صنایع نظامی

بازگشت تانک پانتر، پلنگ آلمانی از گور برمی‌خیزد

پاریس، امسال در نمایشگاه Eurosatory 2022 شاهد رونمایی از محصولات زرهی متنوعی بود، اما گل سرسبد این نمایشگاه قطعاً جدیدترین تانک شرکت راین متال در کلاس وزنی +۵۰ تن با نام اولیه‌ی KF51 محسوب می‌شود. (KF مخفف KettenFahrzeug به معنای خودروی زنجیر دار)

با این حال، نام KF51 فقط چند ساعت گرمای امسال فرانسه را طاقت آورد و در ساعت ۲ ظهر با سخنرانی رئیس شرکت راین متال آقای Armin Papperger جای خود را به “پانتر” داد.

شاید بد نیست اگر معرفی این پسر تازه از راه رسیده را با معرفی پدر شروع کنیم. پدری که ۸۰ سال قبل به یکی از نمادهای بلوغ و اوج پختگی صنعت زرهی آلمان تبدیل شد، در بزرگترین و سهمگین‌ترین نبرد زرهی تاریخ (نبرد کورسک) اولین بار قدم به میدان گذاشت و تا آخرین لحظات جنگ یک قاتل بی‌رحم و شکست‌ناپذیر برای تانک‌های متفقین به شمار می‌آمد. ولی در سیاهی مطلق جنگ جهانی دوم و سیاهچاله‌ی عمیقی که آلمان نازی در آن فرو رفت به فراموشی سپرده شد، هیچ‌گاه به اندازه‌ی T-34 یا شرمن یا حتی تایگر به آن پرداخته نشد و فیلم‌هایی چون Fiury و T-34 هرگز برای آن ساخته نشده و احتمالاً نخواهد شد.

معادل باستانی تانک‌های امروزی را می‌توان فیل‌های جنگی دانست. بشر همواره در آرزوی سلاحی خردکننده با قدرتی مرعوب‌کننده برای در هم شکستن استحکامات و خطوط دفاعی دشمن خود بوده است. تفکر استفاده از فیل در این نقش قدمتی ۳۰۰۰ ساله دارد و به شبه‌قاره‌ی هند برمی‌گردد. این ایده به شرق (چین باستان) و غرب (فلات ایران) گسترش یافت. موارد بسیار محدودی از استفاده‌ی چینی‌ها از فیل جنگی به ثبت رسیده، ولی ملتی که بهتر و بیشتر از همگان ارزش و اهمیت فیل به‌عنوان یک سلاح جنگی و یک “تانک باستانی” را درک نمود ایرانیان بودند. یکی از مستندترین و دقیق‌ترین روایات ثبت‌شده در تاریخ به نبرد گوگمل برمی‌گردد. در سال ۳۳۱ قبل از میلاد در نبرد گوگمل (جایی در شرق موصل) داریوش سوم و اسکندر مقابل یکدیگر صف‌آرایی کردند. فیل‌های جنگی سپاه ایران آن‌چنان ترسی در لشکر اسکندر ایجاد کردند که او مجبور به قربانی کردن برای Phobos، (خدای وحشت) شد. این اولین مواجهه‌ی جهان غرب با مفهومی معادل تانک‌های امروزی بود. با شکست داریوش سوم و تسخیر قلمروی او، اسکندر فیل‌های جنگی هخامنشی را در لشکر خود ادغام کرد و ۵ سال بعد در نبرد با امپراتوری هند از آن‌ها استفاده نمود. اوج کاربری فیل جنگی به امپراتوری ساسانیان برمی‌گردد که در طی ۵ قرن حکومت خود در نبردهای مختلف از آن‌ها بهره بردند. با اضمحلال و شکست ساسانیان فیل‌های جنگی نیز به‌مرور از صحنه‌ی نبرد کنار گذاشته شدند.

فیل های جنگی

در سال ۱۴۸۷ میلادی لئوناردو داوینچی برای اولین بار مفهوم تانک مدرن را با الهام از لاک‌پشت برای نسل‌های آینده ترسیم کرده و مدل مفهومی (کانسپت) خود با نام تانک لئوناردو را طراحی نمود.

تانک لئوناردو از یک زره چوبی با صفحات تقویت‌کننده‌ی فلزی و تعدادی توپ جنگی که در یک آرایش دایره‌ای زیر این زره قرار گرفته بودند ساخته شده بود و با کمک دو میل‌لنگ و جعبه‌دنده با نیروی چهار مرد که در درون آن جای می‌گرفتند حرکت می‌کرد. نکته‌ی جالب در طرح داوینچی استفاده از زره شیب‌دار برای افزایش ضخامت مؤثر و منحرف کردن پرتابه‌های دشمن بود.

تانک داوینچی

ایده‌ی داوینچی قرن‌ها از زمان خود فراتر بود و از طرفی ارزش عملیاتی چنین وسیله‌ای در اروپای پیش از رنسانس درک نمی‌شد.

با اختراع موتورهای احتراق داخلی و توپ‌های جنگی قدرتمند و سبک‌تر از گذشته در قرن ۱۹، ایده‌ی استفاده‌ی مجدد از فیل‌های جنگی این بار با موتورهایی که قدرت صدها اسب در آن‌ها فشرده شده بود، با یک زره فولادی و جایگزینی عاج و نیزه با توپ و تیربار در ذهن بشر شکل گرفت. بالاخره در سال ۱۹۱۵ اولین تانک به مفهومی که امروز از آن می‌شناسیم متولد شد و در سحرگاه ۱۵ سپتامبر ۱۹۱۶ سربازان امپراتوری آلمان در دشت مملو از سیم خاردار و خندق‌های چند متری فرانسه، با سلاحی تاریخ‌ساز مواجه شدند که هیچ‌کس در آلمان مشابهش را تاکنون ندیده بود: تانک‌های مارک ۱ انگلیسی

