ایران خودروپژو

مقایسه دنا جوانان با پژو 405 Mi16، چهل سال اختلاف، پلت‌فرم یکسان، قدرت برابر!

دنا جوانان با ۱۶۰ اسب بخار قدرت، قوی‌ترین محصول ایران‌خودرو محسوب می‌شود درحالی‌که پژو ۴۰۵ Mi16 در سال ۱۹۸۷ دقیقاً با همین‌قدر قدرت به بازار آمد.

بدون شک صنعت خودروسازی کشورمان بسیار به پژو ۴۰۵ مدیون است. این خودرو در سال ۱۹۸۷ یعنی ۳۷ سال پیش معرفی شد و در سال ۱۳۶۹ به ایران آمد. ۴۰۵ ابتدا با پیشرانهٔ ۱.۶ لیتری هشت سوپاپ XU5 در ایران مونتاژ شد که ۹۲ اسب بخار قدرت داشت اما از سال ۱۳۷۴ که فیس‌لیفت ۴۰۵ به بازار آمد، پیشرانهٔ قوی‌تری ۱.۹ لیتری XU9 با ۱۱۰ اسب بخار قدرت در سینهٔ این سدان فرانسوی مونتاژ ایران قرار گرفت که با نام ۲۰۰۰ شناخته می‌شد. پژو اما پیشرانه‌های بسیار قوی‌تری را هم برای ۴۰۵ ارائه کرد که هیچ‌کدام را در ایران ندیدیم و در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت.

همچنین بخوانید: مقایسه دنا جوانان و آریزو ۵ اسپرت، سدان‌های جوان‌پسند میلیاردی!

در سال ۱۳۸۰ درحالی‌که چند سال از معرفی ۴۰۶ به‌عنوان جایگزین ۴۰۵ در اروپا می‌گذشت، ایران‌خودرو اولین خودروی ملی خود را با نام سمند بر اساس پلت‌فرم ۴۰۵ معرفی کرد. سمند با همهٔ نقص‌ها و کاستی‌هایی که داشت، اتفاق بسیار مهمی در صنعت خودروسازی کشورمان محسوب می‌شد. درحالی‌که ایران‌خودرو قصد تولید سدان‌های جدیدتر و مجهزتری مثل زوبین و پردیس را بر اساس سمند داشت اما هیچ‌کدام از این برنامه‌ها عملی نشدند و نهایتاً سورن به‌عنوان نتیجهٔ نصفه و نیمهٔ این پروژه‌ها در سال ۱۳۸۵ معرفی شد. بااین‌حال، ایران‌خودرو که از پلت‌فرم ۴۰۵ دست‌بردار نبود، در سال ۱۳۸۸ پروژهٔ توسعهٔ سدانی جدید بر اساس سمند را آغاز کرد که منجر به رونمایی از دنا در اواسط سال ۱۳۹۰ شد.

دنا که بعداً با تجربهٔ فیس‌لیفتی پسوند پلاس گرفت، هم‌اکنون یکی از گران‌ترین و مجهزترین خودروهای ایران‌خودرو محسوب می‌شود. بااین‌حال، زیر این پوستهٔ بروز همچنان همان پلت‌فرم منسوخ ۴۰۵ قرار دارد درحالی‌که پژو در سال ۱۹۹۷ یعنی ۲۷ سال پیش این پلت‌فرم را کنار گذاشت. این یعنی هرچند تولید ۴۰۵ در سال ۱۳۹۹ در کشورمان خاتمه یافت اما تأثیر و ریشه‌های آن همچنان در خودروسازی ایران ادامه دارد و به نظر می‌رسد قرار نیست به این زودی‌ها کمرنگ شود زیرا ایران‌خودرو به‌تازگی نسخهٔ جدیدی از دنا را با نام جوانان معرفی کرده است.

مهم‌ترین ویژگی دنا جوانان، تجهیز به نسخهٔ ارتقاءیافتهٔ پیشرانهٔ EF7 توربو است که با نام EF7P TC شناخته می‌شود. این موتور هرچند مثل نسخهٔ قبلی ۱.۷ لیتر حجم دارد اما در میل‌لنگ، یاتاقان‌ها، شاتون‌ها، پیستون، میل بادامک، سر سیلندر، منیفولدهای هوا و دود، توربوشارژر، سیستم خنک‌کننده و… تغییراتی را تجربه کرده و به سیستم زمان‌بندی متغیر سوپاپ‌ها دوگانه (هم برای سوپاپ‌های هوا و هم دود) نیز مجهز شده است. به لطف این تغییرات، موتور ۱.۷ لیتری ایران‌خودرو حالا ۱۶۰ اسب بخار قدرت و ۲۴۰ نیوتن متر گشتاور تولید می‌کند که ۱۰ اسب بخار قدرت و ۲۵ نیوتن متر گشتاور از موتور EF7 توربوی معمولی بیشتر است.

