کدام خودروهای چینی وارد بازار اروپا و آمریکا میشوند؟/ دوبله فارسی
خودروسازی در چین، بیش از 50 سال قدمت دارد. این صنعت، با هدف پاسخ به نیازهای چین با جمعیت بیش از یک میلیارد نفر شکل گرفت اما از اوایل قرن بیست و یکم، حضور در بازارهای خارجی را گسترش داد. ابتدا کشورهای شرق آسیا و مناطق کمتر توسعه یافته در خاورمیانه، خودروهای چینی را به عنوان محصولاتی ارزانقیمت پذیرفتند. سپس مناطق مختلف امریکای لاتین به بازار پررونق خودروهای چینی تبدیل شدند.
در سالهای اخیر، برندهای چینی با سرعتی بسیار بالا مدلهای تولیدی خود را از نظر ظاهری و فنی بهبود دادند. امروزه در استرالیا با مردم متول و بازار آزاد سرشار از بهترین خودروهای ساخت ژاپن و کره جنوبی، تولیدات ساخت چین نیز فروخته میشوند. تویوتا همچنان پرفروشترین برند خودرو در بازار استرالیا است اما در سال 2021 تقاضا برای مدلهای ساخت چین شامل امجی، هاوال و LDV، بیش از برندهای آلمانی و امریکا بود.
شرایط جغرافیایی استرالیا با نزدیکی به چین و فاصله زیاد تا اروپا و امریکا، یکی از دلایل موفقیت بهترین خودروهای چینی در اقیانوسیه محسوب میشود؛ اما استقبال از مدلهای ساخت چین در نروژ، زنگ خطر جدی برای خودروسازی اروپا است. در سال گذشته، چند برند چینی با افزایش چشمگیر تقاضا برای تولیدات خود روبرو شدند و از سویی دیگر، کیفیت این خودروها در شرایط آب و هوایی سرد نروژ، ثابت کرد کیفیت فنی مدلهای جینی برای بازار اروپا مناسب و قابل قبول است.
علاوهبر پیشرفت چشمگیر خودروسازان چین در زمینهی طراحی و کیفیت فنی، استفاده از فناوریهای مرتبط با مدلهای تمام برقی هم، محبوبیت تولیدات این کشور را در سطح جهان افزایش داده است. قیمت بالا، یکی از مهمترین موانع خرید خودروهای الکتریکی در کشورهای مختلف دنیا محسوب میشود؛ درحالیکه مدلهای برقی ساخت چین، قیمت رقابتی و امکانات فنی قابل قبول ارائه میکنند. هماکنون، تولید مدلهای الکتریکی در چین، بیش از دیگر کشورهای دنیا است و شرکت BYD به تنهایی، بیشتر از تسلا خودروی برقی تولید میکند.
شرکت نیو سال 2014 تاسیس شد و دو سال بعد یک سوپراسپرت بسیار سریع و پرشتاب برقی ساخت که تا امروز رکورددار نوربرگ رینگ در کلاس خودروهای الکتریکی باقی مانده است. نیو EP9 توانست یک دور جهنم سبز را با زمان 6 دقیقه و 45 ثانیه طی کند؛ درحالیکه رکورد تسلا s پلد، 7 دقیقه و 35 ثانیه است. هرچند که EP9 هرگز به تولید انبوه نرسید و به عنوان یک ابرخودرو برقی، قابلیتهای کاربردی خودروهای تسلا را نداشت اما پیشنمایشی از قدرت صنایع چین در ساخت مدلهای تمام الکتریکی را نشان داد.
در بازار چین، چهار خودروی برقی توسط نیو تولید میشود که شامل یک سدان و سه کراساور است. نیو با کمک چند سهامدار و مدیر فنی امریکایی، تلاش میکند تا وارد بازار امریکا و غرب اروپا شود. کراساورهای برقی ES6 و ES8 نیو، با پیشرانههای قدرتمند 500 تا 650 اسب بخار توسط کارشناسان مختلف اروپایی و امریکایی بررسی شده و مورد تحسین قرار گرفتهاند. این خودروها با توان پیمایش 750 کیلومتر، ایدهال به نظر میرسند اما آستانه قیمت بیش از 55 هزار دلار دارند.
نیو مثل تسلا، شبکه عظیمی از شارژرهای سریع ندارد اما روی سیستم تعویض باتری کار میکند. این ترفند، ظاهرا فقط 5 دقیقه زمان میبرد تا باتریهای از قبل شارژشده را با نمونهی خالی از ظرفیت نصب شده زیر خودرو، تعویض کند. اجرای طرح نیو در سطح جهانی، سخت و پیچیده به نظر میرسد اما این برند چینی مصمم است تا سال 2025، هزار ایستگاه تعویض باتری در خارج از چین راهاندازی کند.
برند دیگری که شانس حضور در بازار اروپا دارد، اکس پنگ یا ژیپنگ است. این شرکت، یک سدان برقی با ابعاد مشابه تسلا مدل S تولید میکند که حدود 35 تا 55 هزار دلار قیمت دارد. اکس پنگ P7 با مدل های مختلف تک یا دو دیفرانسیل، توان پیمایش 500 تا 700 کیلومتر فراهم می کند. این مدل با دو نوع قوای محرک 270 و 430 اسب بخار تولید می شود. طراحی شاسی اکس پنگ P7 با همکاری مهندسان پورشه انجام شده است.