تانک مارک 1 (سپتامبر 1916)
تانک مارک ۱ (سپتامبر ۱۹۱۶)

با وجود مارک ۱، انگلیسی‌ها برای اولین بار به‌راحتی می‌توانستند از خندق‌های نفوذناپذیر ایجاد شده توسط ارتش آلمان که برای سال‌ها جنگ جهانی اول را به بن‌بست کشانده بودند، بدون واهمه از تلفات سنگین در اثر تیربارهای دشمن عبور کنند. سیم‌های خاردار و زمین‌های ناهموار، دیگر مشکل‌ساز نبودند. خندق‌ها و سنگرها را به‌راحتی می‌شد پاک‌سازی کرد. در روزگاری که بسیاری از سربازان حتی اتومبیل سواری را از نزدیک ندیده بودند مواجهه با یک غول توقف‌ناپذیر ۳۰ تنی از جنس فولاد که هیچ سلاحی روی آن کارگر نبود به حدی وحشت ایجاد می‌کرد که بسیاری از سربازان آلمانی در اولین مواجهه با این تانک دچار نوعی فلج استرسی به نام “فلج تانک” می‌شدند. چند نمونه مارک ۱ به دلایلی چون نقص فنی به غنیمت ارتش آلمان درآمد. آن‌ها را تعمیر کرده و به برلین انتقال دادند. قیصر ویلهلم دوم با مشاهده‌ی این سلاح جدید تحت تأثیر کارایی‌اش قرار گرفت و فرمان ساخت نمونه‌ای مشابه را داد. ۲ سال بعد سرانجام در ۲۴ آپریل ۱۹۱۸ اولین نبرد تانک – تانک بین ۳ تانک A7V آلمانی و ۳ تانک مارک ۴ انگلیسی به وقوع پیوست.

تانک A7V

توضیح عکس: نمونه‌ی بازسازی شده از تانک A7V. اولین تانک کشور آلمان که در سال ۱۹۱۸ و در واپسین ماه‌های جنگ جهانی اول، بسیار دیرهنگام عملیاتی گردید و نتوانست دردی از آلمان دوا کند.

 

جنگ جهانی دوم به‌نوعی اوج استفاده از تانک بود و بزرگترین نبردهای زرهی تاریخ در این جنگ به وقوع پیوست. هزاران تانک مقابل یکدیگر صف‌آرایی کرده و خونین‌ترین نبردهای زرهی تاریخ را رقم زدند. آلمان به‌خوبی از تجربه‌ی جنگ جهانی اول درس گرفته بود و با کمک جدیدترین تکنولوژی روز و تجربیات جنگ داخلی اسپانیا (۱۹۳۶-۱۹۳۹) به‌شدت در پی بهبود قوای زرهی و ساخت تانک‌هایی بهتر از دشمنان خود بود. انگلیس و فرانسه هنوز در باد غرور پیروزی در جنگ جهانی اول بودند و با تفکراتی منسوخ، سردرگم و به‌روز نشده به مفهوم تانک و کارکرد آن در نبرد می‌نگریستند. در تفکر جنگی و سازمان رزم انگلیسی‌ها و آمریکایی‌ها تانک همانند جنگ جهانی اول هنوز وسیله‌ی پشتیبانی از قوای پیاده و باز کردن مسیر برای آنان با نفوذ در قلب استحکامات طرف مقابل بود. مقابله با تانک‌های دشمن بر عهده‌ی تیم‌های ضد زره گذاشته شده بود. تنها دو کشور – آلمان و شوروی – ارزش واقعی این سلاح را دریافته و آن را برای دوئل‌های زرهی طراحی می‌کردند. این درک متقابل باعث یک نبرد بی‌امان “زره و کالیبر” مابین آلمان و شوروی شد که قبل از شروع جنگ جهانی آغاز گردید و تا آخرین روزهای آن ادامه داشت. در تمام این مدت آمریکایی‌ها و انگلیسی‌ها با شرمن های خود مشغول بودند و تانک‌های قدرتمند و رقابتی این دو کشور مثل کامت (Comet) و ام-۲۶ پرشینگ تنها در آخرین سال جنگ جهانی دوم وارد خدمت شد.

توضیح عکس: پرشینگ (بالایی) و کامت (وسط) به ترتیب توسط ایالات‌متحده و انگلستان به‌عنوان جانشین تانک شرمن (پایین) معرفی شدند اما هر دو تنها در آخرین سال جنگ جهانی عملیاتی گردیدند و تأثیر خاصی بر روند جنگ نداشتند. شرمن با وجود قابلیت اعتماد بسیار بالا و تعمیرات آسان و هزینه‌ی نگهداری اندک، زره و توپ بسیار ضعیفی داشت و به “ببر کاغذی” معروف بود.

توضیح تصویر: دوئل زره و کالیبر آلمان و اتحاد جماهیر شوروی.

 

تانک افسانه‌ای پانتر با نام اصلی پانزر-۵ در بحبوحه‌ی جنگ جهانی دوم، در سال ۱۹۴۲ توسط MAN AG (که در حال حاضر زیرمجموعه‌ی فولکس‌واگن است) ساخته شد و با عجله به جبهه‌ی شرقی فرستاده شد تا در مقابل قوای بی‌شمار و توقف‌ناپذیر اتحاد جماهیر شوروی صف‌آرایی کند. پانتر شاید زره ضخیم و توپ ۸۸ میلی‌متری مخوف تایگر را نداشت، اما توازنی خارق‌العاده در آن برقرار بود که بنا بر اعتقاد بسیاری از صاحب‌نظران و کهنه سربازان جنگ جهانی دوم، پانتر را در جایگاه بهترین تانک جنگ جهانی دوم، در رأس همه، قرار می‌دهد.

توضیح عکس: یکی از نمونه‌های سالم و بازمانده‌ی تانک پانتر در فرانسه

 

پانتر مجموعه‌ای از تکنولوژی‌های جدید بود که بسیاری از آن‌ها برای اولین بار در یک تانک میدان نبرد به کار گرفته می‌شدند. به فناوری “سبد برجک (turret basket)” مجهز بود به این معنا که تمام فضای زیر برجک ازجمله کف تانک همراه با برجک می‌چرخید و خدمه همواره در جایگاه ثابتی قرار داشته و نیاز به تغییر جایگاه خود و “قدم زدن” در داخل تانک هنگام حرکت برجک وجود نداشت.

به‌طورکلی شیب‌دار بودن زره باعث افزایش حفاظت و ضخامت مؤثر زره می‌شود اما عیب بزرگ آن کاهش فضای داخلی تانک و ناراحتی خدمه است.

پانتر با وجود زره ضخیم و شیب‌دار فضای داخلی بسیار جادار و مناسبی داشت، در نظر گرفتن چهار مسیر مجزای خروج اضطراری برای خدمه نشان از دقت و توجه بسیار بالای طراح به ایمنی خدمه‌ی تانک دارد. پریسکوپ ها، سیستم اُپتیک بسیار پیشرفته و مسافت یاب پانورامیک و دقیق ساخت شرکت کارل زایس، موتور پرقدرت بنزینی V-12 مایباخ با ۷۰۰ اسب بخار قدرت و نسبت قدرت به وزن بیشتر از ۱۵ (مشابه با یک تانک متوسط) که قدرت تحرک فراوانی به پانتر می‌داد از دیگر ویژگی‌های این تانک بود. ساده‌سازی و پتانسیل بالا برای تولید انبوه با هزینه‌ی پایین‌تر نسبت به تانک‌های تایگر و کینگ تایگر، پانتر را در جایگاه بالاتری نسبت به این دو قرار می‌دهد.

با درس گرفتن از تجربیات پانزر-۳ و ۴ و گیر افتادن آن‌ها در گل‌ولای شرق اروپا پانتر به زنجیرهایی عریض در دو طرف مجهز شده بود تا تقسیم وزن به‌خوبی انجام شود.

البته هنوز به نقطه‌ی قوت اصلی پانتر نرسیده‌ایم و باید دوباره به شرکت معظم راین متال، این غول ۱۳۳ ساله‌ی حوزه‌ی زرهی و توپ ۷۵ میلی‌متری KwK-42 که اختصاصاً برای پانتر طراحی کرد برگردیم.

توضیح عکس: پانتر و توپ ۷۵ میلی‌متری KwK-42 L/70. عدد ۷۰ مقابل حرف L در سیستم نام‌گذاری توپ‌های غربی به این معناست که طول لوله ۷۰ برابر کالیبر آن است

توپ ۷۵ میلی‌متری پانتر یک شاهکار تکنولوژیک محسوب می‌شود. در این کالیبر متفقین تجربه‌ی بسیار بیشتر و تنوع تسلیحاتی بسیار بالاتری از آلمان و شرکت راین متال داشتند؛ با این حال توپ ۷۵ میلی‌متری که راین متال طراحی کرد قدرتمند‌ترین توپ این کلاس شد و تمام توپ‌های متفقین را از حیث قدرت و دقت کنار زد. سرعت خروج گلوله از دهانه‌ی این توپ ۱۰۰۰ متر بر ثانیه بود (برای مثال و آشنایی ذهن شما با این عدد می‌توان توپ ۷۶ متری تی ۳۴ و سرعت ۶۸۰ متری آن را ذکر کرد. حتی توپ ۸۵ میلی‌متری که ۲ سال بعد از معرفی پانتر، در یک ارتقای عظیم روی تی-۳۴ نصب گردید سرعتی بیشتر از ۸۰۰ متر در ثانیه هنگام خروج گلوله از دهانه‌ی لوله نداشت). سرعت بسیار بالای توپ KwK-42 باعث می‌شد گلوله پس از شلیک یک مسیر غیر منحنی و کاملاً صاف (flat trajectory)، مثل مشت‌های یک بوکسور را تا هدف طی کند و هدف‌گیری راحت و قدرت نفوذ بسیار بالایی با توجه به انرژی جنبشی بالای خود (که با مجذور سرعت متناسب است) در حتی ضخیم‌ترین قسمت‌های زره تانک دشمن داشته باشد. قدرت نفوذ توپ ۷۶ میلی‌متری پانتر حتی از توپ ۸۸ میلی‌متری تایگر که یکی از ترسناک‌ترین سلاح‌های آلمان برای تانک‌های متفقین محسوب می‌شد، بیشتر بود. با تکیه بر این توپ پانتر می‌توانست از فاصله‌ی ۱۵۰۰ متری تمام تانک‌های متفقین را از صحنه‌ی نبرد خارج کند درحالی‌که این تانک‌ها برای هدف قرار دادن پانتر از روبه‌رو ناچار به کاهش فاصله تا کمتر از ۵۰۰ متر بودند.

توضیح عکس: تانک‌های پانتر (سمت راست) و تایگر (سمت چپ) در نبرد کورسک.

پانتر بسیار خوش درخشید حتی در زمانی که کارخانه‌های آلمان زیر ضرب بمباران خردکننده‌ی ایالات‌متحده و انگلستان قرار داشتند و آلمان معادن ارزشمند فلزات خود در اوکراین را از دست داده، با کمبود شدید سوخت باکیفیت مواجه بود و از آلیاژهای نامرغوب و شکننده استفاده می‌کرد.