بنابراین، دنا جوانان قوی‌ترین خودروی تولید داخل لقب خواهد گرفت ولی شاید جالب باشد بدانید که پژو ۴۰۵ که پلت‌فرم آن هنوز زیر پوستهٔ دنا جوانان پنهان است، در همان زمان معرفی در سال ۱۹۸۷ نسخه‌ای با ۱۶۰ اسب بخار قدرت داشت، یعنی دقیقاً یکسان با دنا جوانان سال ۲۰۲۴! این نسخه Mi16 نام داشت و از نسخهٔ ۱۶ سوپاپ همان پیشرانهٔ ۱.۹ لیتری XU9 استفاده می‌کرد که از سال ۱۳۷۴ به بعد در کشورمان دیدیم. نام Mi16 نیز به خاطر همین پیشرانهٔ ۱۶ سوپاپ انتخاب شده بود. این موتور ۱۶۰ اسب بخار قدرت و ۱۸۰ نیوتن متر گشتاور در ۵ هزار rpm تولید می‌کرد که توسط یک گیربکس پنج سرعتهٔ دستی به چرخ‌های جلو منتقل می‌شد.

هرچند گشتاور موتور تنفس طبیعی ۴۰۵ Mi16 به میزان قابل‌توجهی از گشتاور ۲۴۰ نیوتن متری موتور توربوشارژ دنا جوانان که در دور بسیار پایین‌تر ۱,۷۵۰ rpm ارائه میشود کمتر است اما این سدان فرانسوی ظرف تنها ۸.۶ ثانیه از صفر به سرعت صد کیلومتر بر ساعت می‌رسید درحالی‌که دنا جوانان این کار را در ۹.۸ ثانیه انجام می‌دهد. البته دلیل اصلی این موضوع وزن است زیرا Mi16 تنها ۱۰۸۵ کیلوگرم وزن دارد درحالی‌که وزن دنا جوانان ۱۴۰۰ کیلوگرم است. بااین‌حال، این اعداد و ارقام نشان می‌دهد چیزی که برای ایران‌خودرو آرزو است، برای پژو خاطره است! ۴۰۵ Mi16 که حتی در نسخهٔ چهارچرخ محرک هم تولید می‌شد، علاوه بر قدرت بیشتر، در ظاهر نیز با تغییرات ظریفی شامل تجهیز به سپرهای جدید، رکاب‌های جانبی اسپرت، اسپویلر عقب و رینگ‌های پنج پره، نمای اسپرت‌تری پیدا کرده بود.

پژو اما نسخه‌ای حتی قوی‌تر از ۴۰۵ را هم تولید کرد که T16 نام داشت. این نسخه در سال ۱۹۹۳ برای گرامیداشت موفقیت‌های مسابقه‌ای ۴۰۵ معرفی شد. ۴۰۵ T16 به پیشرانهٔ ۲ لیتری XU10 توربو با اینترکولر مجهز بود که با بوست معمولی ۱۶ psi، تا ۲۰۰ اسب بخار قدرت و ۲۸۸ نیوتن متر گشتاور تولید می‌کرد اما حالت اووربوست هم وجود داشت که برای ۴۵ ثانیه با افزایش بوست به ۱۹ psi، قدرت را به ۲۲۰ اسب بخار می‌رساند. T16 همچنین به‌صورت استاندارد به سامانهٔ چهارچرخ محرک مجهز بود که نیرو را با نسبت ۵۳ به ۴۷ بین چرخ‌های جلو و عقب توزیع می‌کرد. این نسخه ظرف تنها ۷ ثانیه از صفر به سرعت صد کیلومتر بر ساعت می‌رسید. در ایران اما احتمالاً یک دهه بعد در نسخهٔ دنا جوانان پلاس شاهد چنین قدرت و پرفورمنسی خواهیم بود!

این مقایسه میزان عقب‌ماندگی صنعت خودروسازی کشورمان را به‌وضوح نشان می‌دهد و می‌بینیم خودرویی که از پلت‌فرم منسوخ پژو ۴۰۵ استفاده می‌کند، پس از نزدیک به چهار دهه تازه به سطح قدرت سدان فرانسوی‌ها رسیده است. موضوع تأسف‌بارتر اینکه همین دنا جوانان با پلت‌فرم چهار دهه پیش هم با قیمت بسیار گزافی عرضه می‌شود و بخش عمده‌ای از جامعه توان خرید آن را ندارند درحالی‌که ۴۰۵ Mi16 یک سدان اقتصادی معمولی و در دسترس قشر گسترده‌ای از جامعهٔ اروپا بود.