ایکس پنگ، یک کراس اور کوچک برای رقابت با تسلا مدل Y به نام G3 هم دارد که آستانه قیمتش فقط 22 هزار دلار است. این مدل، توان پیمایش 400 کیلومتر و قدرت 200 اسب بخار ارائه می دهد. علاوهبر خودرو اکس پنگ روی خودروهای پرنده و تاکسی هوایی نیز 500 میلیون دلار سرمایه گذاری کرده است.
بی وای دی، دیگر شرکت چینی با خودروهای صادراتی به نروژ است. این شرکت، مدل های برقی و بنزینی تولید می کند اما در نروژ، با شاسی بلند الکتریکی تَنگ (Tang) شهرت دارد. توان پیمایش این مدل، حدود 400 کیلومتر است و در دو نمونه با قدرت های 240 و 510 اسب بخار تولید میشود.
تنگ الکتریکی با آستانه قیمت 45 هزار دلار، ماشین ارزانی نیست اما فناوری ویژه ای برای باتری ها داره که براثر حادثه باعث آتش سوزی نمیشوند. فناوری موجود در باتریهای تیغهای بیوایدی، نظر مهندسان تسلا را جلب کرده و ظاهرا، مذاکراتی بین این دو شرکت چینی و امریکایی برای همکاری فنی شکل گرفته است.
دیگر خودروساز مهم چینی برای بازار اروپا، جیلی است. این شرکت، سهام دار اصلی ولوو سوئد، پول استار، لوتوس انگلیس، پروتون مالزی و تولید کنندهی تاکسی های لندن محسوب میشود. جیلی یک برند اختصاصی برای خودروهای برقی به نام لینک اند کو دارد. شاسی بلند برقی لینک اند کو به نام زیرو وان (01)، در واقع نسخهی چینی از xc40 ولوو است که تست های ایمنی اتحادیه اروپا را با 5 ستاره پشت سر گذاشته.
هاوال، یکی دیگه از خودرسازهای باکیفیت چین اسن که تونسته در بازار استرالیا مشتری جذب کند. هاوال انواع شاسی بلندهای بنزینی با ابعاد مختلف، همراه پیشرانه های هیبرید و پلاگین هیبرید، در فهرست محصولاتش دارد؛ مثل هاوال لاته، ماکیاتو و موکا که اسمهای برگرفته از انواع قهوه هستند.
هاوال زیرمجموعهی غول خودروسازی چین گریت وال است. در چین، افرادی که علاقه مند شاسی بلندهای دو دیفرانسیل با توانایی آفرود هستند، میتوانند گریت وال تنک 300 بخرند که در ظاهر شباهت زیادی به جیپ رانگلر دارد. تنک 300، همراه قفل دیفرانسیل و موتور 2 لیتر توربوشارژ، 230 اسب بخار قدرت تولید میکند و با قیمت 25 هزار دلار فروخته میشود.
گریت وال یک هاچبک چهاردر کوچک به نام اورا o2 کت (Ora O2 Cat) هم دارد که تمام برقی است و روی کاغذ میتواند با فیات 500 الکتریکی یا مینی برقی رقابت کند. این مدل،، 170 اسب بخار قدرت دارد و همراه دو مدل با توان پیمایش 300 و 400 کیلومتر تولید میشود. سرعتگیری صفر تا صد کیلومتر برساعت اورا O2، حدود 8 تا 9 ثانیه است و برای صادرات به خارج چین حدود 30 هزار دلار قیمت دارد.
در چین، خودروی سوپرلوکس هم تولید میشود. طی سالهای اخیر، شرکت هونگ چی، خودروهایی الهام گرفته از مرسدس بنز کلاس S و E ساخت اما بهتازگی شروع به الگوبرداری از رولزرویس کرده است. هونگ چی E-HS9، یک ماشین برقی با ابعاد و ظاهر مشابه رولزرویس کالینان است. این شاسی بلند لوکس چینی، 550 اسب بخار قدرت با توان یپمایش 450 کیلومتر دارد هونگ چی E-HS9 با آستانه قیمت 80 هزار دلار در چین فروخته میشود. هونگ چی در سال 2021، حدود 300 هزار دستگاه خودرو تولید کرده است و به زودی، صادرات به سراسر جهان رو شروع می کند.
هونگ چی با همکاری مهندسان و طراحان اروپایی، یک ابرخوردی هیبریدی به نام S9 هم معرفی کرده است که هنوز به تولید نرسیده اما قرار است 1400 اسب بخار قدرت داشته باشد و سرعتگیری صفر تا صد کیلومتر برساعت زیر 2 ثانیه ارائه دهد.
در یکی از جدیدترین ویدئوهای متواتسن، نگاهی اجمالی به چند خودروی چینی با شانس ورود به بازار اروپا و امریکا انجام شده است. این فیلم کوتاه، نوعی پیشنمایش از مدلهای برتر ساخت چین با قابلیت حضور در بازار کشورهای متمول را نشان میدهد.