بزرگترین شاسی بلندهای بازار ایران، از تیگو 8 و نیسان ترا تا اکستریم VX
چندی پیش در پدال به معرفی کوچکترین شاسیبلندهای بازار کشورمان پرداختیم که همگی کراساوورهای چینی با طول زیر 4.2 متر بودند و حالا قصد داریم به سمت دیگر این طیف نگاهی داشته باشیم و بزرگترین شاسیبلندهای حال حاضر بازار ایران را معرفی کنیم. خودروهایی که در این لیست خواهید دید همگی در سگمنت میان سایز قرار دارند و به سه ردیف صندلی مجهز هستند که ظرفیت حمل هفت نفر را فراهم میکند. البته صندلیهای ردیف سوم اکثر این خودروها فضای محدودی داشته و بیشتر برای کودکان مناسب خواهد بود. این شاسیبلندها بین 4.7 تا نزدیک 5 متر طول دارند و حتی دو نمونهٔ آنها از شاسی نردبانی بهره میبرند و برای آفرود مناسب هستند. با این مقدمه سراغ معرفی بزرگترین شاسیبلندهای بازار ایران میرویم.
همچنین بخوانید: کوچکترین شاسی بلندهای بازار ایران، از X22 پرو تا هایما S5 و چانگان CS35
6-فونیکس تیگو 8
طول: 4,722 میلیمتر
هرچند چری مدتی است در چین شاسیبلند تیگو 9 را به بازار فرستاده اما در کشورمان همچنان تیگو 8 بزرگترین شاسیبلند این شرکت محسوب میشود. این خودرو در سه نسخهٔ مختلف بنامهای تیگو 8 پرو، تیگو 8 پرو مکس و تیگو 8 پرو e پلاس توسط مدیران خودرو عرضه میشد که مدتی است تولید نسخه پرو متوقف شده است. این نسخه از پیشرانه 1.6 لیتری چهار سیلندر توربو GDI استفاده میکرد که 197 اسب بخار قدرت داشت؛ بنابراین، هماکنون ارزانترین نسخهٔ تیگو 8 که میتوان خرید پرو مکس با پیشرانهٔ 2 لیتری توربو و 254 اسب بخار قدرت و 390 نیوتن متر گشتاور است. این نسخه همچنین از سامانهٔ چهارچرخ محرک هم بهره میبرد و یکی از معدود شاسیبلندهای چینی دو دیفرانسیل کشورمان محسوب میشود. تیگو 8 پرو e پلاس اما از قوای محرکهٔ پلاگینهیبریدی استفاده میکند که از یک پیشرانه 1.5 لیتری چهار سیلندر توربو به همراه دو موتور الکتریکی تشکیل شده است. مجموع خروجی این سیستم 326 اسب بخار قدرت و 510 نیوتن متر گشتاور است که توسط یک گیربکس سه سرعته DHT به چرخهای جلو منتقل میشود.
5-فیدلیتی پرایم
طول: 4,735 میلیمتر
جتور یکی از برندهای چری محسوب میشود و هرچند این شرکت چینی سالها است در کشورمان با مدیران خودرو همکاری میکند اما این بار گروه بهمن بود که در اواسط سال 1400 سراغ جتور رفت و کراساوور X70 آن را با نام فیدلیتی به ایران آورد. این خودرو اولین محصول برند جتور بود که در سال 2018 راهی بازار چین شد. فیدلیتی در نسخههای پنج و هفتنفره در ایران عرضه میشود. این کراساوور چینی به یک پیشرانهٔ 1.5 لیتری چهار سیلندر توربو مجهز است که 155 اسب بخار قدرت و 230 نیوتن متر گشتاور دارد. این نیرو از طریق یک گیربکس شش سرعته دوکلاچه به چرخهای جلو منتقل میشود. بهمن موتور همچنین قصد عرضهٔ نسخهٔ جدیدی از این خودرو را هم با نام فیدلیتی پرستیژ دارد که بهزودی راهی بازار خواهد شد. این نسخه هرچند در نمایشگاه پکن 2020 بهعنوان نسل دوم X70 معرفی شد اما درواقع یک فیسلیفت کلی روی همان نسخهٔ قبلی محسوب میشود که طراحی جدیدی را در قسمت جلو و داخل به همراه دارد. فیدلیتی پرستیژ همچنین به پیشرانهٔ قویتر 1.6 لیتری توربو GDI چری (همان موتور تیگو 8 پرو) مجهز است که 197 اسب بخار قدرت و 290 نیوتن متر گشتاور دارد و به یک گیربکس هفت سرعته دوکلاچه متصل میشود.
