سقف تعهد بیمه شخص ثالث در سال ۱۴۰۴ چقدر است؟ (مالی، جانی و دیه)
درست است که بیمه شخص ثالث اجباری است و تقریباً همه خودروها آن را دارند، اما سؤال اصلی اینجاست: این بیمه تا چه مبلغی خسارتها را پوشش میدهد؟ آیا میتوان امیدوار بود که در صورت وقوع حادثه، تمام هزینهها از سوی بیمه پرداخت شود؟
در این مطلب به بررسی سقف تعهد بیمه شخص ثالث در سال ۱۴۰۴ میپردازیم و توضیح میدهیم که این بیمه در چه مواردی و تا چه اندازه از خسارتهای مالی و جانی را جبران میکند.
سقف تعهد بیمه شخص ثالث چقدر است؟
بیمه شخص ثالث خسارتهای مالی و جانی افراد درگیر در حادثه (بهجز راننده مقصر) را پوشش میدهد. در کنار آن در قالب بیمه حوادث راننده، خسارت جانی واردشده به راننده مقصر را هم جبران میکند. اما در هنگام خرید بیمه شخص ثالث آنلاین باید حتما دقت کنید که شرکت بیمه تا چه مبلغی از این هزینهها را پرداخت میکند؟ یا به اصطلاح تعهد مالی آن چقدر است؟
تعهد مالی یعنی چه؟ تعهد مالی در بیمه شخص ثالث حداکثر مبلغی است که شرکت بیمه در صورت بروز تصادف، بابت خسارات پیشآمده میپردازد. در ادامه، سقف تعهد بیمه شخص ثالث را در هر یک از بخشهای مالی، جانی و حوادث راننده بررسی میکنیم.
تعهد مالی بیمه شخص ثالث چیست؟
بیمه شخص ثالث خسارتهایی را که به اموال اشخاص ثالث وارد شده است، جبران میکند. سقف تعهد مالی آن در این حوادث در پایینترین حالت ۲/۵درصد و در بیشترین حالت ۵۰درصد نرخ دیه مرد مسلمان در ماه حرام است. با توجه به اینکه در سال ۱۴۰۴ مبلغ این دیه ۲ میلیارد و ۱۳۳ میلیون تومان اعلام شده، پوشش مالی بیمه شخص ثالث میتواند از ۵۳ میلیون و ۳۲۵ هزار تومان تا ۱ میلیارد و ۶۶ میلیون تومان باشد.
انتخاب سقف تعهد مالی بیمه شخص ثالث ایران، سامان، دانا، ملت یا هر شرکت دیگری، به تصمیم شما بستگی دارد؛ میتوانید بیمهنامه خود را با حداقل سقف پرداختی آن بخرید یا حداکثر. خوشبختانه امکان افزایش تعهد مالی بیمه شخص ثالث هم وجود دارد. یعنی میتوان با پرداخت مبلغی بیشتر، بیمهنامهای با تعهد مالی بالاتر تهیه کرد.
با توجه به وضعیت اقتصادی کشور و گرانیهای موجود، این کار کاملا منطقی و آیندهنگرانه به نظر میرسد. برخی شرکتها مانند بیمه پاسارگاد و دانا امکان افزایش تعهد مالی را حتی بهصورت آنلاین فراهم کردهاند تا مشتریان بتوانند در هر زمان سقف پوشش مالی بیمهنامه خود را بیشتر کنند.
تعهد بدنی بیمه شخص ثالث چیست؟
اگر برای شما هم سؤال است که: «تعهد جانی بیمه شخص ثالث چیست؟»، باید بگوییم بخش بدنی بیمه شخص ثالث مربوط به خسارتهایی است که به جان یا سلامت افراد وارد میشود. در چنین شرایطی بیمه حداکثر معادل دیه کامل یک انسان در ماههای حرام را خسارت میپردازد.
اگر میزان خسارت از این سقف تعهد بیشتر باشد، تعداد آسیبدیدگان از ظرفیت مجاز خودرو بالاتر باشد، راننده مقصر شناسایی نشود یا فوت کند، صندوق تأمین خسارتهای بدنی وارد عمل میشود. این صندوق زیر نظر بیمه مرکزی فعالیت میکند و خسارتهایی را جبران میکند که شرکتهای بیمه موظف به پرداخت آن نیستند.
تعهد راننده در بیمه شخص ثالث چیست و سقف تعهد بیمه حوادث راننده چقدر است؟
بیمه شخص ثالث در قالب پوشش حوادث راننده، خسارتهای بدنی واردشده به خود راننده مقصر را هم جبران میکند. اگر راننده در حادثه دچار آسیبهایی مانند شکستگی، جراحی، نقص عضو یا حتی فوت شود، شرکت بیمه هزینههای مربوط به درمان یا دیه را تا سقف مشخصی پرداخت خواهد کرد.
سقف این پوشش معادل دیه کامل یک مرد مسلمان در ماههای غیرحرام است که در سال ۱۴۰۴ برابر با ۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان اعلام شده است. پرداخت خسارت حوادث راننده تنها در صورتی انجام میشود که راننده در زمان وقوع حادثه گواهینامه رانندگی معتبر و متناسب با وسیله نقلیه خود داشته باشد.
قوانین بیمه شخص ثالث در تصادف
بر نرخ بیمه شخص ثالث و نحوه جبران خسارت آن قوانین خاصی حاکم است که بهتر است از آنها مطلع باشید تا در شرایط بحران تصمیمگیریهای بهتری انجام دهید. از مهمترین این قوانین میتوان به این موارد اشاره کرد:
امکان افزایش تعهد مالی در طول اعتبار بیمهنامه
اگر در زمان خرید بیمه، سقف تعهد بیمه شخص ثالث پایینی انتخاب کردهاید، نگران نباشید. میتوانید در طول اعتبار بیمه نامه، با دریافت الحاقیه بیمه، این سقف را افزایش دهید.
الحاقیه یک سند رسمی است که به بیمهنامه شما اضافه میشود و تعهدات آن را بهروزرسانی میکند. این سند در مواقعی مثل سفر، استفاده از خودرو در مسیرهای پرریسک یا افزایش ناگهانی قیمتها به کار میآید.
افزایش قیمت بیمه برای خودروهای فرسوده
اگر از عمر خودرو بیش از ۱۵سال گذشته باشد، شرکتهای بیمه برای آن حق بیمه بیشتری دریافت میکنند. به این صورت که هر سال ۲درصد مبلغ بیمه آن افزایش مییابد. چون عمر خودرو که زیاد میشود احتمال خرابی و تصادف آن هم بالاتر میرود و در آلودگی هوا هم نقش پررنگتری دارد.
محدودیت پرداخت خسارت برای خودروهای نامتعارف
اگر ارزش خودرویی بیش از ۵۰درصد دیه کامل باشد (بالای ۱ میلیارد و ۶۶ میلیون تومان)، بهعنوان خودروی نامتعارف شناخته میشود. در صورت تصادف با این خودروها، بیمه شخص ثالث فقط تا سقف قیمت گرانترین خودروی متعارف خسارت پرداخت میکند. اگر خسارت واردشده بیشتر از این مقدار باشد، پرداخت مابقی خسارت تنها از طریق بیمه بدنه امکانپذیر است.
محدودیت سالانه در استفاده از بیمه
بیمه شخص ثالث در طول هر سال فقط تا ۴بار خسارت پرداخت میکند. پس از آن، بیمهنامه شما منقضی میشود و باید آن را مجدد تمدید کنید یا بیمهنامه جدیدی بخرید.
محدودیت در تعداد افراد تحت پوشش بیمه
تعداد افرادی که بیمه شخص ثالث آنها را تحت پوشش قرار میدهد، برابر با ظرفیت مجاز خودرو در کارت ماشین است. اگر در یک تصادف، تعداد آسیبدیدگان از این تعداد بیشتر باشد، شرکت بیمه فقط هزینههای افراد مجاز را پرداخت میکند. خسارت افراد اضافی را صندوق تأمین خسارتهای بدنی میپردازد.
سخن پایانی
حتما در هنگام تمدید یا خرید بیمه به سقف تعهد بیمه شخص ثالث دقت کنید و در صورت لزوم آن را افزایش دهید. با توجه به افزایش قیمتها هرچه پوشش کاملتری داشته باشید خیالتان راحتتر خواهد بود و در هنگام بروز حادثه هزینههای سنگینی به شما تحمیل نمیشود. به این ترتیب مدیریت ریسک بهتری خواهید داشت.