مرور داستان زمانی که مازراتی در اختیار فراری بود

شنبه 13 مرداد 1403 - 16:30
مطالعه 5 دقیقه
Maserati-1
به مدت هشت سال از 1997 تا 2005، مازراتی تحت مالکیت فراری قرار داشت و پیشرانه‌های V8 مارانلو در سینهٔ خودروهای نیزهٔ سه‌شاخ قرار گرفتند.
تبلیغات

پس از اظهارات مقامات استلانتیس در رابطه با احتمال تعطیلی یا فروش برخی برندهای این گروه به دلیل نتایج مالی ضعیف در نیمهٔ نخست سال جاری، شایعاتی در رابطه با احتمال بازگشت مازراتی زیر چتر فراری مطرح شد زیرا از بین 14 برند مختلف استلانتیس، مازراتی ضعیف‌ترین عملکرد را داشته و فروش آن از 15,300 دستگاه در نیمهٔ اول سال 2023 به 6,500 دستگاه در سال 2024 کاهش پیدا کرده است. هرچند استلانتیس بعداً شایعات فروش مازراتی را کاملاً تکذیب کرد اما آیندهٔ این برند ایتالیایی هنوز هم مبهم به نظر می‌رسد. مازراتی که در طول تاریخ خود، چندین بار دست‌به‌دست شده، از سال 1997 تا 2005 در اختیار رقیب خود، فراری قرار گرفت.

کپی لینک

مشکلات مالی، همراه همیشگی مازراتی

داستان مازراتی در سال 1914 آغاز شد یعنی زمانی که توسط «آلفیری مازراتی» در بولونیا تأسیس شد. این شرکت اما تقریباً همیشه با مشکلات مالی مواجه بوده و با مرگ مؤسسش در سال 1937، مازراتی به دست یک کارآفرین ایتالیایی بنام «آدولفو اورسی» افتاد. وی مقر شرکت را در سال 1939 به زادگاه خود، مودنا منتقل کرد. مدیریت جدید برای مازراتی تولید اولین خودروهای جاده‌ای و موفقیت‌های متعدد در مسابقات را به دنبال داشت اما این‌ها در درازمدت کافی نبودند و در سال 1968، مازراتی به سیتروئن فروخته شد. سپس در سال 1975، مالکیت مازراتی بازهم جابجا شد این بار در اختیار «آلخاندرو دتوماسو» قرار گرفت. در سال 1993، فیات مازراتی را خرید و یک سال بعد، نسل چهارم کواتروپورته با طراحی مارچلو گاندینی معرفی شد. در سال 1997 نیز فیات 50 درصد از سهام مازراتی را به فراری فروخت که در آن زمان زیر چتر گروه فیات قرار داشت و دو سال بعد، اسب رقصان مارانلو کنترل کامل نیزهٔ سه‌شاخ را در دست گرفت.

کپی لینک

فصل فراری

مازراتی تحت کنترل فراری کارخانهٔ جدید خود را افتتاح و مدل 3200 GT را معرفی کرد. این خودرو به پیشرانهٔ 3.2 لیتری V8 توئین توربوی برگرفته از مدل شمل مجهز بود که آخرین پیوند با دوران دتوماسو را نشان می‌داد. بااین‌حال، مازراتی برای بازگشت به اوج تجمل و پرفورمنس یعنی عناصری که در DNA آن بودند که بازآوری کاملی نیاز داشت. این کار اما هرگز آسان نبود و در مارانلو، برخی با توجه به عدم موفقیت نسل قبلی کواتروپورته، در توسعهٔ نسل جدید آن تردید داشتند. بااین‌حال، پس از کش‌وقوس‌های فراوان، نهایتاً مردان مارانلو به این پروژه چراغ سبز نشان دادند و طراحی کواتروپورته جدید این بار نه به مارچلو گاندینی بلکه به پینین‌فارینا سپرده شده که رابطه‌ای طولانی‌مدت با فراری داشت.

یک سال پس از معرفی مازراتی کوپه و اسپایدر با پیشرانهٔ V8 فراری، سرانجام در سال 2003 نسل جدید کواتروپورته معرفی شد. این خودرو که با همکاری فراری توسعه پیدا کرده بود، با فروش حدود 24 هزار دستگاه در 9 سال، موفق عمل کرد. در این دوران، پیشرانه‌های V8 مازراتی در اصل نسخه‌ای از موتور F136 فراری بودند. این موتورها ابتدا تنفس طبیعی بودند اما با توربوشارژر تا امروز دوام آوردند. آخرین نسخهٔ این پیشرانه نمونه‌ای 3.8 لیتری و توئین توربو بود که در گیبلی تروفئو، کواتروپورته تروفئو و لوانته تروفئو مورداستفاده قرار گرفت. بااین‌حال، بدون شک هیجان‌انگیزترین خودروی مازراتی در دوران مالکیت فراری، MC12 افسانه‌ای بود. خودرویی که در سال 2004 بر اساس فراری انزو ساخته شد. این ماشین مازراتی را به موتوراسپرت بازگرداند و پیروزی‌های متعددی در مسابقات قهرمانی جهان فیا GT کسب کرد.

کپی لینک

بازگشت به فیات

زمانی که در سال 2005 مالکیت مازراتی به فیات بازگردانده شد، ارتباط این شرکت با فراری قطع شد. در همان سال، «سرجیو مارکیونه» رئیس گروه فیات شد که از سال 2014 به فیات-کرایسلر تبدیل شد. در سال 2010، فیات از گسترش مازراتی خبر داد. در سال 2013 نسل جدید کواتروپورته و گیبلی معرفی شدند و سال بعد، فروش مازراتی به هفت برابر پنج سال قبل افزایش پیدا کرد. در سال 2019 نیز لابراتوار نوآوری مودنا متولد شد و به نظر می‌رسید همه‌چیز خوب پیش می‌رود. در سال 2021 یعنی حدود سه سال پس از مرگ مارکیونه، استلانتیس متولد شد و مازراتی می‌توانست روی قدرت این گروه قدرتمند با گسترهٔ بین‌المللی حساب کند.

زیر چتر استلانتیس، مازراتی به توسعهٔ مدل‌های الکتریکی پرداخت تا به‌تدریج جایگزین مدل‌های بنزینی شود. بدین ترتیب، خانوادهٔ فولگوره با نسل جدید گرن‌توریسمو متولد و سپس با گرن‌کابریو و گریکاله تکمیل شد. مازراتی همچنین سوپراسپرت MC20 را هم با پیشرانهٔ V6 جدید خود با نام نتونو معرفی کرد. بااین‌حال، همه‌چیز طبق برنامه پیش نرفت و خودروهای جدید مازراتی آن‌طور که انتظار می‌رفت با استقبال مواجه نشدند. هم‌اکنون تولید کواتروپورته، گیبلی و لوانته نیز به پایان رسیده تا شرایط برای نیزهٔ سه‌شاخ مودنا پیچیده‌تر شود.

کپی لینک

چرا از بازگشت به فراری حرف می‌زنیم؟

پیش‌بینی می‌شود مازراتی امسال کمتر از 12 هزار دستگاه خودرو به فروش برساند که نشان از کاهشی دورقمی خواهد داشت. موضوع نگران‌کننده‌تر اینکه تا سال 2027 از هیچ محصول جدیدی خبری نیست. فراری اما با نتایج مالی عالی مثل درآمد 6 میلیارد یورویی و فروش 13,663 دستگاهی در سال 2023، می‌تواند بهترین مالک برای مازراتی باشد. این شرکت هنوز هیجان‌انگیزترین پیشرانه‌های بنزینی جهان را تولید می‌کند و می‌تواند از مازراتی برای افزایش تیراژ تولید بدون تضعیف حالت خاص و انحصاری خودروهای خود استفاده کند. البته همان‌طور که گفته شد، همهٔ این‌ها در حد شایعه است و با توجه به تکذیب فروش مازراتی توسط استلانتیس، شاید هیچ‌گاه رنگ واقعیت به خود نگیرد.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات

©1404 - 1393 کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب پدال تنها با کسب مجوز مکتوب امکان پذیر است.