بررسی مکلارن 720S مدل 2018
امروز ما مک لارن را به مسیری چالش برانگیز در بیرون شهر آوردهایم که برای یک خودروی 378,615 هزار دلاری با ارتفاع کف 10.6 سانتیمتری از سطح زمین، تا حدی ناجور به نظر میرسد. مک لارن ۷۲۰s از یک پیشرانه V-8 با قدرت ۷۱۰ اسب بخار و سامانه دیفرانسیل عقب بهره میبرد که این خودرو را سریع تر از مک لارن p1 یک میلیون و دویست هزار دلاری نموده است. هنگامی که مک لارن از سال ۲۰۱۱ با معرفی مدل MP4-12C مجدداً وارد عرصه تولید خودروهای سوپراسپرت شد، به واسطه وفور قطعات از جنس فیبرکربن، پیشرانه پرقدرت توربوشارژ و نیز برخورداری از مزیت در بخش شخصی شاسی محصولات خود توانست ابرخودروسازان ایتالیایی را به چالش بکشد.
مک لارن ۷۲۰s ابرخودرویی است که کیفیت سواری یک مرسدس اس کلاس را به همراه هندلینگ عالی یک اتومبیل مک لارن، به صورت همزمان ارائه میدهد.
سامانه کنترل شاسی پرواکتیو2، کمکفنرهای دو طرف را به وسیله انبارهها و شیلنگهای هیدرولیکی به یکدیگر متصل مینماید؛ بنابراین هنگامی که یک طرف مورد فشار قرار بگیرد، سیستم طوری عمل مینماید که طرف دیگر با این فشار یکجانبه مقابله کرده و تعادل برقرار گردد.
با مکلارن 720S در مسیرهای کوهستانی همراه میشویم. این خودرو که به تایرهای پیرلی پی-زیرو مجهز شده است، چسبندگی معادل 1.1جی را از خود به نمایش میگذارد.
هنگام عبور از پیچها، عملکرد مکلارن ۷۲۰s به گونهای است که گویی دست خداوند آن را نگه داشته و محکم به سطح زمین چسبانده است. وزن این خودرو برابر 1434 کیلوگرم اعلام شده که در حدود 71 واحد کمتر از پورشه 911GT3 مجهز به گیربکس دوکلاچه است.
مک لارن به جهت کاهش وزن این خودرو، حتی از خیر دیفرانسیل لغزش محدود نیز گذشته است. سیستم تعلیق مک لارن ۷۲۰s سطوح ناهموار جاده را به یک مسیر روان و ملایم بدل مینماید. همزمان سامانه الکترونیکی کمکی فرمان، خودرو را در مکان صحیح قرار میدهد. البته غربیلک فرمان تاحدودی ناهمواریهای سطح جاده را به دستان راننده منتقل مینماید که میتواند به راننده در امر هدایت ۷۲۰s کمک شایانی کند.
حجم پیشرانه M840T مکلارن 720 نیز از 3.8 به 4 لیتر افزایش یافته و قدرت فراوان آن با حداقل وقفه به چرخها منتقل می شود. حداکثر گشتاور پیشرانه معادل 770 نیوتن متر است که در دور موتور 5500 rpm به طور کامل احساس میشود و بالاتر از دور موتور 3500 نیز شروع به خودنمایی میکند.
عملکرد گیربکس در حالت دستی و با استفاده از پدل شیفتر بسیار عالیست و عمل تعویض دندهها نیز با سرعت بالا و به نرمی هرچه تمامتر صورت میپذیرد. همچنین در حالت track، گیربکس طوری برنامهریزی شده که طی یک سری عملیات خاص در تعامل با پیشرانه، قدرت شتابگیری خودرو را حین حرکت در سرعتهای بالا نیز افزایش میدهد.
شتاب صفر تا ۹۶ کیلومتر بر ساعت ۷۲۰s معادل ۲.۷ ثانیه است و دستیابی به سرعت ۱۶۰ کیلومتربرساعت از حالت سکون نیز تنها در طی مدت زمان ۵.۳ ثانیه دست یافتنی خواهد بود. همچنین نتایج آزمون یکچهارم مایل مک لارن ۷۲۰s نیز برابر ۱۰.۲ ثانیه و با سرعت 289.6 کیلومتربرساعت همراه بوده است.
رکورد مکلارن در حدود نیم ثانیه سریعتر از پورشه 911 توربوS بوده و این خودرو سریعترین اتومبیل دیفرانسیل عقبی است که ما تاکنون مورد بررسی قرار دادهایم.
انتظار ما از عملکرد ترمزهای کربن سرامیکی این خودرو با وجود تایرهای چسبنده و وزن کمتر 720s اسم کمی بالاتر از ثبت رکورد 45.4 فوت برای توقف کامل از سرعت ۱۱۲ کیلومتربرساعت بوده است. حداکثر سرعت ادعایی مک لارن ۷۲۰s برابر با 354 کیلومتربرساعت اعلام شده است.
ظاهر 720 بسیار زیباست تا حدی که مردم آن را با دست نشان میدهند و برخی دیگر به سرعت گوشی تلفن همراه خود را برای ثبت تصویر این موجود زیبا از غلاف خارج مینمایند. برخلاف بسیاری از خودروهای موتور وسط مانند فورد GT و فراری 488 که هواکشهای خود را در پس دربهای جانبی خودرو قرار دادهاند، مک لارن ۷۲۰s این دریچههای هوا را به بالای بخش عقب بدنه خود منتقل نموده است. اسپویلر عقب نیز در بخش پشتی بدنه از نظرها پنهان شده، تا زمانی که به منظور افزایش دانفورس به خدمت فراخوانده شود.
داخل کابین مکلارن به طرز هنرمندانهای ساده است. در مقایسه با مدل ۶۵۰s ورود به کابین به دلیل طراحی ویژه دربها آسانتر شده است اما خروج از آن به اندکی تلاش و زحمت نیاز دارد. صندلیهای مکلارن نیز به اندازه کافی راحت و عریض هستند تا محل مناسبی برای نشستن و ماندن باشند. دید به بیرون به واسطه ستونهای A باریکتر فیبرکربنی، بسیار وسیع بوده و در سطح عالی ارزیابی میشود.
در پایان به ذکر این نکته بسنده میکنیم که مکلارن با تولید مدل ۷۲۰s موفق به ساخت ابرخودرویی شده که در یک کلام، آسفالت جاده را از جا میکَند و در هر نوع مسیری که حضور داشته باشد، وظیفهاش را به خوبی انجام خواهد داد. 720s واقعا یک ابرخودروی فوق العاده است.
منبع: caranddriver