صد سال با حریص ترین برند روی زمین، آستون مارتین
همین عنوان کافی است تا به تاریخ پیچیده و پرفراز و نشیب استون مارتین پی برد. از ورود به روابط خانواده های سلطنتی اعراب تا اعطای بزرگترین امتیازات به امپراطوری بریتانیا برای داشتن حمایت تاج و تخت.
استون مارتین هیچگاه در طول صد سال اخیر نجابت و اصالت رولز رویس را نداشته است یا در کمتر رقابتی توانسته است بر جگوار یا بنتلی پیشی بگیرد، اما با حفظ روند پیشرفت خط تولیدش که همچون رسوخی آرام در سخت ترین سطوح شگفت آور است، نام خود را به عنوان شناخته شده ترین برند بریتانیایی، همچنان در صف طولانی شرکت های خودروساز دنیا حفظ کرده است.
چهار خودرو با نشان نقره ای ASTON MARTIN را از گذر عصرها بیرون کشیده ایم تا با محکی سنگین بر DNAشان برایمان از پویایی و اصالت صدساله شان بگویند. ابتدا خودرویی مربوط به قبل از جنگ جهانی دوم، 1935 Ulster خودرویی با سطحی قابل قبول از تکنولوژی در زمان خود با هدف تبدیل به یک اتومبیل ورزشی شایسته در بریتانیا. خودروی دوم DB2/4 MKlll که آن را از میان آخرین خودروهای ساخته شده در خانه استون مارتین در فلتهم(feltham) با آخرین سطح از پیشرفت خودروهای اوریجینال دیوید براون برگزیده ایم. خودروی بعدی DB5 که توسط دنیل کریک در آخرین قسمت skyfall رانده شد و خودروی آخر عصاره 100 سال فعالیت استون مارتین یعنی Vanquish 2013.
1935 Ulster
اگرچه این خودرو متعلق به قبل از جنگ جهانی دوم است، اما با این حال در بسیاری از سطوح خود نسبت به دوره زمانی اش چیزهای زیادی برای عرضه دارد. یک خودروی ورزشی جمع و جور با موتور 1.5 لیتریِ چهارسیلندر و قدرتی در حدود 90 اسب بخار که هم می توانست رویای یک پسر دبیرستانی برای تعطیلات آخر هفته اش باشد و هم زیر پای یک راننده حرفه ای برای یک کورس جاده ای قرار گیرد.
تمام کاری که لازم است شما انجام دهید نشستن پشت Ulster و همراهی ما در این سفر زمانی برای شناخت بیشتر این خودرو است.
با اینکه در مقابلتان تعداد زیادی سوئیچ قرار گرفته است، اما برای روشن کردن خودرو لازم است ابتدا با یک سیستم دستی پیش بینی شده، تلنگر کوچکی به سیستم پمپاژ بنزین وارد سازید. با میله بزرگی که روی فرمان خودرو نصب شده است دستور احتراق را صادر کرده و سوئیچ استارت را بفشارید. اندکی تحمل کنید تا سیستم تزریق سوخت خودرو فعال شده و خودرو روشن شود.
این مراحل تنها مربوط به روشن کردن خودرو بودند و اکنون چالش های بعدی پیش روی شماست. موقعیت دنده ها در گیربکس این خودرو، چیزی متفاوت تر از سیستم های امروزی است. در مورد پدال ها نیز همین امر صادق است، پدال گاز در وسط، ترمز در راست و پدال کلاج در سمت چپ قرار گرفته است! پس تنها فاکتوری که شما برای راندن Ulster نباید داشته باشید، آشنایی با سیستم های امروزی خودروها است.
چند نکته دیگر برای راندن Ulster 1935 لازم دارید، اول اینکه سعی کنید دور موتور خودرو را در پیچ های تند از 4500 فراتر نبرید زیرا در این صورت در اثر کاهش قدرت گشتاوری خودرو امکان چپ کردن آن بیشتر خواهد بود، دوم برای تعویض دنده شما مجبور خواهید بود پدال کلاج را دوبار فشار دهید و سوم در هنگام تعویض معکوس دنده باید با یک سیستم دستی که روی داشبورد پیش بینی شده است میزان تزریق سوخت را کاهش دهید.
بی تردید اگر شما در سال 1935 زندگی می کردید، با راندن ulster به ظرافت های مهندسی شده این خودرو برای ساخت بدیعش پی می بردید. 80 سال پیش مشاهده تبدیل خارق العاده ذهن و فکر شما به یک ایده مکانیکی در قالب فشردن تنها چند دکمه و پدال، بی شک شما را مجاب می نمود که این خودرو را وسیله ای جادویی قلمداد کنید.
