بوگاتی

ابرماشین‌های تکرارنشدنی: بوگاتی EB110

وقتی نام بوگاتی می‌آید مطمئناً اکثر ما به یاد مدل‌های قدرتمند و رکوردشکن ویرون و شیرون می‌افتیم اما در تاریخ طولانی این شرکت فرانسوی، یک ابرماشین جذاب دیگر هم وجود دارد که کمتر موردتوجه قرار گرفته است. این خودرو، EB110 است که در اینجا مروری بر تاریخچه و ویژگی‌های آن خواهیم داشت. البته برای پرداختن به این سوپرکار ابتدا باید نگاه کوتاهی به تاریخچهٔ خود بوگاتی داشته باشیم.

بوگاتی در سال ۱۹۰۹ در شهر مولشایم فرانسه توسط یک طراح صنعتی ایتالیایی بنام «اتوره بوگاتی» تأسیس شد. محصولات این شرکت هم به دلیل زیبایی و هم به دلیل کسب پیروزی‌های متعدد در مسابقات اتومبیلرانی به‌سرعت مشهور شدند؛ اما مرگ اتوره بوگاتی در سال ۱۹۴۷ پایانی برای این برند مشهور بود زیرا به دلیل مرگ پسر وی «ژان بوگاتی» در سال ۱۹۳۹، پس از اتوره کسی برای جانشینی او و رهبری شرکت وجود نداشت. بدین ترتیب بوگاتی که پس از مرگ مؤسس خود دچار افول شدیدی شده بود، در دههٔ ۵۰ به احتضار افتاد و در اواسط این دهه به فعالیت خود در حوزهٔ خودرو پایان داد.

بوگاتی اما پس از این به تولید قطعات هواپیما ادامه داد تا اینکه در سال ۱۹۶۳ توسط شرکت هیسپانو خریداری شد. از این ماجراها سال‌ها گذشت تا اینکه در سال ۱۹۸۷ یک کارآفرین ایتالیایی بنام «رومانو آرتیولی» برند بوگاتی را خریداری و شرکت بوگاتی اتومبیل را تأسیس کرد. وی در سال ۱۹۸۸ ساخت کارخانه‌ای برای بوگاتی را آغاز کرد که دو سال بعد افتتاح شد. در سال ۱۹۸۷ نیز توسعهٔ اولین محصول جدید بوگاتی با نام EB110 آغاز شده بود. طرح‌های احیای بوگاتی توسط «پائولو استانزانی» و «مارچلو گاندینی» ارائه شده بود و سه نفر دیگر که قبلاً روی توسعهٔ شاسی و پیشرانهٔ لامبورگینی میورا کار کرده بودند هم در پروژه حضور داشتند.

طرح گاندینی برای EB110

برای طراحی ظاهری این خودرو چندین طرح مختلف توسط «پائولو مارتین»، «جورجتو جوجارو»، «نوچیو برتونه» و «مارچلو گاندینی» ارائه شد که از بین آن‌ها طرح گاندینی بیشتر موردتوجه قرار گرفت و پروتوتایپ‌ها بر اساس طرح او ساخته شدند؛ اما آرتیولی خیلی با این طراحی موافق نبود و از گاندینی ایجاد تغییراتی را در آن خواست. وی نیز با اقداماتی مثل خطوط نرم‌تر و اصلاح چراغ‌ها این کار را انجام داد اما آرتیولی هنوز هم از طراحی خودرو راضی نبود و تغییرات بزرگ‌تری را می‌خواست که گاندینی از انجام آن خودداری کرد. به همین دلیل، پروژهٔ طراحی EB110 به «جانپائولو بندینی» سپرده شد. وی چراغ‌های جلوی ثابت را جایگزین نمونه‌های مخفی طرح گاندینی کرد و دریچه‌های هوای روی کاپوت را هم با کانال‌هایی در سپر جلو و طرف بیرونی چراغ‌های جلو جایگزین کرد اما درهای قیچی، شیشهٔ جلو و پنجره‌های جانبی بزرگ همچنان حفظ شدند.