4-دایون Y5 / Y7
طول: 4,771 میلیمتر
شرکت خودروسازی ایلیا از زمستان سال 1400 عرضه شاسیبلندی با نام دایون Y5 را آغاز کرد. این خودرو درواقع نسخه شاسیبلند پیکاپ کلوت یا همان دایون V5 بهحساب میآید که توسط مکث موتور در ایران به تولید میرسد. برخلاف همهٔ شاسیبلندهای چینی بازار کشورمان، دایون Y5 از شاسی مستقل نردبانی بهره میبرد که در کنار ویژگیهایی مثل قفل دیفرانسیل، در آفرود تواناییهای مناسبی خواهد داشت. این شاسیبلند چینی به یک پیشرانهٔ 2 لیتری چهار سیلندر توربوشارژ تحت لیسانس میتسوبیشی مجهز است که 202 اسب بخار قدرت و 280 نیوتن متر گشتاور دارد. این نیرو توسط یک گیربکس شش سرعته اتوماتیک و سامانه چهارچرخ محرک ساخت بورگوارنر با حالات دوچرخ سبک، چهارچرخ سبک و چهارچرخ سنگین انتقال پیدا میکند. در تابستان 1402 نیز شرکت ایلیا نسخهٔ جدیدی از این شاسیبلند را با نام Y7 معرفی کرد که مهمترین تغیر آن تجهیز به پیشرانهٔ قویتر 2.4 لیتری چهار سیلندر توربو با 215 اسب بخار قدرت و 320 نیوتن متر گشتاور است. Y7 همچنین از چند آپشن بیشتر مثل چراغهای اتوماتیک، سیستم پایش باد تایرها و سنسور باران هم بهره میبرد.
3-مکث تیارا
طول: 4,788 میلیمتر
مکث موتور شرکتی نسبتاً نوپا متعلق به گروه ماموت است که کار خود را با عرضهٔ پیکاپ کلوت آغاز کرد. سپس این شرکت در بهار 1401 در نمایشگاه خودروی تهران کراساووری بنام تیارا را رونمایی کرد. این خودرو در اصل رویژیانگ X5 نام دارد. رویژیانگ برندی متعلق به شرکت بایک است و اولین محصول آن همین X5 بود که در سال 2021 معرفی شد. این کراساوور در چین در نسخههای پنج و هفتنفره عرضه میشود اما مکث موتور فقط نسخهٔ هفتنفرهٔ آن را به ایران آورده است. تیارا به یک پیشرانهٔ 1.5 لیتری چهار سیلندر توربو مجهز است که 155 اسب بخار قدرت و 215 نیوتن متر گشتاور دارد. انتقال نیروی این موتور به چرخهای جلو هم توسط یک گیربکس شش سرعته اتوماتیک صورت میگیرد. مکث موتور در نمایشگاه خودروی تهران 1402 نیز کراساووری بنام تیارا پرایم را رونمایی کرد اما این خودرو ارتباطی با تیارای قبلی ندارد و خودروی دیگری از گروه بایک بنام بیجینگ X7 است.
2-نیسان ترا
طول: 4,882 میلیمتر
درحالیکه خطوط تولید تمام خودروسازان داخلی را محصولات چینی اشغال کردهاند، شرکت مانیان خودرو که متعلق به پرشیا خودرو است توانسته مقدمات مونتاژ شاسیبلندی ژاپنیتبار را فراهم کند. البته این خودرو هنوز به بازار عرضه نشده اما مانیان خودرو بهتازگی پیشفروش آن را با قیمت علیالحساب آغاز کرده است. این در حالی است که در بهمن 1401 شرکتی بنام ایستا موتور ارس هم نسخهای از نیسان ترا را با نام لئو MX8 معرفی کرد و قصد مونتاژ آن را داشت اما تا امروز خبری از این خودرو نشده است. نیسان ترا که اولین بار در نمایشگاه پکن 2018 رونمایی شد، جایگزین غیرمستقیمی برای رونیز محسوب میشود. این خودرو بر اساس پیکاپ نیسان ناوارا ساخته شده و شاسی مستقل دارد. ترا در چین توسط دانگفنگ مونتاژ میشود و از این طریق توانسته به کشورمان راه پیدا کند. نسخهای از همین شاسیبلند نیز با نام ایکسترا در خاورمیانه عرضه میشود. ترا هرچند محصول نیسان است اما در چین با پیشرانهٔ 2 لیتری توربوشارژ میتسوبیشی تولید میشود که 228 اسب بخار قدرت و 360 نیوتن متر گشتاور دارد. نیروی این موتور هم توسط یک گیربکس هشت سرعته ZF به هر چهارچرخ منتقل میشود.
1-اکستریم VX
طول: 4,970 میلیمتر
بزرگترین شاسیبلند حال حاضر بازار کشورمان نزدیک به 5 متر طول دارد. البته عرضهٔ این خودرو هنوز آغاز نشده اما مدیران خودرو قصد دارد بهزودی این شاسیبلند بزرگ چینی را به بازار کشورمان بفرستد. این ماشین محصول برند لوکس چری بنام اکسید است. مدیران خودرو قصد عرضهٔ سه شاسیبلند اکسید را دارد و برای این کار برند اکستریم را در نظر گرفته است. VX شاسیبلند لوکس و بزرگ با امکانات و تجهیزات فراوان است. یکی از ویژگیهای قابلتوجه VX طراحی کابین چشمگیر آن مشابه محصولات الکتریکی سری EQ مرسدس بنز با سه نمایشگر است. این شاسیبلند بزرگ از همان قوای محرکهٔ تیگو 8 پرو مکس استفاده میکند که شامل یک پیشرانهٔ 2 لیتری چهار سیلندر توربو با 261 اسب بخار قدرت و 400 نیوتن متر گشتاور در کنار گیربکس هشت سرعته اتوماتیک و سامانهٔ چهارچرخ محرک میشود. با توجه به شرایط بازار و نرخ ارز در کشورمان، برای این شاسیبلند چینی باید انتظار قیمتی در حدود 5 میلیارد تومان را داشته باشیم.