پس از در هم شکستن کمر ارتش آلمان در نبرد کورسک و شروع روند عقب‌نشینی تا برلین، پانتر همواره اصلی‌ترین و مهم‌ترین مانع در برابر ماشین جنگی توقف‌ناپذیر ارتش سرخ بود. تولید پانتر در سال ۱۹۴۵ خاتمه یافت و با توجه به نابودی زیرساخت‌های تولید و پشتیبانی قطعات آن در آلمان، فقط تا ۴ سال بعد از پایان جنگ جهانی دوم در خدمت بود و سپس نام پانتر برای بیش از ۷ دهه به صفحات تاریخ پیوست.

حال گویا پس از ۷۳ سال شرکت راین متال دوباره عزم بر زنده کردن پانتر و تولید تانکی جدید با این نام را دارد. خبری از فناوری‌هایی چون قوای هیبرید و اهمیت قائل شدن برای دلواپسان طبیعت نیست! و پانتر جدید (KF51) از همان موتور ۱۴۷۵ اسب بخاری دیزلی که در تانک اصلی میدان نبرد ارتش آلمان (لئوپارد-۲) امتحان خود را پس داده استفاده می‌کند. ولی با وزن ۶۵ تنی، ۶ تُن از پیشرفته‌ترین نسخه‌ی لئوپارد (۲A7V) و تانک آبرامز سبک‌تر است که این اختلاف قابل توجه در وزن، تحرک و مانورپذیری آن را به‌وضوح افزایش می‌دهد.

پانتر جدید به توپ ۱۳۰ میلی‌متری مجهز است که ۱۰ میلی‌متر افزایش کالیبر در مقایسه با توپ‌های ۱۲۰ میلی‌متری که به‌طور فراگیر در تمام تانک‌های غربی استفاده می‌شوند را نشان می‌دهد. بنا بر ادعای راین متال این توپ جدید در نبردهای زرهی کارایی ۱.۵ برابری و برد مؤثر بسیار بیشتر نسبت به توپ ۱۲۰ میلی‌متری لئوپارد دارد. گلوله‌های این توپ ۱۳۰ میلی‌متری انرژی معادل ۱۸ تا ۲۰ مگاژول را به هدف وارد می‌کنند که در حد یک توپ ۱۴۰ میلی‌متری است. درحالی‌که انرژی گلوله‌های توپ ۱۲۰ میلی‌متری از ۱۲ تا ۱۳ مگاژول فراتر نمی‌رود.

پانتر به یک تیربار با کالیبر ۱۲.۷ میلی‌متری با سیستم کنترل از راه دور مجهز است همچنین دارای یک جایگاه مخصوص که می‌توان از آن ۴ فروند پهپاد انتحاری یا موشک‌های مخصوص دفاع ضدهوایی شلیک کرد.

پانتر توان بسیار بالاتری برای حفاظت از خود و خدمه‌اش در میدان نبرد دارد و به سیستم‌های حفاظت فعال و غیرفعال و واکنشی مجهز است. سیستم حفاظت فعال پانتر “استرایک شیلد” StrikeShield نام دارد که سخت‌گیرانه‌ترین آزمون‌های حفاظتی را با موفقیت سپری نموده است و اهمیت وجود چنین سیستمی با توان دفع موشک‌های ضدتانک با توجه به مشاهدات جنگ اوکراین بسیار بارزتر از گذشته، جلوه‌گر شده است.

لئوپارد ۴ خدمه دارد اما در پانتر به لطف سیستم بارگذار تمام خودکار تنها ۳ خدمه شامل فرمانده، توپچی و راننده حضور دارند. با این وجود همچنان فضایی جداگانه برای نفر چهارم حفظ شده است و می‌توان از آن برای جابه‌جایی تکنیسین‌ها و اپراتورهای پهپاد یا فرماندهان در بالاترین سطح ایمنی استفاده نمود.

پانتر جدید از سیستم الکترونیک با معماری تمام دیجیتالی یکپارچه با قابلیت اشتراک‌گذاری تصاویر و اطلاعات تمامی دوربین‌ها و سنسورها و سایر سیستم‌های نظارتی تانک در نمایشگر مخصوصی که در مقابل هر یک از خدمه قرار گرفته است بهره می‌برد. بدین ترتیب خدمه می‌توانند در انجام وظایف به یکدیگر کمک کرده و وظایف هم‌رزم خود را بر عهده گیرند. به لطف این یکپارچه‌سازی در آینده می‌توان تمام این اعمال را به یک کامپیوتر مرکزی سپرد و نسخه‌ای بی‌سرنشین و کاملاً هوشمند از پانتر را به جنگ تانک‌های دشمن فرستاد.

همچنین با کمک سیستم NATO Generic Vehicle Architecture (اختصاراً NGVA) پانتر به‌سرعت با سایر تسلیحات ناتو هماهنگ شده و به‌سادگی در سازمان رزم آن جای می‌گیرد.

تانک KF51 پانتر

رونمایی از تانک پانتر توسط راین متال به شکل طعنه‌آمیزی در فرانسه انجام شد. دولت‌های آلمان و فرانسه تا به امروز ۱.۶ میلیارد یورو برای طرح مشترک تانک آینده‌ی خود (Main Ground Combat System) یا MGCS که هدف آن تولید یک تانک اصلی میدان نبرد برای جایگزینی تانک‌های Leclerc و لئوپارد-۲ در نیروی زمینی فرانسه و آلمان است هزینه کرده‌اند ولی این پروژه‌ی پرخرج از سال ۲۰۱۲ تا به امروز هیچ پیشرفت قابل توجه و خروجی چشمگیری نداشته است و تخمین زده می‌شود شاید در سال ۲۰۳۵ یک تانک آماده‌به‌خدمت از آن حاصل شود. همین تأخیر و تعلل و ابهام سبب شد لهستان در سال ۲۰۲۰ از این برنامه به‌کلی خارج شده و در عوض ۲۵۰ عراده تانک M1A2 SEPv3 آبرامز را سفارش دهد. آلمان و فرانسه پروژه‌ی مشابه و پرخرج دیگری! برای تولید یک جنگنده‌ی نسل ۶ با نام Future Combat Air System (FCAS) در حال توسعه دارند که ابتدا تاریخ ورود به خدمت آن سال ۲۰۴۰ تخمین زده می‌شد اما چندی پیش به سال ۲۰۵۰ موکول شد.

