چه عواملی نمایشگاه خودروی ژنو را به تعطیلی کشاند؟

یک‌شنبه 3 تیر 1403 - 09:30
مطالعه 6 دقیقه
geneva-motor-show-logo
تعطیلی نمایشگاه خودروی ژنو به عنوان یکی از مهم‌ترین رویدادهای خودرویی دنیا خبر تلخی بود که نیازمند بررسی و تحلیل بیشتر است.
تبلیغات

چه کسی نمایشگاه خودروی ژنو را به تعطیلی کشاند؟ اول از همه باید گفت همه ما هم‌عقیده‌ایم که این رویداد خودرویی واقعاً تعطیل شده است. بیانیه خبری منتشر شده توسط برگزارکنندگان نمایشگاه ژنو به این موضوع اشاره می‌کند که تصمیمی برای برگزاری مجدد آن گرفته نشده و البته مشخص است که این تصمیم به معنی توقف یک ساله برگزاری نمایشگاه ژنو نیست حتی اگر شاهد برگزاری نسخه‌ای متفاوت از آن در قطر باشیم.

هیئت‌مدیره سازمان‌دهی نمایشگاه خودروی ژنو به دنبال منحل کردن کمیته برگزاری آن است چراکه شرایط اروپا برای موفقیت این رویداد خودرویی در سال آینده مناسب نیست؛ و به این ترتیب یکی از قدیمی‌ترین و جذاب‌ترین نمایشگاه‌های خودرویی دنیا به پایان راه خود می‌رسد، نمایشگاهی که اولین بار در سال 1905 برگزار شد و تا مدت‌ها مهم‌ترین و تنها رویداد خودرویی صنعت خودروی اروپا بود. با اینکه رویداد موردبحث در سال‌های اخیر با چالش‌هایی مواجه شده بود اما پرداختن به تاریخچه آن اهمیت دارد. به لطف وضعیت بی‌طرفی و قدمت ژنو، این شهر تا چندین دهه توسط کل صنعت خودرو پذیرفته شده بود و مراسم رونمایی خودروهای زیادی در آن برگزار می‌شد. نمایشگاه ژنو برای خبرنگاران یک رویداد بسیار مهم بود و آن‌ها می‌توانست با مدیران ارشد برندهای رده‌بالای خودروسازی گفت‌وگو کنند. این نمایشگاه برای میلیون‌ها طرفدار خودرو نیز فرصتی بود تا با نزدیک‌ترین دستاوردهای دنیای خودرو آشنا شوند؛ اما دیگر خبری از نمایشگاه ژنو نیست...

در دورانی که نمایشگاه‌های خودرویی اروپا و آمریکا با مشکلات زیادی دست‌وپنجه نرم می‌کنند، وضعیت رویدادهای خودرویی چین متفاوت است و به همین خاطر باید ریشه‌های این مشکلات را پیدا کرد؛ اما چه کسی نمایشگاه خودروی ژنو را به تعطیلی کشاند؟ اولین مظنون همان‌طور که تصور می‌کنید کرونا است. با اینکه برخی شرکت‌ها از حضور در ژنو 2019 انصراف داده بودند اما نمایشگاه سال 2020 وضعیت مطلوبی داشت هرچند برگزارکنندگان در لحظه آخر تصمیم گرفتند برگزاری آن را به دلیل شیوع گسترده کرونا در اروپا لغو کنند.

کرونا نمایشگاه ژنو 2021 را نیز به تعطیلی کشاند و با از دست رفتن این فرصت‌ها، برگزارکنندگان نتوانستند سرمایه لازم برای برگزاری این رویداد مهم در سال‌های 2022 و 2023 را پیدا کنند؛ و تا زمان برگزاری این نمایشگاه در سال جاری، این‌گونه احساس می‌شد که صنعت خودرو توانسته با عدم برگزاری نمایشگاه ژنو کنار بیاید. قبلاً هم نگرانی‌هایی درباره مؤثر بودن چنین رویدادهایی وجود داشت اما شیوع کرونا همه‌چیز را تسریع کرد. البته مدیران برگزاری نمایشگاه ژنو نمی‌توانند کرونا را تنها مقصر این موضوع را بدانند. بسیاری از فعالان دنیای خودرو همچنان از نحوه لغو برگزاری این رویداد خودرویی در سال 2020 عصبانی هستند چراکه بسیاری از غرفه‌ها قبلاً ساخته شده بود و هزینه آن‌ها نیز به شرکت‌کنندگان بازگردانده نشد. برخی از خودروسازان به حدی عصبانی بودند که اعلام کردند در سال‌های بعدی هم در نمایشگاه ژنو شرکت نمی‌کنند. با نگاهی به سال‌های گذشته می‌توان گفت مدیران این رویداد می‌توانستند بهتر با کرونا مقابله کنند.

