واردات محصولات اشکودا به ایران و نگاهی به مدلهای احتمالی
بحث واردات خودرو به کشورمان پس از چند سال وقفه از همیشه داغتر شده و شرکتهای واردکننده بهمرور تبلیغات خود را آغاز کردهاند. بنرهای تبلیغاتی سطح شهر از واردات محصولات کیا توسط کوشا خودرو خبر میدهند و حالا شرکت مزین خودرو قصد دارد محصولات برند اشکودا را به ایران بیاورد. تبلیغات این شرکت نیز در شهرها آغاز شده و به نظر میرسد حضور اشکودا در ایران را باید قطعی بدانیم.
برخلاف کیا، اشکودا سابقه حضور در بازار کشورمان را ندارد و نزد خریداران ایرانی برند چندان شناختهشدهای نیست اما اشکودا سال 1925 در جمهوری چک تأسیس شده و برندی بسیار باسابقه است.
همچنین این شرکت در سال 1991 به تملک گروه بزرگ فولکسواگن درآمد و هماکنون تمام محصولات آن از تکنولوژی، پلتفرمها و پیشرانههای فولکسواگن استفاده میکنند. درواقع، اشکودا را میتوان بازوی اقتصادی فولکسواگن دانست؛ بنابراین، همین پشتوانه و تکنولوژی آلمانی میتواند ضامن موفقیت اشکودا در بازار ایران باشد. هرچند هنوز مشخص نیست کدامیک از محصولات این شرکت راهی بازار ایران خواهند شد اما در ادامه به مدلهایی که بیشترین شانس واردات به کشورمان را دارند نگاهی خواهیم داشت. قیمت پایه تمام خودروهایی که در ادامه خواهید دید از حدود 20 هزار دلار آغاز میشود.
اشکودا فابیا
احتمال عرضه فابیا در ایران از دیگر محصولات اشکودا بیشتر است زیرا این هاچبک سابکامپکت ارزانترین محصول شرکت سازنده بهحساب میآید.
فابیا از سال 1999 در سبد محصولات اشکودا حضور دارد و یکی از پرفروشترین تولیدات این برند محسوب میشود. فابیا در نسلهای قبلی با نسخههای هاچبک، سدان و استیشن تولید میشد اما نسل کنونی یا چهارم آن که اواخر سال 2021 به بازار آمد فقط بهصورت هاچبک تولید میشود. این نسل روی پلتفرم MQB A0 گروه فولکسواگن ساخته شده که با فولکسواگن پولو و سئات ایبیزا مشترک است؛ بنابراین، فابیا را درواقع میتوان نسخه اقتصادی پولو دانست.
فابیا با پیشرانههای 1 لیتری سه سیلندر و 1.5 لیتری چهار سیلندر به بازار عرضه میشود. موتور سه سیلندر در نسخههای تنفس طبیعی قابل انتخاب خواهد بود که نسخه تنفس طبیعی آن در دو سطح قدرت 65 و 80 اسب بخار و نسخه توربو در دو سطح قدرت 95 و 110 اسب بخار ارائه میشود. قویترین پیشرانه این خودرو یعنی 1.5 لیتری چهار سیلندر هم 150 اسب بخار قدرت دارد. انتقال قدرت سه نسخههای 65، 80 و 95 اسب بخاری سه سیلندر فقط توسط یک گیربکس پنج سرعته دستی صورت میگیرد اما برای نسخه 110 اسب بخاری گیربکسهای شش سرعته دستی و هفت سرعته دوکلاچه قابل انتخاب است درحالیکه برای موتور چهار سیلندر فقط گیربکس دوکلاچه ارائه میشود. در بین این انتخابهای متنوع، مدل سه سیلندر توربوشارژ 110 اسب بخاری با گیربکس دوکلاچه را میتوان مناسبترین گزینه برای بازار ایران دانست.
قیمت پایه اشکودا فابیا از 15,090 یورو آغاز میشود اما این رقم در نسخۀ سه سیلندر 110 اسب بخاری با گیربکس دوکلاچه به نزدیک 18 هزار یورو میرسد. بنابراین، با احتساب تعرفه واردات و سایر هزینهها، میتوان قیمتی در حدود یک میلیارد و 300 میلیون تومان را برای این هاچبک چکی انتظار داشت.
