کف تراشی سرسیلندر چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟

جمعه 19 آبان 1402 - 11:30
مطالعه 4 دقیقه
Selective focus. Engine Block on a repair stand with Piston and Connecting Rod of Automotive technology. Blurred red car on background. Interior of a car repair shop.
یکی از اصطلاحات رایج بین تعمیرکاران خودرو کف تراشی سرسیلندر است که می‌خواهیم در این مقاله به بررسی مزایا و معایب آن بپردازیم.
تبلیغات

قبل از پرداختن به این موضوع مهم بهتر است با خود قطعه آشنا شویم. یکی از اجزای بسیار حیاتی پیشرانه‌های درون‌سوز سرسیلندر آن است که بخشی از بلوک سیلندر به شمار می‌رود و محفظه احتراق را تشکیل می‌دهد. سرسیلندر به عنوان قطعه‌ای فلزی بر روی بلوک پیچ بسته می‌شود تا علاوه بر فراهم کردن فضای لازم جهت حرکت پیستون‌ باعث جلوگیری از خروج گازها از سیلندرها شود. یکی دیگر از وظایف سرسیلندر ایجاد فضای مناسب جهت انفجار مخلوط سوخت و هواست و به همین خاطر از مجاری گوناگون برای تزریق سوخت و هوا و همچنین خروج گازهای ناشی از احتراق استفاده می‌کند.

کپی لینک

کف تراشی سرسیلندر چیست؟

سرسیلندر از آلیاژهای مقاوم در برابر گرما، فشار و ضربه ساخته می‌شود و استهلاک آن در مقایسه با سایر قطعات پیشرانه کمتر است اما احتمال دارد به دلیل مشکلاتی در سیستم‌های روغن‌کاری و خنک کاری خودرو آسیب ببیند که در این حالت تغییر شکل یافته و تاب برمی‌دارد. درصورتی‌که سرسیلندر تغییر شکل داده و تاب بردارد عملکرد پیشرانه با اختلال مواجه خواهد شد. به منظور ساییدگی بخش‌های تاب برداشته سرسیلندر فرایند کف تراشی انجام می‌شود تا عملکرد این قطعه به حالت عادی بازگردد و از طرف دیگر هزینه‌های خرید سرسیلندر نو به مالک خودرو تحمیل نشود.

در زمان انجام این عمل چندین میلی‌متر از سطح سرسیلندر برداشته می‌شود و با این کار فضای احتراق کوچک‌تر می‌شود. نتیجه آن نیز تراکم بیشتر مخلوط سوخت و هوا در محفظه احتراق خواهد بود که به نوبه خود سبب افزایش قدرت پیشرانه می‌شود. البته درصورتی‌که عمل کف تراشی سرسیلندر به‌صورت غیرحرفه‌ای و بیش از اندازه صورت گیرد نه تنها قدرت پیشرانه بیشتر نشده بلکه عملکرد آن نیز با اختلال مواجه خواهد شد. باید دقت داشت کف تراشی سرسیلندر را نمی‌توان برای همیشه انجام داد و در صورت لزوم باید آن را تعویض کرد. همچنین پس از انجام آن باید نسبت به تعویض واشر سرسیلندر نیز اقدام کرد چراکه با کاهش ضخامت سرسیلندر نیاز به استفاده از واشری با ضخامت بیشتر خواهد بود.

کپی لینک

مزایای کف تراشی سرسیلندر

مهم‌ترین مزیت کف تراشی را می‌توان کاهش هزینه‌ها در مقایسه با خرید سرسیلندر نو دانست. همچنین از طرف دیگر امکان تهیه سرسیلندر نو برای برخی خودروها وجود ندارد و یا اینکه چنین قطعه‌ای قیمت بسیار بالایی دارد و به همین خاطر کف تراشی تنها گزینه در دسترس خواهد بود. از طرف دیگر درصورتی‌که فرایند یاد شده به‌صورت حرفه‌ای و دقیق انجام شود قدرت پیشرانه تا حدی افزایش خواهد یافت.

کپی لینک

معایب کف تراشی سرسیلندر

این کار جدای از مزایای یاد شده معایبی نیز دارد که چشم‌پوشی از آن‌ها ممکن نخواهد بود. در این روش با هر بار کف تراشی باید واشر سرسیلندر نیز تعویض شود. درصورتی‌که به‌صورت غیرحرفه‌ای انجام شود دمای موتور با کمترین فشار افزایش خواهد یافت و امکان آسیب دیدن سایر قطعات نیز وجود خواهد داشت. اگر کف تراشی کمتر از حد نیاز انجام شود آسیب‌های سرسیلندر همچون تاب برداشتن رفع نخواهد شد و در صورت انجام بیش از حد نیز محفظه احتراق آسیب خواهد دید و قدرت پیشرانه کمتر خواهد شد. به همین خاطر توصیه می‌شود کف تراشی را حداکثر 1 بار انجام داده و حتماً مکانیک متخصص و ماهر چنین کاری را بر عهده بگیرد.

کپی لینک

تعداد دفعات کف تراشی سرسیلندر

در حالتی که میزان آسیب‌دیدگی سرسیلندر به اندازه‌ای نباشد که تعویض آن را ضروری سازد، عمل کف تراشی در بار اول مشکل را مرتفع خواهد نمود. اگرچه کف تراشی سرسیلندر را می‌توان تا دو یا سه بار نیز انجام داد اما با هر بار انجام این کار قطعه موردبحث ضعیف‌تر می‌شود و بنابراین پس از بار اول بهتر است به فکر تعویض سرسیلندر باشید.

کپی لینک

قیمت کف تراشی سرسیلندر

هزینه و قیمت کف تراشی این قطعه مهم به عوامل گوناگونی از جمله نوع خودرو و موتور آن، تعداد دفعات کف تراشی، طول عمر سرسیلندر و جنس آن و همچنین تخصص تراشکار بستگی دارد و بنابراین دستمزدهای گوناگونی برای آن طلب خواهد شد. بهتر است در صورت نیاز خودرو به چنین کاری و یا تعویض سرسیلندر نزد یک مکانیک خبره مراجعه نمایید تا او راهنمایی‌های لازم دراین‌باره را انجام دهد.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

©1404 - 1393 کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب پدال تنها با کسب مجوز مکتوب امکان پذیر است.