مقایسه مشخصات فنی دنا جوانان و پژو ۴۰۵ Mi16

دنا جوانان پژو ۴۰۵ Mi16
پیشرانه ۱.۷ لیتری ۴ سیلندر توربو ۱.۹ لیتری ۴ سیلندر
قدرت ۱۶۰ اسب بخار ۱۶۰ اسب بخار
گشتاور ۲۴۰ نیوتن متر ۱۸۰ نیوتن متر
گیربکس ۶ سرعته اتوماتیک ۵ سرعته دستی
محور محرک جلو جلو
شتاب صفرتاصد ۹.۸ ثانیه ۸.۶ ثانیه
وزن خالص ۱۴۰۰ کیلوگرم ۱۰۸۵ کیلوگرم
طول ۴,۵۵۹ میلی‌متر ۴,۴۰۸ میلی‌متر
عرض ۱,۷۲۰ میلی‌متر ۱,۷۱۴ میلی‌متر
ارتفاع ۱,۴۶۰ میلی‌متر ۱,۴۰۶ میلی‌متر

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱۶۲ رای

امیر دهقان

نویسنده و مترجم پدال، عاشق ماشین، عشقی که حد و حصر نداره

مطالب مشابه

‫۷۹ دیدگاه‌ها

  1. ساسان اربابی

    ۱۷ خرداد ۱۴۰۳
    سوابق: (1 ديدگاه)

    با درود فراوان
    من یادم هست سال ۵۶ پدرم یه پیکان جوانان زرد
    خرید اول اینکه رخ این ماشین خیلی سرتر از دنا جوانان بود دوم دو کاربرات بود وتنفس طبیعی
    داخلش هم که دیگه احتیاجی به توضیح نداره
    فقط وقتی بهش گاز میدادی یه صدای خیلی نازی
    داشت و با توجه به اینکه تنفس طبیعی بود و تقریبن ۱۸۰۰ شتابش از دنا جوانان بیشتر بود
    اگه حرف من رو قبول ندارید میتونید تو گوگل سرچ کنید
    ۱۳۵۶ کجا ۱۴۰۳ کجا به جای پیشرفت پسرفت
    تازه بعد این همه سال موتور EF7 طراحی آلمان
    هست
    و توربو کردن یک ماشین تنفس طبیعی
    کار تکنسین های ایران خودرو نیست
    چون متریال میل لنگ سوپاپ شاتون رینگ ها
    سوپاپ ها باید عوض شه و طبق توربو شارژر
    و گشتاوری که تولید میکنه محاسبه شده
    و تغییر کنه
    در ضمن قطعاتش هم قطعن و قطعن چینی
    نباشه

    موافقم 13
    مخالفم 1
  2. اردوان

    ۱۷ خرداد ۱۴۰۳
    سوابق: (6 ديدگاه)

    دنا جوانان بیشتر شبیه دنا رد ای هست
    دوج چارجر مناطق محروم 😂

    موافقم 11
    مخالفم 1
  3. حسام الدین

    ۱۸ خرداد ۱۴۰۳
    سوابق: (5 ديدگاه)

    ب..
    نسبت ب چینی ها هم رده دنا پلاس بهتره.

    فقط کیفیت ندارن بعد از چند سال …

    موافقم 3
    مخالفم 6
  4. ممد

    ۱۹ خرداد ۱۴۰۳
    سوابق: (4 ديدگاه)

    این همه اسم های ایرانی رو خراب نکنید همه خودرو های ایرانی همون پژو و پرایدن

    موافقم 1
    مخالفم 1
  5. jalopy

    ۲۰ خرداد ۱۴۰۳
    سوابق: (126 ديدگاه)

    هروقت دیدید پژو روی یکی از محصولاتش پسوند T16 گزاشت بدونید با هیولا روبرو هستید

    موافقم 2
    مخالفم 1
  6. تست

    ۲۲ خرداد ۱۴۰۳
    سوابق: (1 ديدگاه)

    خودتحقیری شما باعث سو گیری عجیبتان شده. البته سواد زیادی هم ندارید.

    عقب ماندگی خودروساز داخلی که مشخصه. اما مقایسه های شما هم چرندیاته.

    نه فقط اینجا بلکه خیلی جاها این سو گیریهای شدید وجود داره.

    موافقم 3
    مخالفم 11

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا