تسلا

خداحافظی ایلان ماسک با دولت ترامپ؛ پایان مأموریتی جنجالی در واشنگتن

ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا و اسپیس‌ایکس، سرانجام به همکاری خود با دولت دونالد ترامپ پایان داد. او که طی ماه‌های گذشته به‌عنوان مشاور ارشد و رئیس «وزارت کارآمدسازی دولت فدرال» با عنوان اختصاری DOGE مشغول فعالیت بود، چهارشنبه شب (۲۸ مه ۲۰۲۵ / ۷ خرداد ۱۴۰۴) رسماً کناره‌گیری خود را اعلام کرد.

تلاش برای کوچک‌سازی دولت، نتیجه‌ای کمتر از انتظار

ماسک که با وعده کاهش گسترده هزینه‌ها و اصلاح ساختارهای ناکارآمد به دولت ترامپ پیوسته بود، در نهایت موفق شد تنها بخشی از اهداف اولیه خود را محقق کند. او در ابتدا وعده کاهش ۲ هزار میلیارد دلاری هزینه‌های فدرال را داده بود، اما در عمل این عدد به ۱۵۰ میلیارد دلار کاهش یافت. پروژه‌ی او، که با اخراج هزاران کارمند دولت و تعطیلی برخی نهادهای فدرال همراه بود، با انتقادات شدید و شکایت‌های حقوقی گسترده مواجه شد.

وی در پستی در شبکه اجتماعی ایکس (X) نوشت:

با پایان مأموریتم به‌عنوان کارمند ویژه دولت، از رئیس‌جمهور ترامپ بابت این فرصت برای مبارزه با ولخرجی دولتی سپاسگزارم. مأموریت DOGE در مسیر تبدیل شدن به یک فرهنگ نهادینه‌شده در ساختار دولت، ادامه خواهد یافت.

اختلافات داخلی و ناامیدی از فضای واشنگتن

ماسک در مصاحبه‌ای با واشنگتن‌پست اذعان کرد که فضای بوروکراتیک پایتخت فراتر از حد انتظارش پیچیده و ناکارآمد است. او گفت:

وضعیت بوروکراسی فدرال بسیار بدتر از آن چیزی است که تصور می‌کردم. تصورم از مشکلات موجود اشتباه نبود، اما واقعیت بسیار دشوارتر از پیش‌بینی من است.

با وجود حمایت اولیه و مالی گسترده از ترامپ (بیش از ۲۵۰ میلیون دلار کمک به کمپین انتخاباتی)، اختلافات تدریجی میان ماسک و تیم ترامپ بالا گرفت. ماسک در گفت‌وگویی با شبکه CBS، از «طرح بزرگ و زیبا»ی ترامپ که ترکیبی از کاهش مالیات و سخت‌گیری مهاجرتی است، به‌شدت انتقاد کرد و آن را “لایحه‌ای با هزینه‌های بالا که کسری بودجه را افزایش می‌دهد و دستاوردهای DOGE را تضعیف می‌کند” توصیف کرد.

او در این باره گفت:

لایحه می‌تواند بزرگ باشد یا زیبا؛ اما به‌ندرت هر دو ویژگی را با هم دارد.

واکنش ترامپ و جمهوری‌خواهان

رئیس‌جمهور ترامپ در پاسخ به انتقادات ماسک، ضمن ابراز نارضایتی از برخی بخش‌های این لایحه، تأکید کرد که فضای سیاسی فعلی نیاز به سازش دارد. در همین حال، برخی نمایندگان جمهوری‌خواه مانند سناتور ران جانسون از وی حمایت کرده و از تلاش برای کاهش بیشتر هزینه‌ها در سنا خبر داده‌اند.

مجلس نمایندگان آمریکا هفته گذشته با اختلافی اندک این لایحه را تصویب کرد و اکنون در مجلس سنا در حال بررسی است. به گفته کمیته بودجه کنگره، این طرح مالی در دهه آینده ۳.۸ تریلیون دلار به کسری بودجه آمریکا خواهد افزود، در حالی‌که کاهش هزینه‌ها تنها حدود ۱ تریلیون دلار برآورد شده است.

تأثیر ماسک بر تسلا؛ آیا سیاست، تمرکز او را گرفت؟

حضور ماسک در دولت و درگیر شدن او با فرآیندهای پیچیده واشنگتن، بسیاری از تحلیل‌گران را نگران تمرکز او بر شرکت‌هایی مانند تسلا و اسپیس‌ایکس کرده بود. در ماه‌های اخیر، گزارش‌هایی از کاهش سرعت توسعه‌ی محصولات جدید در تسلا، به‌ویژه در پروژه‌های خودروی الکتریکی ارزان‌قیمت و اتوپایلوت تمام‌خودکار، منتشر شده بود.

در سه‌ماهه اول سال ۲۰۲۵، تسلا برای اولین بار در پنج سال گذشته با افت سهم بازار در چین و اروپا مواجه شد. برخی کارشناسان این افت را به عدم حضور متمرکز ماسک در رأس مدیریت روزمره شرکت نسبت داده‌اند. گرچه او هنوز مدیرعامل تسلا باقی مانده، اما جلسات حضوری‌اش با تیم توسعه در مقایسه با سال گذشته کاهش یافته بود.

اکنون با پایان مأموریت دولتی، انتظار می‌رود ماسک بار دیگر تمرکز کامل خود را روی تسلا و اسپیس‌ایکس بگذارد. بازگشت او می‌تواند روند توسعه خودروهای نسل جدید، از جمله سایبرتراک و مدل‌های اقتصادی‌تر، را تسریع کند.

جمع‌بندی

دوران همکاری ایلان ماسک با دولت ترامپ، فصل متفاوتی در زندگی حرفه‌ای این کارآفرین جنجالی بود. اگرچه اهداف بلندپروازانه او برای اصلاح ساختار دولت به‌طور کامل محقق نشد، اما خروج پر سر و صدایش ممکن است زمینه‌ساز بازگشت او به نوآوری‌های فنی و تجاری شود. بدون شک، صنعت خودرو و فضا با حضور فعال‌تر ماسک، شاهد تحولات جدیدی خواهند بود.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۷ رای

مطالب مشابه

‫۱۱ دیدگاه‌ها

  1. ممد ژانگولر

    ۸ خرداد ۱۴۰۴
    سوابق: (4525 ديدگاه)

    دمش گرم عمو ترامپ با اعتبار داداش ایلان رای اورد خوب که به مقام رسید ی مسئولیت آدم خراب کن داد بهش تا همه باهاش بد بشن بعدم انداختش بیرون . یعنی ترامپ میدونه که ایلان پتانسیل رئیس جمهور شدن داره ولی خوب دیگه سیاست پدر مادر نداره همینه . از قدیم گفتن دنیا دوروزه تا میتوانی دل بدست بیار

    موافقم 12
    مخالفم 17
    1. آدولف هیتلر

      ۸ خرداد ۱۴۰۴
      سوابق: (94 ديدگاه)

      بخوادم نمیتونه رئیس جمهور بشه متولد آفریقا جنوبیه

      موافقم 10
      مخالفم 6
      1. Mohammad

        ۸ خرداد ۱۴۰۴
        سوابق: (303 ديدگاه)

        دورگه هست ولی من ویکی پدیا دیدم نوسته بود متولد آمریکا عجیبه

        1. آدولف هیتلر

          ۸ خرداد ۱۴۰۴
          سوابق: (94 ديدگاه)

          Born: June 28, 1971 (age 53 years), Pretoria, South Africa
          ۲۸ ژوئن ۱۹۷۱ ‏(۵۳ سال)
          پرتوریا، ترانسفال، آفریقای جنوبی

    2. هنری فورد

      ۸ خرداد ۱۴۰۴
      سوابق: (30 ديدگاه)

      ترامپ با اعتبار ماسک رئیس جمهور شد ؟ اصلا منطقی نیست حرفت .

      موافقم 2
      مخالفم 15
  2. MAJking2

    ۸ خرداد ۱۴۰۴
    سوابق: (472 ديدگاه)

    مردک برقی ساز، ماشینهای برقی درصورتی خوبه در کنار بنزینی ها بفروش برسند و هرکی بره دنبال سلیقه و نیاز خودش، ن اینکه مثل یک بچه ی بابا پولداری که از اول هر نوع حمایت یا مشوقی براش در نظر گرفته میشه که به جایی برسه، درکل از برقی ها متنفر نیستم ولی اینکه بنزین سوز رو به اجبار حذف کنی تا میدون برای برقی خالی بشه توی مخم نمی‌گنجه، الان که هوش مصنوعی هست اگر ازش بپرسید می‌بینید ماشین های یورو ۵ و ۶ واقعا سهم بسیار ناچیزی در آلودگی هوا دارن چه بسا در مقایسه با دیگر منابع آلوده کننده اصلا به چشم نمیان

    موافقم 11
    مخالفم 12
    1. سعید(تهران)

      ۸ خرداد ۱۴۰۴
      سوابق: (494 ديدگاه)

      دوست عزیز، موضوع اصلا آلودگی نیست، چون همون برقی که برای ماشین استفاده میشه هم خودش با آلودگی تولید میشه، موضوع اینه که فرم فعلی ماشین و موتور درون سوز بعد از ۱۵۰ سال به انتهای تکامل رسیده، به زبون ساده تر دیگه نمیشه ماشین خیلی بهتری تولید کرد، انواع سیستم های الکترونیکی و پر خوران هم اومدن زورشون رو زدن، دیگه راندمان موتور درون سوز بالاتر از این نمیره، تکنولوژی هم که نمیتونه متوقف بشه سریع می‌ره روی یه چیز دیگه…

      موافقم 5
      مخالفم 1
  3. آرش

    ۸ خرداد ۱۴۰۴
    سوابق: (26 ديدگاه)

    دوران آشوب و هرج و مرج سیاسی

    موافقم 9
    مخالفم 2
  4. ! i M α η δ υ α R

    ۸ خرداد ۱۴۰۴
    سوابق: (2485 ديدگاه)

    وقتی تخمین ی که واسه راست و ریست کردن اقتصاد و لاغر کردن دولت چاق و فربه آمریکا زدی ، مثل تخمین های قبلی ات که در تولید و فروش سریع و آسان خودرو زدی ، روی آب ، گودرز با شقایق چه نسبتی داره !!!

    یه مشنگ قمار باز و یه شارلاتان …

    معلومه که همکاری شون دوام نداره …

    موافقم 9
    مخالفم 5
    1. Navid A J

      ۸ خرداد ۱۴۰۴
      سوابق: (3977 ديدگاه)

      دو سه ماه پیش منتظر بودم بگن زدن به تیپ و تاپ هم. الان خوشحالم که ایلان ماسک از این وضعیت خودشو نجات داد. این،‌ پیش بینی رکود ۲۰۲۶ رو قوی تر میکنه. اوضاع فشل اقتصادی و پس لرزه هاش در پیشه.
      فقط ایرانیا در ترامپ پرستیشون باقی موندن. تا الان ۵۴٪ از کسانی که در امریکا به ترامپ رأی دادن از انتخابشون پشمونن. سرمایه گذاران کلان،‌ اوضاع اقتصادی رو نا مطمأن میدونن و فعلا دست نگه داشتن. اونوقت طرف با تومبون و زیرپیرهنی رکابی لم داده داره تخمه میشکنه و میگه عمو ترامپ ناجی همه س. کاش میشد این ها رو فرستاد امریکا تا هم اونا به آرزشونون برسن هم ایران از جماعت خودتحقیر نجات پیدا کنه.

      موافقم 9
      مخالفم 4
      1. ! i M α η δ υ α R

        ۸ خرداد ۱۴۰۴
        سوابق: (2485 ديدگاه)

        نوید جان …

        تمبون و زیرپیرهنی رکابی رو خوب اومدی …

        فقط دمپایی لا انگشتی و کارد میوه خوری ، یادت رفت …

        🤣🤣🤣

        در کل ،

        دموکرات ها با پنبه سر می برن …

        ریپابلیکن ها ، با توپ و تفنگ همه چیزو نابود میکنند …

        و به نظرم آسیب و خراب کاریه اینها بیشتره …

        آمریکا در هر دو حزب ، با افت فاحش توان سیاسی مواجه شده و این رو در نامزدهایی که هر دو حزب به کارزار انتخابات معرفی میکنند ، میشه دید …

        هیچ کدوم از نامزدهایی هم که انتخابات رو برنده میشن ، واقعا در قامت رئیس جمهور نیستند …

        همون پاپتی (عروسک خیمه شب بازی ) که خودشون میگن ، واقعا درسته …

        موافقم 8
        مخالفم 2

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا