرفیت تردد 24 هزار خودرو را دارد. برخلاف تونلهای یاد شده، در این سازه از یک مسیر دو جهته برای عبور و مرور خودروها استفاده شده است. در سال 2016 حدود 57 درصد جمعیت سوئیس به ساخت دومین تونل جادهای گاتهارد رای مثبت دادند.
تونل جین پینگ شان چین
طول: 17.54 کیلومتر
همه تونلهای حاضر در این لیست قابلیت استفاده برای عموم مردم را دارند اما تونل جین پینگ شان محدودیتهایی دارد چراکه هدف از تأسیس آن دسترسی به سد جین پینگ به عنوان مرتفعترین سد دنیا بوده است. تونل یاد شده در منطقهای که فعالیتهای زمینشناسی دارد ساخته شده و یکی از دلایل محدودیت دسترسی به آن نیز همین موضوع است. دلیل دیگر نیز به نگرانیهای امنیتی مجموعه سد مربوط میشود. عمیقترین نقطه این تونل 2375 متر عمق دارد و بیش از نیمی از کل طول آن نیز در ارتفاع بیش از 1500 متری زیر زمین حفر شده است. فرایند تأسیس چنین سازه فوقالعادهای 5 سال طول کشیده و در آن دوران طویلترین تونل دنیا با روش حفاری از دو سمت بوده است. در این حالت، فرایند ساخت تونل بهطور همزمان از هر دو طرف شروع میشود تا در میانه مسیر به یکدیگر برسند. هزینه ساخت تونل جین پینگ شان حدود 146 میلیون پوند اعلام شده است.
تونل ژانگ نان شان چین
طول: 18.04 کیلومتر
تونل ژانگ نان شان فاصله زیادی با تونل جین پینگ شان ندارد اما از نظر طول کلی و عمق زیر زمینی در مرتبه بالاتری قرار میگیرد. با حداکثر عمق 1640 متری، تونل یاد شده جزو عمیقترین تونلهای دنیاست اما برخلاف چنین چیزی تنها 5 سال طول کشیده تا افتتاح شود. با افتتاح در سال 2007، تونل ژانگ نان شان جزو طولانیترین تونلهای آسیا بوده است. برای ساخت این تونل 350 میلیون پوند هزینه شده تا یکی از پرهزینهترین تونلهای تاریخ چین باشد. به منظور جلوگیری از خستگی و خوابآلودگی رانندگان نیز تمهیداتی همچون نورپردازی و استفاده از گیاهان مصنوعی در نظر گرفته شده است.
تونل یاماته ژاپن
طول: 18.20 کیلومتر
تونل یاماته در توکیو ژاپن 30 متر زیر پایتخت ژاپن ساخته شده و همچنان طولانیترین تونل شهری جهان به شمار میرود. تکمیل این پروژه 15 سال زمان برد و دلیل تأخیر آن نیز نگرانیهای زیستمحیطی و اعتراضات شهروندان بوده است. البته تونل یاماته مجوز ادامه توسعه را دریافت کرد زیرا ترافیک بالای خود را کاهش داد. هر دو مسیر مجزای این تونل 11 متر قطر دارند و تلفنهای اضطراری نیز در هر 100 متر نصب شدهاند. به این تجهیزات باید سیستم فیلتراسیون کارایی را افزود که آلایندگیهای هوا را سریعاً از تونل خارج میکنند.
تونل وست کانکس استرالیا
طول: 22 کیلومتر
یکی دیگر از طولانیترین تونلهای جادهای دنیا در استرالیا قرار دارد. پروژه وست کانکس در نوامبر 2023 تکمیل شد و بخشی از برنامه استرالیا برای کاهش ترافیک در شهر سیدنی بود. تا به امروز، تونل موردبحث بزرگترین زیرساخت جادهای زیرزمینی استرالیا به شمار میرود و طول 22 کیلومتری آن بخشی از مسیر طویلتر 33 کیلومتری برای کاستن از حجم ترافیک شهری است. وست کانکس همچنین طویلترین مسیر زیرزمینی عمومی در کشور استرالیا به شمار میرود و هزینه ساخت آن 5.1 میلیارد پوند بوده است. انتظار میرود پروژه تکمیل شده و نهایی هزینهای حدود 23.1 میلیارد پوندی در پی داشته باشد هرچند مقامات استرالیا خاطرنشان ساختهاند به دلیل کاهش زمان و خطرات سفر، این تونل و مسیرهای تکمیل کننده آن صرفهجویی 11.3 میلیارد پوندی خواهند داشت.
تونل لاردال نروژ
طول: 24.51 کیلومتر
اما عنوان طولانیترین تونل جادهای دنیا به لاردال نروژ میرسد که سازه زیرزمینی با طول بیش از 24 کیلومتر است و فرایند ساخت آن از سال 1995 شروع شده و در سال 2000 به پایان رسیده است. البته برای کسب مجوزهای لازم جهت شروع پروژه حدود 20 سال زمان صرف شده و سرمایهگذاری 85 میلیون پوندی نیز برای تأسیس آن در نظر گرفته شده است. با این تفاسیر، هزینه ساخت تونل لاردال بسیار کمتر از اکثر تونلهای مدرن بوده زیرا هم جنس سنگهای مسیر به گونهای بوده که تأسیس تونل را راحتتر کرده و هم نگرانیهای چندانی از بابت زمینلرزه وجود نداشته است. این تونل باعث اتصال لاردال و اورلند به یکدیگر میشود و از دو مسیر مجزا تشکیل شده است. در یک روز عادی حدود 2050 خودرو از تونل لاردال عبور میکنند که دلیل ترافیک سبک آن فاصله نسبتاً زیاد با اسلو است.