طرح گاندینی برای EB110

در ادامه، استانزانی هم به دلیل اختلاف‌نظر با آرتیولی در ژوئن سال ۱۹۹۰ از پروژه جدا شد و مدیریت فنی پروژه به «نیکولا ماتراتزی» سپرده شده که تجربهٔ زیادی در لانچیا و فراری داشت و مهندس ارشد خودروهایی مثل لانچیا استراتوس و فراری F40 بود. وی در ابتدا شاسی فیبر کربنی جدیدی را برای خودرو سفارش داد و سپس توزیع گشتاور بین محورهای جلو و عقب را هم تغییر داد زیرا در آزمایش‌ها، رانندگان به کم‌فرمانی EB110 اشاره کرده بودند و به همین دلیل توزیع گشتاور از ۴۰-۶۰ به ۲۷-۷۳ بین محورهای جلو و عقب تغییر کرد. پس از این کش‌وقوس‌های فراوان، سرانجام بوگاتی EB110 در ۱۵ سپتامبر سال ۱۹۹۱ یعنی دقیقاً ۱۱۰ سال پس از تولد اتوره بوگاتی در نزدیکی پاریس رونمایی شد.

قوای محرکه

بوگاتی EB110 به یک پیشرانهٔ ۳.۵ لیتری V12 با زاویهٔ ۶۰ درجه و پنج سوپاپ در هر سیلندر (مجموعاً ۶۰ سوپاپ) مجهز شده بود که ۵۶۰ اسب بخار قدرت در ۸ هزار rpm و ۶۱۱ نیوتن متر گشتاور در ۳,۷۵۰ rpm تولید می‌کرد. این پیشرانه که زیر کاوری شیشه‌ای قرار گرفته بود تا کاملاً نمایان باشد، به یک گیربکس شش سرعتهٔ دستی متصل شده بود که نیرو را به هر چهارچرخ تحویل می‌داد.

ویژگی‌های برجسته

بوگاتی EB110 از تکنولوژی‌های نوآورانهٔ فراوانی برخوردار بود که در آن زمان به‌ندرت در صنعت خودروسازی استفاده می‌شد. ازجملهٔ این تکنولوژی‌ها می‌توان به شاسی فیبر کربنی مونوکوک که توسط شرکت هواپیماسازی Aérospatiale توسعه یافته بود، سامانهٔ چهارچرخ محرک و آئرودینامیک فعال اشاره کرد. بال الکترونیکی حساس به سرعت در عقب و فلپ‌های فعال در نزدیکی شیشهٔ عقب که به‌صورت دستی قابلیت تنظیم داشتند ازجملهٔ ویژگی‌های آئرودینامیکی EB110 بودند. عناصر طراحی این خودرو نیز به محصولات بوگاتی در گذشته اشاره داشتند و نام EB110 هم مخفف نام اتوره بوگاتی و صد و دهمین سالگرد تولد او بود.

نسخه‌ها

EB110 SS

شش ماه پس از معرفی EB110، نسخه‌ای سبک‌تر و قوی‌تر از آن با نام EB110 سوپراسپرت یا به‌طور مخفف SS در نمایشگاه ژنو ۱۹۹۲ رونمایی شد. این نسخه به لطف تجهیز به قطعات فیبر کربنی در داخل و خارج، ۱۵۰ کیلوگرم سبک‌تر شده بود. از سوی دیگر، در EB110 SS خروجی پیشرانه هم افزایش یافته و به ۶۱۲ اسب بخار قدرت و ۶۵۰ نیوتن متر گشتاور رسیده بود. در این نسخه همچنین بال الکترونیکی فعال عقب با یک نمونهٔ ثابت جایگزین شده بود.

پرفورمنس

بوگاتی برای EB110 شتاب صفرتاصد را ۳.۵ ثانیه و حداکثر سرعت را ۳۴۲ کیلومتر بر ساعت اعلام کرده بود که این اعداد در آزمایش‌های واقعی و مستقل نشریات خودرویی مثل اتو موتور اسپرت آلمان هم اثبات شدند. شتاب صفرتاصد نسخهٔ SS نیز ۳.۳ ثانیه و حداکثر سرعت آن ۳۵۵ کیلومتر بر ساعت اعلام شده بود. مجلهٔ فرانسوی اسپرت اتو در آزمایش این نسخه، شتاب صفرتاصد را در همان ۳.۳ ثانیهٔ اعلامی ثبت کرد، مسافت ۴۰۰ متر را در ۱۱ ثانیه طی نمود و به حداکثر سرعت ۳۵۰ کیلومتر بر ساعت دست یافت. این اعداد حتی هنوز هم پس از گذشت سی سال قابل‌توجه هستند و نشان از پرفورمنس فوق‌العادهٔ EB110 دارند.

خاتمهٔ تولید

آرتیولی برنامه‌های بسیار بلندپروازانه‌ای داشت و به همین دلیل در آگوست سال ۱۹۹۳ لوتوس را از جنرال موتورز خرید و از سوی دیگر هم تلاش‌هایی را برای توسعهٔ یک سدان چهاردر برای بوگاتی با نام EB112 انجام می‌داد اما همین بلندپروازی‌های بیش‌ازحد، کار دست او دادند. علاوه بر این، زمانی که EB110 وارد بازار شد، اقتصاد آمریکای شمالی و اروپا در رکود بود. مجموع این عوامل منجر به ورشکستگی بوگاتی و توقف فعالیت‌های آن در سپتامبر سال ۱۹۹۵ شد. بدین ترتیب، لوتوس به شرکت مالزیایی پروتون فروخته شد و شرکت آلمانی Dauer Racing هم نمونه‌های نیمه‌تمام EB110 و موجودی قطعات بوگاتی را خریداری کرد.

این شرکت آلمانی با استفاده از قطعات باقیماندهٔ بوگاتی، پنج دستگاه دیگر از EB110 SS تولید کرد که تا حد زیادی نسبت به نمونهٔ اصلی اصلاح شده بودند. بعداً نیز کارکنان سابق بوگاتی یک شرکت مهندسی تأسیس کرده و با استفاده از شاسی‌ها و پیشرانه‌های باقیماندهٔ EB110 SS سوپراسپرتی بنام ادونیس را ساختند. البته در این سوپراسپرت جدید به‌منظور ساده‌سازی، سامانهٔ چهارچرخ محرک و همین‌طور دوتا از چهار توربوشارژر پیشرانهٔ بوگاتی حذف شدند. جالب اینجا است که ادونیس هنوز هم در تعداد بسیار محدود با سفارش مستقیم خریداران تولید می‌شود. از بوگاتی EB110 اما مجموعاً ۱۳۹ دستگاه ساخته شد که حدود ۲۶ دستگاه آن از نوع SS بودند.

ادونیس

چرا تکرارنشدنی است؟

بوگاتی پس از نزدیک به چهار دهه دوری از جهان خودرو، با EB110 دوباره به صدر اخبار خودرویی جهان بازگشت و اعتبار خود را بازیافت. هرچند این خودرو سرنوشت خوبی نداشت و بوگاتی نهایتاً دوباره ورشکست شد اما بااین‌حال توانست پس از سال‌ها نام این برند را دوباره زنده کند. این خودرو در زمان خود آن‌قدر خاص و جذاب بود که حتی مایکل شوماخر هم در سال ۱۹۹۴ یک دستگاه از آن‌را خرید. شاید اگر آرتیولی بوگاتی را احیا نمی‌کرد و EB110 متولد نمی‌شد، گروه فولکس‌واگن هیچ‌گاه به فکر خریدن این شرکت نمی‌افتاد و مدل‌های افسانه‌ای ویرون و شیرون ساخته نمی‌شدند. EB110 آن‌قدر در تاریخ بوگاتی اهمیت دارد که برای ادای احترام به آن، مدلی بنام چنتودیچی بر اساس شیرون ساخته و در فستیوال پبل بیچ ۲۰۱۹ رونمایی شد.

مشخصات فنی

Bugatti EB110 SS

معرفی نمایشگاه ژنو ۱۹۹۲
خاتمهٔ تولید ۱۹۹۵
ترکیب موتور وسط
پیشرانه ۳.۵ لیتری V12 چهار توربو
قدرت ۶۱۲ اسب بخار
گشتاور ۶۵۰ نیوتن متر
گیربکس ۶ سرعته دستی
محور محرک چهارچرخ
شتاب صفرتاصد ۳.۳ ثانیه
حداکثر سرعت ۳۵۰ کیلومتر بر ساعت
وزن ۱۴۱۸ کیلوگرم
طول ۴,۴۰۰ میلی‌متر
فاصلهٔ محوری ۲,۵۵۰ میلی‌متر
ظرفیت سرنشین ۲ نفر

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۵ رای

امیر دهقان

نویسنده و مترجم پدال، عاشق ماشین، عشقی که حد و حصر نداره

مطالب مشابه

‫۱۵ دیدگاه‌ها

  1. TOM KRISTENSEN

    ۵ آذر ۱۴۰۰
    سوابق: (163 ديدگاه)

    واقعا فوق العادست.
    ای کاش درباره نسخه gt و انجینرینگ هم مینوشتید

    موافقم 15
    مخالفم 1
  2. ارش

    ۵ آذر ۱۴۰۰
    سوابق: (1549 ديدگاه)

    فرانسه چی میگه این وسط ؟ مهندسی آلمانی موسس ایتالیایی ؟

    موافقم 18
    مخالفم 7
    1. Hami

      ۵ آذر ۱۴۰۰
      سوابق: (169 ديدگاه)

      برند فرانسوی. از همون اول به عنوان یک برند فرانسوی در مسابقات شرکت کرده و از رنگ آبی مسابقه‌ای که نماد خودروهای فرانسوی در موتور اسپورت استفاده کرده و می‌کنه. حتی EB110 که تو ایتالیا تولید می‌شد تو فرانسه و با رنگ مسابقه‌ای فرانسه رونمایی شد. خود VW بوگاتی را به عنوان برند فرانسوی می‌فروش و روی بدنه پرچم فرانسه می‌زنه…آخرین محصول بوگاتی Bolide با رنگ آبی فرانسه رونمایی شد نه قرمز ایتالیا نه نقره‌ای آلمان.

      موافقم 12
      مخالفم 5
    2. محمد امین

      ۵ آذر ۱۴۰۰
      سوابق: (2167 ديدگاه)

      درواقع بوگاتی رو باید ایتالیایی دونست و بحث در تین مورد خیلی میشه کرد … ، ولی بعد از اینکه زیر سایه فولکس رفت دیگه اصالت ایتالیایی خودش رو از دست داد … و آلمانی شد

      موافقم 14
      مخالفم 5
  3. Amir Machine

    ۵ آذر ۱۴۰۰
    سوابق: (1199 ديدگاه)

    ببینید قبلاً برای ساخت یه سوپرکار چند نفر از حرفه‌ای‌ترین افراد و مهندسان دنیای ماشین دور هم جمع میشدن و چقدر کار و بررسی میکردن. چندین سال توسعه و آزمایش انجام میشد تا از صفر یک سوپرکاری مثل EB110 خلق بشه اما الان چهار نفر جمع میشن تو یه گاراژ، چهارتا آرمیچر و باطری به مقدار کافی با خودشون میارن، اینا رو میچپونن تو یه بدنه فضایی و عجیب، یه اسم عجیب و غریب میذارن روش و این میشه یه هایپرکار که همه شون هم کلی ادعا دارن!

    موافقم 23
    مخالفم 2
  4. Karl Benz

    ۵ آذر ۱۴۰۰
    سوابق: (1962 ديدگاه)

    واقعا جزو بهترین های زمان هست
    الانم زیر مجموعه ریماکه و بنظرم وضعیتش بهتر میشه

    موافقم 8
    مخالفم 1
  5. حمید

    ۵ آذر ۱۴۰۰
    سوابق: (370 ديدگاه)

    حمید مصدقی رو تو یوتیوب سرچ کنید ،دلال ماشین های لوکسه تو المان ، میره پیش یکی که کلکسین دار این مدل بوگاتیه ،۴ یا ۵ تا ازش داره ، حیف فقط ویدعو هاش المانیه ، زیر نویس هم نداره حتی انگلیسی

    موافقم 3
    مخالفم 0
  6. Sina10

    ۵ آذر ۱۴۰۰
    سوابق: (2427 ديدگاه)

    عالی عالی عالی
    سایت حرف نداره
    این سری مطالبو حتما ادامه بدین

    موافقم 7
    مخالفم 0
    1. جناب ایکس

      ۶ آذر ۱۴۰۰
      سوابق: (1467 ديدگاه)

      کاش میشد کلا نحوه صفحه های سایت رو تغییر بدید و به زومیت نزدیک کنید کنید چون اون پایین که تعداد صفحات مطالب رو نزده تو پدال یه خورده سخته. کلا یه بازسازی کلی خیلی خوب میشه. الانم خیلی بهتر شده ولی برپایه همون قدیمیه هست.

      موافقم 2
      مخالفم 0
  7. Philipp

    ۵ آذر ۱۴۰۰
    سوابق: (1110 ديدگاه)

    این مطلبا خیلی خوبن
    فقط دوتا نکته:
    1- لطفا از باقی دهه ها هم مطلب بگذارید زوم کردید روی 1990 و 2000
    2- لطفا تعدادشو بیشتر کنید چون ازین ماشینا خیلی زیادن و خب کلیشون بررسی نشدن
    سلاطینی مثل:
    CLK GTR
    Lexus LFA
    SL65 BS
    SLS BS
    300SL
    Jaguar E-type
    G-class
    Ford GT
    Supra Mk4
    M3 GTR
    NSX
    و کلی دیگه که الان یادم نمیاد رو توی سایت ندیدم اینا رو هم اضافه کنید

    موافقم 2
    مخالفم 3
  8. مازیار

    ۵ آذر ۱۴۰۰
    سوابق: (2360 ديدگاه)

    دو حرف SS در بوگاتی EB110SS به معنی SUPER SPORT نیست بلکه به معنی SPORT STRADALE هست و این مدل در زمان خود رکورددار طی مسافت یک کیلومتر در کمتر از ۲۰ ثانیه بود

    موافقم 5
    مخالفم 0
  9. مهردادکمال

    ۶ آذر ۱۴۰۰
    سوابق: (1800 ديدگاه)

    تنها بوگاتی زشت

    موافقم 2
    مخالفم 21
  10. جناب ایکس

    ۶ آذر ۱۴۰۰
    سوابق: (1467 ديدگاه)

    این EB110 و ویرون واقعا افسانه هستن. (شیرون؟؟؟😶😶😶فک نکنم)

    موافقم 4
    مخالفم 2
    1. Philipp

      ۶ آذر ۱۴۰۰
      سوابق: (1110 ديدگاه)

      فقط ویرون

      موافقم 2
      مخالفم 4
  11. محمد

    ۷ آذر ۱۴۰۰
    سوابق: (43 ديدگاه)

    خیلی از جاها و مجله ها خوندم که موسس بوگاتی،
    آقای اتوره بوگاتی هم ایتالیایی هستن و هم شرکتش و اول داخل ایتالیا باز کرد بعد به فرانسه مهاجرت کرد و شد بوگاتی فرانسه.
    چند تا فاکتور دیگه هم هست اول اسم و فامیل بوگاتی
    و همچنین اسامی طراحان نسخه های اولیه،که همشون ایتالیایی هستن.
    و اینکه در اون زمان اوج رقابت اروپای ماشین های اسپرت بیشتر تو ایتالیا بود
    و رقابت بین شرکت های مثل مازراتی فرارری لامبورگینی و…. بیشتر تو دید بود.
    اگه اطلاعات جامع تری هست
    میتونین از طریق ایمیلم برام بفرستین ممنون میشم.

    موافقم 2
    مخالفم 1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا