کراساوور مزدا MX-30 بهزودی با پیشرانه وانکل معرفی میشود
پس از سالها انتظار و شایعات فراوان، سرانجام مزدا پیشرانهٔ وانکل مشهور خود را احیا کرده است و بهزودی کراساوور الکتریکی MX-30 R-EV با پیشرانهٔ وانکل بهعنوان افزایشدهندهٔ برد در نمایشگاه خودروی بروکسل در ژانویهٔ 2023 معرفی میشود. البته این خودرو هیچ شباهتی به کوپههای اسپرت وانکل جذاب مزدا یعنی RX-7 و RX-8 ندارد و در آن پیشرانهٔ وانکل بهعنوان یک ژنراتور افزایشدهندهٔ برد، فقط برای شارژ کردن باطریها با دور ثابتی کار میکند. به اعتقاد مزدا، چنین ترکیبی مزیتهای موتورهای الکتریکی را با برد پیشرانههای درونسوز ارائه میکند.
نقطهضعف بزرگ MX-30 کنونی برد اندک آن است زیرا طبق تخمین سازمان EPA آمریکا، باطریهای 35.5 کیلووات ساعتی این خودرو با هر بار شارژ کامل امکان پیمودن تنها 160 کیلومتر را فراهم میکنند. این خودرو به یک موتور الکتریکی با 144 اسب بخار قدرت و 270 نیوتن متر گشتاور مجهز است و برای رسیدن به سرعت 96 کیلومتر بر ساعت به 9.6 ثانیه زمان نیاز دارد. هنوز حجم پیشرانهٔ وانکل در مدل جدید MX-30 R-EV مشخص نیست و نمیدانیم آیا برای جبران افزایش وزن خودرو مزدا قدرت موتور الکتریکی را هم افزایش خواهد داد یا نه.
مزدا و پیشرانههای وانکل دو نامی بودند که سالها در کنار هم دیده میشدند. این شرکت در ابتدا مجوز استفاده از این نوع پیشرانه را از شرکت آلمانی NSU خریداری کرد و سپس مهندسان مزدا روی بهبود این موتور کار کردند. کوپهٔ اسپرت کاسمو در سال 1964 بهعنوان اولین خودروی مزدا با پیشرانهٔ وانکل معرفی شد. البته تولید انبوه این خودرو در سال 1967 آغاز شد و سپس مدلهایی مثل RX-3 و RX-3 پیشرانههای وانکل را متداولتر کردند.
بااینحال، مشکل مصرف سوخت و تولید آلایندگی بالا همواره گریبان گیر موتورهای وانکل بود و به همین دلیل، کوپهٔ RX-8 بهعنوان آخرین خودروی وانکل مزدا در سال 2012 از روی خط تولید کنار رفت. البته، این شرکت هرگز موتورهای وانکل را فراموش نکرد و در طول سالها شایعات زیادی در مورد ادامهٔ توسعهٔ این پیشرانهها شنیدیم تا اینکه مزدا در سال 2020 اعلام کرد ساخت نسخهای از MX-30 با پیشرانهٔ وانکل بهعنوان افزایشدهندهٔ برد در دست بررسی است. در اواخر همان سال نیز این طرح رسمی شد.