۶ ماه تا یک سال حبس برای پلاک مخدوش خودرو یا موتورسیکلت
در ایران مشابه بسیاری دیگر کشورهای دنیا، نواحی ورود ممنوع وجود دارند. محدودهی طرح ترافیک، مخصوص شهرهای بزرگ کشور ماست اما خطوط ویژهی تردد اتوبوس، خیابانهای یکطرفه و معابر مخصوص افراد پیاده، از جمله مناطقی هستند که خودروها یا موتورسیکلتها، به صورت غیرقانونی استفاده میکنند. طبیعتا هرجا احتمال جریمه وجود داشته باشد؛ مجرمان فراری از قانون نیز وجود دارند.
دوربینهای ثبت تخلف هوشمند، یکی از فناوریهایی هستند که به تازگی توسط پلیس راهنمایی و رانندگی استفاده میشوند. این تجهیزات، بدون دخالت انسانی، پلاک خودروها را بررسی میکنند تا هنگام تردد یا توقف غیرمجاز، جریمهی خودکار را با دقت بالا ثبت کنند؛ البته اگر اطلاعات درست به این سیستم برسد و پلاک خودرو یا موتورسیکلت خاطی، مخدوش نباشد.
بر اساس ماده ۷۲۰ قانون مجازات اسلامی، مخدوش کردن پلاک خودرو، موتور و هر گونه وسایل نقلیه دارای مجازات حبس از ۶ ماه تا یکسال است. مخدوش کردن پلاک شامل تمام اقداماتی است که موجب شود پلاک به طور کامل در معرض دید قرار نگیرد:
- حذف یکی از ارقام پلاک
- اضافه کردن به ارقام پلاک
- ناخوانا کردن بخشی از پلاک
- استفاده از پلاک متفاوت با کارت شناسایی خودرو
مجازات مخدوش کردن پلاک خودرو در سال 1404
با توجه به این که فقط در شهر تهران بیش از ۹۰ هزار وسیله نقلیه با پلاک مخدوش یا فاقد پلاک در حال تردد هستند، اجرای قانون با هشدار به تمام رانندگان آغاز شده است. همچنین با توجه به نرخ جدید جریمه های رانندگی ۱۴۰۴ مالک خودرو با پلاک محدوش، مبلغ 400 هزار تومان جریمه خواهد داشت.
هر اقدامی که منجر به ناخوانا شدن پلاک موتور و خودرو شود، شامل جریمه پلاک مخدوش میشود. برخی از رایجترین روشهای مخدوش کردن پلاک عبارتند از:
- پوشاندن پلاک خودرو یا موتور با کاغذ یا نوار چسب
- مخدوش کردن پلاک با ابزارهای مختلف
- خاموش کردن چراغ یا نصب مانع برای حذف نور مخصوص پلاک
- تغییر حروف و اعداد یا ناخوانا کردن آنها
- جا به جا کردن پلاک و قرار دادن آن در محل دیگر برای مثال پشت شیشه
بر اساس قانون، جریمه مخدوش کردن پلاک خودرو یا پلاک موتورسیکلت تفاوتی ندارد و مبلغ جریمه نقدی 400 هزار تومانی نیز یکسان است؛ اما برای نیاز به زندانیشدن مالک خودرو یا موتورسیکلت، تصمیم مراجع قضایی بعد از ارجا توسط نیروی انتظامی یا راهنمایی و رانندگی، انجام میشود.