اشکودا اسکالا
برخلاف فابیا، اسکالا یکی از جدیدترین محصول اشکودا محسوب میشود زیرا این خودرو برای اولین بار در سال 2019 به سبد محصولات اشکودا اضافه شد. این خودرو یک هاچبک کامپکت است که جایگزینی برای مدل راپید محسوب میشود. اسکالا هم مثل فابیا روی پلتفرم MQB A0 ساخته شده و اشتراکات فراوانی با برادر کوچکتر خود دارد. این هاچبک کامپکت که از جدیدترین زبان طراحی اشکودا استفاده میکند، با چراغهای مثلثی شکل جلو و چراغهای باریک عقب که تا روی گلگیرها کشیده شده، ظاهر جذابی دارد. پیشرانههای اسکالا با فابیا مشترک هستند که این یعنی زیر کاپوت این خودرو هم همان موتورهای 1 لیتری سه سیلندر و 1.5 لیتری چهار سیلندر را میبینیم.
البته در اسکالا موتور سه سیلندر صرفاً بهصورت توربو در دو سطح قدرت 95 و 115 اسب بخاری ارائه میشود اما موتور چهار سیلندر مثل فابیا 150 اسب بخار قدرت دارد. گیربکس موتور سه سیلندر پایه فقط پنج سرعته دستی است اما برای نسخه 115 اسب بخاری و همینطور چهار سیلندر، گیربکسهای شش سرعته دستی یا هفت سرعته دوکلاچه قابل انتخاب است. جالب اینکه برای اسکالا یک نسخه دوگانهسوز CNG هم با موتور 1 لیتری سه سیلندر توربو ارائه میشود که 90 اسب بخار قدرت دارد و فقط با گیربکس شش سرعته دستی قابل خریداری است.
قیمت پایه اشکودا اسکالا از 17,390 یورو آغاز میشود که متعلق به نسخه پایه با پیشرانه 95 اسب بخاری است. ازآنجاییکه نسخه چهار سیلندر 150 اسب بخاری این خودرو بیش از 20 هزار یورو قیمت دارد، طبق قوانین آییننامه واردات نمیتواند به کشور وارد شود و بنابراین باید سراغ نسخه سه سیلندر 115 اسب بخاری با گیربکس دوکلاچه برویم که حدود 20 هزار یورو قیمت دارد. این نسخه میتوان با قیمتی در حدود یک میلیارد و 500 میلیون تومان در ایران عرضه شود.
اشکودا کامیک
کامیک کوچکترین کراساوور اشکودا بهحساب میآید. این خودرو برای اولین بار در نمایشگاه خودروی ژنو 2019 رونمایی شد. کامیک هم مثل دو خودروی قبلی روی پلتفرم MQB A0 ساخته شده و با کراساوورهای فولکسواگن تیکراس و سئات آرونا اشتراکات زیادی دارد. هرچند کامیک یک کراساوور است اما چون بر پایه پلتفرم هاچبک پولو ساخته شده، فقط بهصورت محرک جلو ارائه میشود و خبری از سامانه چهارچرخ محرک برای آن نیست. بااینحال، کامیک در صورت ورود به بازار ایران و عرضه با قیمتی در حدود یک میلیارد و 500 میلیون تومان، به لطف برند معتبر، تکنولوژی آلمانی و طراحی جذاب میتواند رقیب خطرناکی برای کراساوورهای چینی بازار باشد.
لیست پیشرانههای این کراساوور کوچک کاملاً با اسکالا یکسان است که این یعنی در اینجا هم شاهد همان موتورهای سه و چهار سیلندر توربو هستیم. همچنین مثل اسکالا، برای کامیک هم نسخه دوگانهسوز با همان پیشرانه ارائه میشود. هرچند با توجه به شرایط بازار کشورمان و کراساوورهای چینی که اکثراً پیشرانههای 1.5 لیتری توربو دارند، نسخه چهار سیلندر 150 اسب بخاری کامیک با گیربکس دوکلاچه برای عرضه در ایران مناسبتر خواهد بود اما این نسخه بیش از 20 هزار یورو قیمت دارد. حتی نسخه سه سیلندر 115 اسب بخاری کامیک هم با گیربکس دوکلاچه نزدیک 22 هزار یورو قیمت دارد.
بنابراین، احتمالاً واردات کامیک از دو خودروی قبلی کمتر است زیرا برای رساندن قیمت آن به زیر 20 هزار یورو باید سراغ موتور 115 اسب بخاری با گیربکس دستی رفت و قطعاً خریداران ایرانی به خودرویی که بیش از یک میلیارد و 500 میلیون تومان قیمت دارد با گیربکس دستی روی خوشی نشان نخواهند داد.