ظاهرا طرحهای مختلف برای مبارزه با قاچاق سوخت و مدیریت مصرف، صرفا روی کاغذ نوشته میشوند. ابطال کارت سوخت و افزایش قیمت گازوئیل نیز فعلا اجرا نخواهد شد.
براساس طرح پیشنهاد شده، امسال کارت هوشمند سوخت غیرفعال میشود و هرشخص با کارت بانکی خود، از جایگاهها بنزین یا گازوئیل میخرد. این برنامه، از یک سو دردسرهای وزارت نفت برای تولید و توزیع کارت سوخت را حذف میکند؛ از سویی دیگر، گامی مهم برای جلوگیری از قاچاق سوخت خواهد بود؛ چراکه خرید بنزین یا گازوئیل با قیمت آزاد، دیگر نیازمند کارت مخصوص جایگاه نیست و هر شخص با کارت بانکی، خرید را انجام خواهد داد.
بیشتر بخوانید:
دیگر مزیت جایگزینی کارت سوخت با کارت بانکی، اندازهگیری مصرف بنزین یا گازوئیل شهروندان، توسط مراجع تصمیمگیرنده است. هرچند که دولت و نمایندگان مجلس، بر عدم افزایش قیمت سوخت در سال جاری تاکید دارند؛ با حذف کارت سوخت، اجرای طرح چند نرخی، سادهتر میشود. همچنین، میتوان اقشار پرمصرف و کممصرف را به راحتی شناسایی کرد یا برای اشخاصی که فاقد خودرو هستند؛ یارانهی مربوط به سوخت دولتی که مصرف نکردهاند را ماهانه واریز نمود.
ابطال کارت سوخت به نعوبق افتاد
علیرضا احمدی رئیس ستاد حمل و نقل سوخت گفت:
بر اساس اعلام قبلی و طبق قانون بیمه شخص ثالث، ستاد حمل و نقل سوخت موظف است، در مورد وسایل نقلی فاقد بیمه شخص ثالث از تخصیص سهمیه سوخت به آنها جلوگیری به عمل آورد.
بر اساس قانون مبنای اجرای ما از اول خرداد ماه ۱۴۰۴ بود و زیر ساخت آن هم فراهم شده بود، سامانهای برای اجرای بر خط نیز تهیه شده بود و وسایل نقلیه فاقد بیمه شخص ثالث شناسایی و به صاحبان آنها اطلاع رسانی شده بود.
نحوه اجرای قانون این گونه است که وسایل نقلیه فاقد بیمه شخص ثالث شناسایی شده و آنهایی که مشمول اجرای قانون بیمه شخص ثالث هستند، از طریق جایگاهها به آنها اطلاع داده میشود و یک ماه بعد از اطلاع، مشمول قطع سهمیه سوخت میشود تا این مرحله اطلاع رسانی عمومی داشتیم.
قرار بود طرح قطع سهمیه سوخت خدورهای فاقد بیمه ثالث از اول خرداد ماه اجرا شود، اما فعلاً اجرای این یک ماه به تعویق افتاده است.
تغییر قیمت گازوئیل به تعویق افتاد
با توجه به برخی نگرانی ها در خصوص سه نرخی شدن گازوییل، بر اساس تصمیم هیات دولت، تمام نیاز مصرفی کامیونداران با نرخ های فعلی بهطور کامل تأمین خواهد شد و فعلا هیچ برنامه اجرایی به منظور اعمال سه نرخ برای گازوییل در دستور کار نیست.
با هدف رفع نگرانی کامیونداران، با تصمیم شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، کاهش ماهانه ۵ درصدی سهمیه پایه سوخت فعلا متوقف شده است.
همچنین تخصیص گازوئیل مازاد تنها بر اساس پیمایش کامیونها و مطابق با بارنامه و باربرگ آنها صورت خواهد گرفت. این سیاست در راستای بهینهسازی توزیع سوخت و با هدف کاهش بسترهای قاچاق گازوئیل صورت گرفته که تاثیری بر هزینه سوخت و سهمیه مصرفی خودروها ندارد.
net
۲ خرداد ۱۴۰۴اگر گازوئیل با کارت بانکی باشه دیگر رانندگان کامیون نمی توانند گازوییل قاچاق کنند
ab0lf4zl
۲ خرداد ۱۴۰۴این طرح ها همه کنسل میشن چون اگه اجرا بشن دست قاچاقچی اصلی رو میشه
علیرضا۷۷۱۴
۲ خرداد ۱۴۰۴بنام خدا.ان چیزی که بعنوان قاچاق مطرح میشود چند مطلب مهم دارد اول درباره بنزین بخاطر ماهیت این سوخت (تبخیر و اشتعال پذیری بالا)امکان دپو وسپس قاچاق ان درحجم بالا توسط افراد عادی چندان وجود ندارد و درگذشته ودر مناطق مرزی قبل از اجرای انسداد فیزیکی مرز صورت میگرفت والان درمقادیر کمتر شاید ازطریق مرز پاکستان توسط افراد صورت بگیرد اما داستان گازوییل متفاوت است ازشواهد پیداست که بزرگترین منشا تامین سوخت قاچاق نه رانندگان اکثرا زحمت کش و سختکوش وحتی نه پمپها بلکه خود نیروگاهها بعنوان بزرگترین مصرف کننده و خود پالایشگاهها بعنوان مبادی تولید هستند هجمه به رانندگان و اقشار این چنین چیزی جز دروغ نمایی و وارونه جلوه دادن واقعیت نیست.