چین محدودیتهای مالکیت شرکتهای خارجی در بخش خودروسازی را لغو میکند
چین در حرکتی سورپرایز کننده تصمیم به لغو محدودیتهای مالکیت شرکتهای خارجی در صنعت خودروی خود گرفته است. این تصمیم از اول ژانویه 2022 اجرایی شده و چینیها از طریق سند منتشر شده توسط وزارت بازرگانی و کمیسیون توسعه و اصلاحات ملی تصمیم خود را اعلام کردهاند.
از سال 1994 تاکنون، خودروسازان خارجی برای حضور در چین میبایست اقدام به تشکیل جوینت ونچر 50/50 با شرکتهای چینی میکردند. این قوانین در سال 2018 تغییر کرده و خودروسازان خارجی اجازه یافتند سهم خود در این جوینت ونچرها را تا 70 درصد افزایش دهند و برای مثال ب ام و از این فرصت برای همکاری با جوینت ونچر برلیانس استفاده کرد.
هماکنون فوربس میگوید چین به خودروسازان خارجی اجازه میدهد مالکیت تمامی برندهای خودرویی در چین را در اختیار بگیرند و این امر میتواند باعث حضور شرکتهایی همچون ریویان و لوسید در بازار چین شود و آنها نیازی به تشکیل جوینت ونچر با خودروسازان چینی نداشته باشند. در عوض خودروسازان کارکشتهای همچون فورد، فولکسواگن، مرسدس بنز و... نیز میتوانند جوینت ونچرهای کنونی خود را بهطور کامل در اختیار بگیرند.
همانگونه که فوربس میگوید طرح تشکیل جوینت ونچرهای مشترک در چین به منظور اطمینان از حفظ سوددهی و تکنولوژی در این کشور به منظور کمک به رشد خودروسازان چینی عملیاتی شده بود. با سر بر آوردن هزاران برند چینی که بعضاً از تکنولوژی روز هم سود میبرند، به نظر میرسد این طرح جواب داده است. حرکت جدید چینیها حتی میتواند باعث تحریک شرکتهای داخلی برای خروج از جوینت ونچر با شرکتهای غربی شود.
برخی خودروسازان خارجی بیش از یک جوینت ونچر در چین دارند که از جمله آنها میتوان به فولکسواگن اشاره کرد که هم با سایک و هم با فاو همکاری میکند. همچنین شرکتهای چینی مستقل همچون Nio، جیلی، گریت وال و XPeng نیز در بازار چین فعالیت میکنند و به نظر نمیرسد این شرکتها در آینده نزدیک وارد جوینت ونچرهای مشترک با کمپانیهای غربی شوند.