کارلوس گوسن ناجی بالقوه استلانتیس؛ ضروری اما غیرممکن!
در سال 1998 کرایسلر با دایملر ادغام شد تا شرکت دایملر کرایسلر شکل بگیرد. پس از گذشت چند سال و فروپاشی این شرکت، شاهد ظهور برندی به نام فیات کرایسلر بودیم و حالا نیز استلانتیس با حضور برخی کمپانیهای دیگر شکل گرفته است. جدای از نام شرکت، کوچکترین عضو سهگانه بزرگ دیترویت نیازمند یک ناجی خواهد بود. اوضاع استلانتیس رو به راه نیست و از طرفی قوانین مانع انتخاب یکی از کارکشتهترین مدیران دنیای خودرو برای سکانداری این غول خودروسازی میشوند.
در همین زمینه بخوانید: وضعیت بغرنج استلانتیس در آمریکا؛ پر شدن انبارها از خودروهای فروخته نشده!
لی لاکوکا مشکلات را حل کرده بود. سرجیو مارکیونه نیز عملکرد خوبی داشت اما با اینکه کارلوس تاوارس تحت حمایت کارلوس گوسن قرار داشت اما اوضاع را بدتر کرد. البته تاوارس از استلانتیس جدا میشود تا این شرکت با خوششانسی بتواند دنبال فرد مناسب دیگری بگردد. اکثر شما عزیزان با کارلوس گوسن و ماجراهای دراماتیک چند سال گذشته او آشنا هستید. گوسن که در کشور ژاپن تحت بازداشت خانگی بود در یک جعبه تجهیزات موسیقی که داخل دستگاه ایکس ری جا نمیشد فرار کرد. این اتفاق بسیار جنجالی شب 29 دسامبر 2019 رخ داد. دادگاههای بینالمللی مدیر اسبق نیسان، رنو و میتسوبیشی را به جرائم مالی متهم کردند و برخی از این اتهامات همچنان پابرجا هستند.
اما گوسن یک مغز متفکر خودرویی در عرصه بینالمللی است. او رسماً به هیچ جرمی محکوم نشده و تا زمانی که جرائمش ثابت نشود بیگناه خواهد بود. گوسن بهترین گزینه برای بهبود وضعیت استلانتیس است. البته فراموش کردن عملکرد برجسته او در صنعت خودرو به خاطر فرار از ژاپن امری راحت خواهد بود. گوسن کار خود در صنعت خودروسازی را در سال 1978 و به عنوان مهندسی ساده در میشلن شروع کرد. تا سال 1990 او مشغول به کار در شاخه آمریکای شمالی این شرکت بود. اندکی بعد گوسن به یکی از مدیران ردهبالای رنو منصوب شد و پس از ادغام این برند فرانسوی با نیسان، گوسن به مدیرعاملی شرکت در ژوئن 2001 رسید.
او نیسان را از سقوط نجات داد. در سال 1999 ژاپنیها تقریباً سوددهی خاصی نداشتند و میزان بدهی آنها به بیش از 20 میلیارد دلار میرسید؛ اما در سال 2002 همه بدهیها صفر شده بود. یک سال بعد نیسان جزو بهترین خودروسازان جهان از نظر حاشیه سود بود. در سال 2005 فروش جهانی این برند ژاپنی بیش از 1 میلیون دستگاه افزایش یافت. نیسان لیف هم دو سال قبل از رونمایی تسلا مدل S تولید شده بود. گوسن از نظر برقی سازی دنیای خودرو چیزهایی را میدید که هیچ مدیری توانایی درک آنها را نداشت. میزان فروش خودروی برقی نیسان در سال 2017 دو برابر تسلا بود و اگر این مدیر ارشد در جایگاه خود قرار داشت شاید نیسان از نظر عرضه خودروهای برقی جزو بهترینهای امروز بازار بود.
اندکی پس از جدایی گوسن از نیسان شاهد افول این برند بودیم. فروش نیسان از سال 2017 تاکنون بهصورت مداوم افت کرده هرچند سال قبل عملکردی متوسط را بر جای گذاشته و همه میدانیم که برای فرار از ورشکستگی به دنبال ادغام با هونداست. باید دانست این اتحاد تاریخی بین دو برند مستقل و تاریخساز ژاپنی به خاطر مزیت استراتژیک نیست بلکه به خاطر تقلاهای نیسان برای زنده ماندن است. گوسن احتمالاً هرگز به این شرکت باز نخواهد گشت اما به نظر میرسد استلانتیس گزینهای ایده آل برای اوست. او به زبانهای انگلیسی، فرانسوی و پرتغالی مسلط است و زمان سکانداری رنو و نیسان به سراسر جهان سفر کرده تا فرصتهای زیادی را به دست آورد. گوسن تجربه زیادی در بازارهای آمریکای شمالی، اروپا و آسیا دارد. با اینکه کارلوس گوسن جزو موفقترین و بهترین مدیران خودرویی دو دهه اخیر دنیاست اما تضمینی برای موفقیت در استلانتیس وجود ندارد و سکانداری این شرکت بزرگ امری بسیار سخت خواهد بود.
گوسن در سال 2019 با دادگاه برای حل مشکلات حقوقی خود به توافق رسید و به همین خاطر تا 10 سال نمیتواند مدیر یک شرکت عمومی باشد. همچنین احتمالاً در کشورهای دیگر همچنان به خاطر جرائم مالی تحت تعقیب خواهد بود؛ اما اگر به عنوان رهبر استلانتیس انتخاب شود این حرکت جزو جسورانهترین تصمیمات تاریخ صنعت خودرو خواهد بود. اگر در یکی از پرتلاطمترین دوران دنیای خودرو زندگی نمیکردیم، انتخاب گوسن به عنوان مدیرعامل استلانتیس ایدهای دور از ذهن بود اما این شرکت واقعاً به گوسن نیاز دارد. ماجرای فرار او از ژاپن را فراموش کنید، حتی اگر اتهامات وارد شده به او صحیح باشد، گوسن به جز پول چیزی به دولتها و شرکتها بدهکار نیست. گوسن لیاقت یک فرصت دیگر را دارد و این شانس هماکنون با هدایت استلانتیس در پیش رویش قرار گرفته است...