با این وجود برگزارکنندگان نمایشگاه ژنو به وضوح معتقدند صنعت خودرو باید از این رویداد حمایت بیشتری به عمل آورد. الکساندر دِسنارکلنز، رئیس کمیته برگزاری به رقابت نمایشگاه‌های خودروی پاریس و مونیخ اشاره می‌کند، رویدادهایی که از طرف صنایع خودروسازی داخلی حمایت می‌شوند. با اینکه رنو و چندین برند چینی در نمایشگاه ژنو امسال حضور یافته‌اند اما باقی صنعت خودروسازی اروپا علاقه‌ای به آن نشان نداده‌اند و حتی فیات کانسپت های پاندا را یک شب قبل از برگزاری نمایشگاه معرفی کرد. البته کاری که فیات انجام داد به یک حقیقت دیگر که طی چهار سال اخیر آشکار شده اشاره کرد. در دورانی که خودروسازان می‌توانند به‌صورت مستقیم از طریق شبکه‌های اجتماعی با مصرف‌کنندگان ارتباط برقرار کنند، دیگر نیازی به نمایشگاه‌های خودرویی ندارند. در واقع برخی از شرکت‌ها مراسم ویژه خود را برگزار می‌کنند. تویوتا، پولستار و کیا مراسم خاصی را در نظر گرفته‌اند تا به خبرنگاران اجازه دهند با فرمتی خاص به خودروهای جدید دسترسی داشته باشند.

در بیانیه‌ای که مدیران نمایشگاه خودروی ژنو منتشر کرده‌اند به عدم اطمینان از آینده صنعت خودرو و چالش‌های مالی وسیع اشاره داشته‌اند. بی‌شک موارد یاد شده صحت دارند چراکه تمرکز همه روی خودروهای برقی است و پس از کرونا نیز مشکلات مالی زیادی وجود دارد؛ اما این موارد می‌توانستند به عنوان یک فرصت هم در نظر گرفته شوند. خودروسازان در حال تولید خودروهای جدید زیادی هستند و قطعاً می‌توانند مبلغی را برای حضور در ژنو کنار بگذارند.

سلیقه عمومی هم در حال تکامل است و رویدادهایی همچون فستیوال سرعت گوودوود در سال‌های اخیر برجسته‌تر شده‌اند. شاید هم ما در حال تغییر هستیم؛ اما چه عواملی نمایشگاه خودروی ژنو را به تعطیلی کشانده‌اند؟ مدیران برگزار کننده نالایق، خودروسازان لجباز، رکود مالی جهانی، همه‌گیری کرونا یا بی‌تفاوتی آشکار؟ در حقیقت به نظر می‌رسد همه این موارد تأثیرگذار بوده‌اند و واقعاً مهم نیست که مدیران در سال جاری چقدر برای برگزاری نمایشگاه ژنو تلاش کرده‌اند چراکه حس می‌شود تعطیلی ژنو یک نتیجه اجتناب‌ناپذیر بوده است.

واقعیت تلخ این است که همه در حال ضرر کردن هستند. صنعت خودروی اروپا یک رویداد بسیار مهم را از دست داده و همین موضوع درباره رسانه‌ها و بازدیدکنندگان نیز صدق می‌کند. همچنین سایر رویدادهای خودرویی هم در وضعیت خطرناکی قرار گرفته‌اند؛ اما یک خلاقیت عجیب وجود دارد. نمایشگاه ژنوی که در دوحه قطر برگزار می‌شود! هرچند مشخص نیست اعتبار چنین رویدادی چقدر خواهد بود. از طرف دیگر نمایشگاه‌های پاریس و مونیخ در سال‌های 2024 و 2025 برگزار خواهند شد و البته همچنان با چالش‌های خاص خود دست‌به‌گریبان هستند. در پایان باید به ریشه‌یابی دلایل تعطیلی نمایشگاه خودروی ژنو پرداخت تا چنین مشکلاتی برای سایر رویدادهای خودرویی ایجاد نشود.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

©1404 - 1393 کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب پدال تنها با کسب مجوز مکتوب امکان پذیر است.