1958 DB2/4 MkIII
در سال های اولِ بعد از جنگ جهانی، بیشتر بخش های خودروسازی بریتانیا در رکود مطلق به سر می بردند. غبار سنگین همین رکود، استون مارتین را متحمل بحرانی سنگین ساخته بود .با آمدن david brown به عنوان مالک جدید، اولین ضربه اساسی به بدنه کم رمق شرکت، خرید کامل Lagonda بود. دیوید براون در دومین گام اساسیِ خود وارد قراردادی بزرگ با شرکت Bentley شد. طبق این قرارداد استون مارتین و بنتلی برای ساخت خودرویی جدید با عنوان DB2 به توافق رسیدند. قرار شد برای ساخت این خودرو از موتور 2.6 لیتری و 4 سیلندری WO Bentley و شاسی آراسته aston martin که از سال 1939 طراحی شده بود، استفاده شود.
در طول دهه بعد DB2 وارد فرآیندی نو از تکاملش گشت و با استفاده از یک موتور 3 لیتری و با قدرتی در حدود 105 اسب بخار به عنوان اولین هاچبک دنیا نامگذاری شد. در جریان همین سیر تکامل در سال 1957 DB2/4 MKlll معرفی شد، با قدرتی در حدود 214 اسب بخار و سیستمی تجدیدنظر شده.
مطمئنا با توجه به زندگی در سال 2013، بررسی یک خودروی ورزشی با موتوری قابل قبول، حداکثر سرعت 160 کیلومتر بر ساعت، ترمزی نسبتا کارا و مجهز به بدنه ای مناسب و یک سیستم ضد سرقت، سیاحتی مجلل نخواهد بود. اما باید اعتراف کرد DB2/4 MKlll نسبت به عمر 54 ساله خودش از نظر هدایت و راحتی یک خودروی ارزشمند بوده است.
بی شک از تحلیلی که برای DB2/4 MKlll استفاده شد، برای DB5 نمی توان بهره برد. همانطور که قبلا اشاره شد این خودروی Skyfall است، خودرویی زیبا و مجلل که هرکسی آروزی حداقل یک بار نشستن پشت فرمانش را دارد. خودرویی که نیم قرن است در سطحی فراتر از انتظارات زنده مانده است و برعکس MKlll که نقطه ی شروعش مبهم است، از همان سطوح پایه ای دارای موجودیتی خاص بوده است.
برعکس MKlll که یک بدنه و شاسی بی روح دارد DB5 دارای یک چهارچوب خارق العاده با یک کابین زیبا و حجمی وسیع از فضای داخلی است. موتور این خودرو نیز هنوز یک موتور چهار لیتری و چهارسیلندر با قدرت 285 اسب بخار و سطحی قابل قبول از گشتاور است که توسط tadek marek یک مهندس هلندی ساخته شده است.
همه این ها در کنار هم DB5 را وارد فضای رقابتی با نسخه های مدرن آستون مارتین کرده است. خودرویی که اسپورت نیست ولی برای مسافت های طولانی و گشت و گذار دو هفته ای یک همراه دوست داشتنی خواهد بود. پس اگر ایده و هدفتان از داشتن یک خودروی کلاسیک چنین چیزی است، DB5 حتی چیزی فراتر از تصورتان خواهد بود.
2013 Vanquish
اما در دنیای مدرن استون مارتین پرچمداری در بین خودروهای خویش دارد؟
البته. هر چند با چنین سطوح مدرنی از تکنولوژی نباید منتظر سورپرایزی از طرف استون مارتین باشیم، اما باز هم سری خودروهای ونکوئیش این برند در دنیای خودروهای مدرن امروزی حرفی برای گفتن خواهند داشت.
ونکوئیش 2013 در بین این سری از شخصیت و روحی قوی برخوردار است. این خودرو با عکس العمل سریع به فرمان های راننده و ایجاد فضایی دوستانه بین پدال ها و پیشرانه ی دوازده سیلندری که از فورد به عاریه گرفته شده و گیربکسش در کنار دارا بودن یک قابلیت مناسب از سیستم تعلیق، تجربه یک رانندگی راحت بخش را خواهد داد. ظاهر پرخاشجو و طعنه آمیزش می تواند یکی دیگر از نقاط بارز خودرو باشد.
این ها یک مقایسه بین این چهار خودرو نبود و بی شک هیچکدام از ما دنبال برنده یا بازنده ای در این مقاله نخواهیم گشت. هدف ما تنها آشنا کردن مخاطبین خودمان با چهار نسل از خودروهای استون مارتین بوده است و صد ساله شدن این کمپانی بهانه خوبی بود تا مختصر توضیحی از دوره های تکامل این شرکت برایتان بنویسیم. همه ما می دانیم امروز استون مارتین قدم بعدی اش را برای ورود به عرصه تکامل محصولاتش برداشته است و بی تردید صد سال بعد استون مارتین در جشن تولد دویست سالگی اش هزاران ایده و فناوری نو را به دنیای مدرن عرضه خواهد کرد.