در همین حین برنامه‌ریزی جدی دولت جدید آلمان برای خرید جنگنده‌ی اف-۳۵ از امریکا و اعلام رسمی آن که به‌نوعی نشانگر ناامیدی روزافزون آلمانی‌ها از این شراکت است باعث ناخرسندی شدید مقامات فرانسوی شد.

توضیح عکس: جنگ روسیه و اوکراین باعث افزایش شدید بودجه‌ی دفاعی آلمان و تخصیص بیش از ۱۰۰ میلیارد یورو برای نوسازی و تقویت ارتش آلمان شد. ازجمله خرید ۵۰ فروند جنگنده‌ی پنهان‌کار اف ۳۵.

تانک KF51 پانتر

حال شرکت راین متال که نقش کم‌رنگ در پروژه‌ی MGCS را درشان خود نمی‌بیند و از آن شدیداً ناراضی است با رونمایی از پلنگ آماده و تماماً آلمانی خود در فرانسه گویا قصد مخابره‌ی پیام مهمی به دولت اولاف شولتز را دارد. هدف اصلی راین متال در وهله‌ی اول قطعاً نیروی زمینی آلمان و تأمین جانشین تانک لئوپارد با کنار زدن پروژه‌ی MGCS است اما با توجه به جنگ اوکراین و تحویل گسترده‌ی تانک‌های قدیمی کشورهای عضو ناتو به اوکراین، پانتر می‌تواند به‌سرعت جای خالی این تانک‌ها را نیز پر نموده و با کسب موفقیتی عظیم در بازار جهانی، مخصوصاً کشورهای شرق اروپا که نیازی شدید به تقویت قوای زرهی خود با یک تانک پیشرفته و قابل اعتماد حس می‌کنند، سود چشمگیری را نصیب سازنده‌ی خود کند. در خاورمیانه نیز قطر (نسخه‌ی ۲A7 پلاس) و ترکیه (نسخه‌ی ۲A4) از تانک‌های لئوپارد-۲ استفاده می‌کنند که با وجود اشتراک گسترده‌ی قطعات و شاسی پانتر با لئوپارد، خرید این تانک یک گزینه‌ی بسیار مقرون‌به‌صرفه برای ارتقای نیروی زمینی و قوای زرهی این کشورها است.

تانک‌های تی-۷۲ ام ۱ جمهوری چک در حال ارسال به سمت اوکراین. تأمین یک تانک جایگزین مدرن و قابل اعتماد برای این تانک‌های قدیمی و منسوخ می‌تواند فرصتی ایده‌آل برای شرکت‌هایی چون راین متال باشد

نویسنده: بابک سزاوار کلاتی

میانگین امتیازات ۴ از ۵
از مجموع ۷ رای

مطالب مشابه

‫۳۱ دیدگاه‌ها

  1. GMA

    ۲۵ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (1662 ديدگاه)

    مقاله بسیار پر محتوا و مفید بود، ممنون

    موافقم 61
    مخالفم 2
    1. Reza Waffen SS

      ۲۶ خرداد ۱۴۰۱
      سوابق: (5323 ديدگاه)

      بنازم همیشه دوست داشتم ببینم آلمان مبتونه جانشین شایسته ای واسه تایگر بسازه یا نه

      موافقم 21
      مخالفم 1
    2. سجادی

      ۲۶ خرداد ۱۴۰۱
      سوابق: (233 ديدگاه)

      همینطوره واقعا عالی بود بخصوص که اشاره به گذشته طراحی های داوینچی در این مورد شد

      موافقم 10
      مخالفم 0
  2. NAVID۰۰۹۸

    ۲۵ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (10057 ديدگاه)

    عجب مقاله‌ای
    ممنون هر که هستی دوستِ مهمان ❤
    لذت بردیم .

    اما فکر میکنم جنگ‌های امروزی را دو چیز تائین تکلیف میکند که یکیش بمب هسته‌ایست که داشتنش باعث ترس در دل دشمن میشود حتی اگر هم استفاده نشود و مسئله‌ی دوم قدرت سیستم حمله و دفاعی هوایی هست که به شدن هزینه‌ها و تلفات زمینی را پائین می‌آورد و میتواند دشمن را در هر شرایطی زمین‌گیر کند !

    فکر نمیکنم در آینده تانک جایگاهی داشته باشد چنان چه داریم در جنگ اوکراین میبینیم و در جنگ سوریه هم دیدیم این قدرت هوایی روسیه بود که به کمک پیاده نظام آمد و آمده !

    همانطور که آینده‌ی صنعت خودرو خودران میشود ، آینده‌ی صنعت هوایی و نیروی هوایی جنگاورانه هم کنترل از راه دور میشود که دیگر به خلبان نیازی نیست و اوپراتور یا هوش مصنوعی در هر کشور هرچه پیشرفته‌تر باشد میتواند تائین‌کننده‌ی وضعیت امنیت کشورها باشد و البته وزارت دفاع ایران این مسئله را خوب درک کرده و پیشرفت‌هایمان را میشه از دلخوری دشمنانمان فهمید که در تکاپوی مقابله هستند اما کور خوانده‌اند !

    اولین ترس دشمنان ایران از پیشرفت صنایع هوایی دفاعی ، جنگیدن نیست ، بلکه مشتری‌هایی هست که میلیاردها دلار خرج خرید تجهیزات دفاعی میکنند و امروزه ایران شده موی دماغ آن‌ها که با به حاشیه کشیدن و بهانه‌های مختلف میخواهند سنگ اندازی کنند اما هیچگاه هم به زبان نمی‌آورند ولی میشه در عمل و گفتارشان این‌ها را فهمید که میترسند بد هم میترسند !

    میدانستید درآمد فروش تسلیحات نظامی از هر چیزی مثل نفت یا پتروشیمی یا توریست و… هم بالاتر هست که در اکثر موارد در بازار سیاه و محرمانه انجام میگیرد و رسماً اعلام نمیشود و این برای تمام کشورهای جهان هست !

    موافقم 17
    مخالفم 72
    1. بی نام

      ۲۵ خرداد ۱۴۰۱
      سوابق: (2872 ديدگاه)

      والا فعلا که ایران شده نون بیار شرکت های تسلیحاتی و امنیتی غربی و شرقی و اسرائیلی در منطقه

      موافقم 49
      مخالفم 5
    2. Iman99

      ۲۷ خرداد ۱۴۰۱
      سوابق: (1864 ديدگاه)

      اشتباه میکنی navid0098 شرایط تخصصی پیچیده تر از این هاست که فکر میکنی چون موضوعات مختلف خیلی پیچیده تر از چیزیه که فکر میکنی و نمیشه در مورد چیزی که تخصص ندارید نظر قطعی بدید و کسی که میگه در آینده تانک جایگاهی نداره و یا دیگه دوران زره پوش ها تمام شده حرفی از روی … اشتباهه چون این همه مهندسان متخصص و استراتژیست با تجزیه و تحلیل همه جوانب به یک نتیجه میرسن که مثلما اونها درسته ولی نظر شخصی شما از روی عدم درک این قضیه میتونه باشه چون اگه تمام ابعاد موضوع رو در کرده باشید دیگه این حرف رو نمیزنید

      موافقم 6
      مخالفم 1
  3. new reventon

    ۲۵ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (388 ديدگاه)

    کلا آلمانیا در زمینه ساختن تانک رو دست ندارن
    همین الانشم برترین زره رو از بین تانکا لئوپارد 2 داره
    توپ قوییم داره ولی در مقابل مهمات انرژی جنبشی اورانیمیه تانک آبرامز حرفی برا گفتن نداره.
    بنظرم برترین تانک تمام ادوار، تانک کینگ تایگر آلمانی بودش که یک تنه آماره شکار بالای 10 تا تانک رو تو جنگ جهانی2 تو نبرهای مختلف داشته.
    این تانک هم تانک خیلی خوبیه ولی بگمانم سفارش زیادی براش نیاد چون قیمتش خیلی گرونه. میگن بین 15 تا 20 میلیون دلار.
    راستی اینم بگم تنها تانکی که از موتور توربینی استفاده میکنه تانک آبرامزه که خیلی تانک قوی و فرزی هستش. بقیه دیزلن.

    موافقم 33
    مخالفم 4
  4. Carbonado Aventador

    ۲۵ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (4461 ديدگاه)

    پست جالب و متفاوتی بود..
    لذت بردم از خوندنش!!
    تایگر و پَنتر کابوس دشمن هاشون بودن!!
    خالی از لطف نیست مقاله های مرتبط به این تانک هارو سرچ کنید و بخونید

    موافقم 31
    مخالفم 3
    1. new reventon

      ۲۵ خرداد ۱۴۰۱
      سوابق: (388 ديدگاه)

      البته کینگ تایگر کابوس بود نه تایگر. چون این دو متفاوتن

      موافقم 18
      مخالفم 0
      1. Reza Waffen SS

        ۲۶ خرداد ۱۴۰۱
        سوابق: (5323 ديدگاه)

        خود تایگر یه افسانه بود

        موافقم 7
        مخالفم 0
      2. Carbonado Aventador

        ۲۶ خرداد ۱۴۰۱
        سوابق: (4461 ديدگاه)

        تایگر تو یک‌ نبرد ، ۵۴ تانک روسی و امریکایی رو نابود کرد!!
        ۱ به ۵۴

        اتفاقا‌ کینگ تایگر چون بیش از حد سنگین بود و موتورش هم خرابی زیاد داشت نتونست مثل تایگر بدرخشه!

        موافقم 8
        مخالفم 0
  5. Mosi

    ۲۵ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (55 ديدگاه)

    همین الانش تانک لپرد 2A7 اگر بهترین تانک جهان نباشه جزو ۳ تای اوله
    توپ تمام تانک های غربی از جمله همین لپرد یا آبرامز و حتی مرکاوای رژیم صهیونیستی هم توپ ساخت راینمتال آلمانه که این نشون از کیفیت و همچنین کاربرد بسیار بالای اون داره
    این که دیگه بماند
    البته نمیدونم که کی قراره تولید انبوه بشه

    موافقم 23
    مخالفم 5
  6. ممد ژانگولر

    ۲۵ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (3454 ديدگاه)

    خیلی مقاله جالبی بود کیف کردم

    یهو هوس جنگ جهانی کردم
    البته از ما گذشت ولی راهنمایی میشه کرد

    متاسفانه برای تنوع و اصلاحات هر چند وقت لازمه

    الخصوص بدرد یکسریا میخوره که صبح تا شب تو کامنت و چت اینان و کارشون شده حمایت از فلان برند تویوتا و اینا و حتی بخاطرش جونشونم میدن

    اینارو باید فرستاد خط مقدم جبهه احیانا زنده برگشتن قدر زندگیرو بدونن و بفهمم زندگی چهارچوبی داره و احترام و مرام جزیی ازشه و اینکه براشون خوبه ی ورزشو نرمشی هم کردن 😉

    موافقم 14
    مخالفم 9
  7. بهزاد

    ۲۵ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (2372 ديدگاه)

    متاسفانه یا خوشبختانه دوران تانک و زره پوش ها تمام شده و فقط به درد کشورهای جهان سوم که از تجهیزات مدرن دوش پرتاب و پهپاد معاف هستند کاربرد داره.
    جنگ دوم قره باغ و اکراین اثبات کرد که ارتش زره هی فاقد کارایی هست و بهترین تانک ها هدف آسانی برای موشک های ضد تانک هستند.
    تانک به عنوان نماد نیروی زمینی ارتش ها ممکنه سالها در ویترین کشورها خدمت کنه و کشورهای صنعتی و ثروتمند در آینده با رویکردهای مدرن به دنبال صنایع دفاعی خودشون خواهند بود.

    موافقم 9
    مخالفم 38
    1. R@m!n

      ۲۵ خرداد ۱۴۰۱
      سوابق: (2243 ديدگاه)

      کاملا درسته تانک ها تو جنگ مدرن بیشتر از یه کالای تزئینی نیستن.

      وقتی میشه با یه موشک قاره پیما یه شهرو با خاک یکسان کرد چرا تانک و نفر بفرستی ؟

      موافقم 6
      مخالفم 15
      1. Reza Waffen SS

        ۲۶ خرداد ۱۴۰۱
        سوابق: (5323 ديدگاه)

        برام جای سوال داره که کدوم موشک قاره پیمایی ( بجز هسته ای ) می تونه یه شهر رو نابود کنه ؟؟؟؟؟

        ماکزیموم قدرت تخریب یه موشک قاره پیما خیلی به خودش فشار بیاره میتونه یه سوله یا ساختمون رو نابود کنه . قاره پیما بودن موشک واسه برد و رادار گریزیش صدق میکنه نه قدرت تخریبش

        موافقم 15
        مخالفم 1
    2. گلاب

      ۲۶ خرداد ۱۴۰۱
      سوابق: (185 ديدگاه)

      شما با موشک ضد تانک یک شهر رو تصرف می کنی یا سنگر می زنی یا پیاده نظام دشمن رو می زنی و بالگرد هاشون رو نابود می کنی قطعا تانک های فعلی چند دهه قدمت دارن به زودی تانک های جدیدی ساخته میشن که توانایی مقابله با پهباد ها رو داشته باشن

      موافقم 11
      مخالفم 0
    3. Reza Waffen SS

      ۲۶ خرداد ۱۴۰۱
      سوابق: (5323 ديدگاه)

      تانگ های ارمنستان تو جنگ قره باغ مال دوران شوروی سابق بودن که با یه RPG ساده هم از پای درمیومدن

      موافقم 13
      مخالفم 0
      1. Porsche 911

        ۲۶ خرداد ۱۴۰۱
        سوابق: (1222 ديدگاه)

        این قضیه که میگن تانک بیشتر جنبه تزئینی و نمادین داره خیلی بحث اشتباه و موضوع اشتباهی داره اگه دقت کنیم توی جنگ های اخیر
        (اکراین و قره باغ)
        تانک های نقش به سزایی داشتن و این پیاده نظام بود که کمتر روش مانور میرفتن
        و پایه و اساس لشکر هارو تانک ها پوشش میدادن

        یه موضوع دیگه هم اینکه اگه اینطور باشه که این دوستان میگن اون دولت و شرکت بی عقل نیستن که کلی هزینه و مواد صرف ساخت محصول بی مصرف (به قول دوستان) بکنن
        قطعا استراتژی های خودشونو میدونن و طبق نیاز خرج میکنن

        موافقم 7
        مخالفم 0
  8. Porsche 911

    ۲۵ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (1222 ديدگاه)

    خیلی ممنون خیر بسیار خوب و مقاله پر بار زیبایی بود
    اینکه در اون زمان ساخت چنین غول های زرهی چطور ممکن بوده و چه هوش و ذکاوتی پشت ساخت این ها دیده میشه خارق العادست
    پانزر های اون زمان به تعداد بیشتری نسبت به تایگر ها ساخته شد ولی به نظرم خیلی خوب میشه راجع به تایگر هم مطلبی کار کنین
    برای اینکه به عظمت تانک تایگر پی ببرید همین کافی هست که بدونید در سال پایانی جنگ جهانی دوم یعنی ۱۹۴۵
    وقتی آلمان نازی فقط و فقط از مرز های خودش برلین رو داشت تایگر ها برای دفاع از شهر کلن و برلین فراحوانده شدن
    در حالیکه که ارتش آلمان تعداد کمی تایگر داشت در مقابل هزاران هزار تانک های متفقین
    اما ۲۳۷ تا تایگر فراخوانده شدن و تونستن بیش از ۵۰ هزار تانک متفقین مثل شرمن و T34 رو منهدم کنن و حداقل و نهایتا تسلیم شدن نازی هارو به تعویق بندازن
    اما یه نمونه تایگر۲ هم داشتیم که یکی از موثر ترین ابزار های جنگی بود ولی به دلیل نبود منابع و مواد خام برای رایش آلمان خیلی ساخته نشد و انتظارات ارتش رو بر آورده نکرد
    و جالبی این تانک این هست که توسط دو شرکت هنشل و پورشه (به صورت جداگانه) ساخته شد
    در مورد اون تانک های A7V هم باید بگم که رقبای خوبی برای مارک یک های دشمن بودن ولی همونطور که نوشته شد دیر به میدان نبرد پا گذاشتن
    اطلاعات فنی شون هم این بود که دو موتور ۴ سیلندر ساخت دایملر داشتن که هر کدوم نهایتا ۲۰۰ اسب بخار قدرت داشت و در کل ۴۰۰ اسبی بود
    در کل خیلی خوشحال شدم از برگشت این جنگنده عقاب ها

    موافقم 21
    مخالفم 2
  9. Avan

    ۲۵ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (121 ديدگاه)

    کلا آلمان نازی در زمینه ساخت سلاح و حتی علم از زمان خودش جلوتر بود.شاید جالب باشه بدونید حتی کلاشینکف در اصل ساخت آلمان بود با نام mp44, موشک و جت هم از ابداعاتشون بود

    موافقم 29
    مخالفم 1
    1. Porsche 911

      ۲۵ خرداد ۱۴۰۱
      سوابق: (1222 ديدگاه)

      Mp44 یا stg44 یکی از تفنگ هایی بود که در ابتدای روی کار اومدن و به دست ss بود تا وقتی که شرایط سخت شد و نیاز بود ورماخت یا همون ارتش آلمان رو تجهیز تر کنه و باعث شد که mp44 بیشتری به ارتش تزریق بشه
      کلا ساخت اسلحه خیلی در اون سال ها رونق داشت به عنوان مثال تفنگ پایه ورماخت Kar98K که خیلی تفنگ خوبی بود و با برد بالا و گلوله قدی به کار آلمانها اومد
      که اصلیتش بر میگرده به قبل جنگ جهانی اول و تفنگ Gweher98 که اون هم نسبت به رقبا مثل M1903 خیلی قوی بود
      یا اسلحه ولکس اشتورم(volksstormgweher VG) که تفنگی بود با تیراژ تولید وایین ولی کاربردی که باز هم دیر تولید شد و اون اثر گذاری موثر رو نداشت
      یا تفنگ waffe28 یا mp28 که در اصل نمونه پیچیده تر mp40 مشهور بود و نرخ شلیک و گلوله هاش تفاوتی نداشت و فقط ظاهرش تغییر کرده بود
      در میان تپانچه ها موزر (mauser C96 schnellfeuer) که بهترین تپانچه هست به نظرم بالاتر از بقیه و Luger P08 (اسم لوگر به پاس گرامیداشت دکتر لوگر شهردار وین اتریش که یک ملی گرا بود ساخته شد و در میان افسر ها رایج بود تا ازش استفاده کنن)
      یا SLD.12 خوفناک دو لوله که خیلی مطرح نبود ولی به شدت قوی و walther p38
      در میان شاتگان ها آمریکایی ها سنت گذاران و پیشرفته هاش بودن ولی باز آلمان هم نماینده مدعی داشت مثل M30 driling یا شاتگان زیبا و قدرتمند بکر(Becker revolving)
      و یا شاتگان والتر(walther)
      یا مسلسل هایی مثل FG42که خودم برترین میدونم اون رو
      به همراه تیربار بی نظیر mg42و mg34
      اسلحه های ضد تانک هم که آلمان پیشتاز بودن و تنها رقیبش بازوکا های آمریکا بود
      به عنوان مثال luftfaust-B یا panzerchreck و panzerfaust
      یه سالحه خیلی خاص هم به اسم اشتورم پیستول(sturmpistole) که خارقالعاده بود
      دارای پرتو های گیرنده رادار که به توپخانه ها وصل بود و به دست فرماندهان و افسر ها داده میشد و هنگام شلیک هم به عنوان منور کار میکرد و هم به عنوان علمات توپخانه تا توپخانه اون محدوده رو تا دقت ۱۰ متری بمباران کنه
      یک تفنگ دیگه که کال جنگ حهانی اول هست MP18 هست که ساختار به شدت زیبا و قدرتمندی داشت و در جبهه غرب و منطقه وردن(verdun) بی رقیب بود

      اگه یکم سردرگم بود ببخشید میتونید سرچ کنید💛

      موافقم 23
      مخالفم 0
      1. Reza Waffen SS

        ۲۶ خرداد ۱۴۰۱
        سوابق: (5323 ديدگاه)

        اطلاعاتتون دقیق بود افرین

        موافقم 5
        مخالفم 0
        1. Porsche 911

          ۲۶ خرداد ۱۴۰۱
          سوابق: (1222 ديدگاه)

          💛تشکر

          موافقم 2
          مخالفم 0
  10. ارین صاحب جمعی

    ۲۵ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (1073 ديدگاه)

    چه خبر امریکایی که هر چی داری از دزدی دانش نازی هاست ولی بازم نازی ها اولن

    موافقم 25
    مخالفم 11
  11. ارین صاحب جمعی

    ۲۵ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (1073 ديدگاه)

    کلا خوشم میاد آلمانیا یهو وحشی میشن این خیلی خوبه به امید تاسیس رایش چهارم

    موافقم 33
    مخالفم 5
  12. JDM lover

    ۲۵ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (886 ديدگاه)

    خیلیییییی لذت بردم پدال
    از این مقاله های مفصل و جذاب بزارید ، مطمئن باشید استقبال خوبی ازش میشه
    واقعا از پدال ممنونم 👍👌

    موافقم 7
    مخالفم 1
  13. ح

    ۲۶ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (12 ديدگاه)

    تانک هم لازمه . برای اشغالگری

    موافقم 7
    مخالفم 0
  14. آریو

    ۲۶ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (1 ديدگاه)

    موتور قدرتمند mtu بینظیره کمپانی kmw که سازنده تانک های پیشرفته لئوپارد با سیاستهای غلط دولت آلمان یک پروژه تانک مشترک را با فرانسه شروع کرده که هنوز به نتیجه نرسیده نمیدانم فقط چرا آلمان در زمینه ساخت جنگنده محافظه‌کار عمل میکند با اینکه تکنولوژی ساخت هواپیما را دارد و در بیشتر فن آوری کمپانی ایر باس برای آلمان هست جای یک جنگنده تمام آلمانی در محصولات نظامی آلمان خالی هست

    موافقم 5
    مخالفم 0
    1. Porsche 911

      ۲۶ خرداد ۱۴۰۱
      سوابق: (1222 ديدگاه)

      جنگنده های اشپیگل هستن

      موافقم 3
      مخالفم 0
  15. عاشق پدال

    ۲۶ خرداد ۱۴۰۱
    سوابق: (253 ديدگاه)

    خوشگله. دلم یکی میخواد بزارم تو پارکینگ

    موافقم 4
    مخالفم 0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا