تویوتا سلیکا، وقتی ژاپنی‌ها فورد موستانگ را کپی کردند!

سه‌شنبه 11 دی 1403 - 10:30
مطالعه 5 دقیقه
Mustang-Celica-9
تویوتا سلیکا که اولین بار در سال 1970 معرفی شد، به لطف شباهت عجیب به فورد موستانگ و پیشرانه‌های کم‌مصرف، فروش خوبی را تجربه کرد.
تبلیغات

در سال 1964 فورد کوپهٔ اسپرتی بنام موستانگ را معرفی کرد و درحالی‌که انتظار داشت در سال اول حداکثر 130 هزار دستگاه از آن به فروش برساند، در همان روز اول 22 هزار دستگاه فروخت و تا سال 1966 یعنی تنها دو سال بعد از عرضه، به فروش بی‌سابقهٔ یک میلیون دستگاه رسید. موستانگ بخش جدیدی که پونی کار نام گرفت را ایجاد کرد و در حال تاخت‌وتاز بود. از سوی دیگر، تویوتا که از سال 1958 وارد بازار آمریکا شد و رفته‌رفته در حال گسترش حضور خود در این کشور ابتدا با لندکروزر و سپس سدان کرونا بود، پس از معرفی موستانگ و موفقیت خارق‌العادهٔ آن، از یک تیم بین‌المللی از طراحان و مهندسان خود خواست با در نظر گرفتن بازارهای جهانی، کار روی خودرویی مشابه موستانگ را آغاز کنند.

البته تویوتا تنها شرکتی نبود که مجذوب موفقیت فوق‌العادهٔ موستانگ شد و توسعهٔ رقیبی برای این خودرو را آغاز کرد زیرا در خود آمریکا نیز تمام خودروسازان بزرگ رقبایی مثل شورلت کامارو، دوج چلنجر و AMC جاولین را به بازار فرستادند. بااین‌حال، رقیب تویوتا برای موستانگ که سلیکا نام گرفت، خودروی بسیار ضعیف‌تری نسبت به همتایان آمریکایی بود. این خودرو که در سال 1970 در نمایشگاه خودروی توکیو رونمایی شد، بر اساس پلت‌فرم سدان کارینا ساخته شده و از یک پیشرانهٔ 1.9 لیتری چهار سیلندر با تنها 108 اسب بخار قدرت استفاده می‌کرد. این پیشرانه تک میل بادامک هرچند قدرت اندکی داشت ولی تا 6,500 rpm دور می‌گرفت و به لطف وزن تنها یک تنی سلیکا، رانندگی اسپرتی را فراهم می‌کرد.

البته سلیکا با شتاب صفر تا 96 کیلومتر بر ساعت بیش از 11 ثانیه، خودروی خیلی سریعی نبود ولی پرفورمنسی در حد نسخه‌های پایه و شش سیلندر پونی کارهای آمریکایی ارائه می‌کرد. علاوه بر این، درحالی‌که اکثر رقبا مثل موستانگ در عقب همچنان از تعلیق قدیمی فنر شمش استفاده می‌کردند، تویوتا کوپهٔ خود را در عقب به تعلیق فنر پیچشی مجهز کرده بود. تویوتا همچنین با توجه به نظرات خریداران، طی سال‌های بعد ارتقاءهایی را برای سلیکا تدارک دید که یکی از مهم‌ترین آن‌ها ارائهٔ گیربکس پنج سرعتهٔ دستی بجای نمونهٔ چهار سرعتهٔ قبلی بود. همین به‌روزرسانی‌های کوچک جا پای سلیکا را در بازار محکم‌تر کرد و باعث افزایش شهرت تویوتا در بازار آمریکا شد.

پس از موفقیت بی‌نظیر و فراتر از انتظار موستانگ در دههٔ 60، با ورود انبوهی از رقبای جدید، در اوایل دههٔ 70 فروش موستانگ سالخورده با وجود تجربهٔ چندین فیس‌لیفت بزرگ کاهش پیدا کرد. علاوه بر این، فورد و دیگر خودروسازان آمریکایی در سال 1973 با بحران سوخت مواجه شدند که باعث شد بسیاری از خریداران سراغ خودروهای کم‌مصرف‌تر بروند یعنی بخشی از بازار که تویوتا قبلاً با سلیکا پوشش داده بود. به همین دلیل، فورد در سال 1974 نسل دوم موستانگ را با ابعادی بسیار کوچک‌تر بر اساس پلت‌فرم مدل کوچک پینتو معرفی کرد. موستانگ جدید برای اولین بار با یک پیشرانهٔ 2.3 لیتری چهار سیلندر با تنها 83 اسب بخار قدرت در کنار یک پیشرانهٔ 3 لیتری V6 با 97 اسب بخار قدرت به بازار عرضه شد.

فورد با موستانگ کوچک‌تر نه‌تنها به دنبال رقابت با خودروهای ژاپنی پرطرفداری مثل تویوتا سلیکا و داتسون 240Z بود بلکه رقابت با خودروهای اسپرت کوچک‌تر آمریکایی مثل پونتیاک سانبرد و شورلت مونزا را هم در نظر داشت. هرچند نسل دوم موستانگ بسیار کوچک و ضعیف شده و هیچ نشانی از شکوه پیشینیان خود نداشت ولی این حرکت فورد جواب داد و موستانگ II در طول شرایط سخت اقتصادی و بحران سوخت، از سال 1974 تا 1978 بیش از یک میلیون دستگاه فروخت.

در سال 1976، تویوتا برای بازار آمریکا سلیکا لیفت‌بک GT را معرفی کرد که بیش از همیشه به موستانگ شباهت پیدا کرده بود تا جایی که می‌شد آن را یک کپی ژاپنی از پونی کار آمریکایی‌ها دانست. زیر کاپوت این نسخه، یک پیشرانهٔ 2.2 لیتری چهار سیلندر با 96 اسب بخار قدرت قرار گرفته بود که با گیربکس‌های پنج سرعته دستی و سه سرعته اتوماتیک قابل خریداری بود. طی سال‌های 1976 و 1977، در آمریکا حدود 250 هزار دستگاه سلیکا به فروش رسید که هرچند در حد موستانگ نبود ولی برای یک کوپهٔ ژاپنی در بازاری پر از خودروهای اسپرت آمریکایی رقم چشمگیری محسوب می‌شد. در سال 1978 نیز تویوتا نسل دوم سلیکا را رونمایی کرد که این بار در طراحی مسیر خود را در پیش گرفت و دیگر شباهتی به موستانگ نداشت.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

©1404 - 1393 کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب پدال تنها با کسب مجوز مکتوب امکان پذیر است.