آموزشمقالات

اگر باتری ماشین خوابید چه کنیم؟

اگر باتری ماشین خوابید انجام چه اقداماتی حیاتی است؟ با خواندن این مقاله می‌توانید خود را از این وضعیت نجات دهید.

تصور کنید به خاطر امری ضروری پشت فرمان نشسته‌اید ولی ناگهان متوجه می‌شوید باتری خودرو خوابیده است و استارت نمی‌خورد؛ اما چرا باتری ماشین از کار می‌افتد و برای حل این مشکل چه راهکارهایی وجود دارد؟ در ادامه به این موضوع می‌پردازیم اما بهتر است قبل از آن کمی با خود باتری خودرو و وظیفه آن آشنا شویم. باتری خودرو یکی از مهم‌ترین اجزای سیستم برقی آن به شمار می‌رود و از جمله وظایف آن می‌توان به تأمین انرژی و برق لازم جهت استارت زدن، تأمین انرژی لازم برای روشن شدن چراغ‌ها، سیستم صوتی، بخاری و… اشاره کرد. به همین خاطر باتری نقشی حیاتی در عملکرد صحیح وسیله نقلیه ایفا می‌کند و درصورتی‌که ماشین باتری خوابید مشکلات زیادی وجود خواهد داشت. از طرف دیگر با افزایش قیمت خودرو شاهد رشد قیمت قطعاتی همچون باتری هستیم بنابراین نگهداری از این قطعه مهم الزامی خواهد بود.

چرا باتری ماشین از کار می‌افتد؟

در ادامه به مهم‌ترین دلایلی که باعث می‌شوند باتری ماشین بخوابد اشاره می‌کنیم:

  • خطای انسانی

یکی از دلایل رایجی که باعث می‌شود باتری ماشین از کار بیفتد خطای انسانی است. شاید راننده پس از خاموش کردن خودرو فراموش کند چراغ‌ها را نیز خاموش کند یا حتی سیستم صوتی همچنان فعال مانده باشد که مجموع این عوامل می‌تواند باعث شود باتری ماشین بخوابد. به این ترتیب بخش اعظم انرژی باتری در زمان استارت زدن مصرف خواهد شد اما آلترناتور که برق را به باتری می‌رساند زمان کافی برای شارژ کامل آن را نخواهد داشت.

  • عمر باتری

اگر باتری ماشین خوابید حتماً به نگاهی به تاریخ تولید و طول عمر آن داشته باشید. اکثر باتری‌ها از سرب اسید استفاده می‌کنند و داخل خانه‌های مخصوص داخل باتری محلولی شامل سولفوریک اسید و سرب بکار می‌رود. با افزایش سن خودرو فرایندی طبیعی در باتری به نام سولفاته شدن رخ می‌دهد. این امر باعث کاهش توانایی باتری در تأمین برق سیستم‌های مختلف وسیله نقلیه می‌شود. اگر باتری خودروی شما بین ۲ تا ۵ سال کار کرده باشد به احتمال زیاد باید به فکر یک باتری نو باشید.

  • خرابی باتری

گاهی اوقات وجود خرابی در خود باتری می‌تواند سبب از کار افتادنش شود. درصورتی‌که این اتفاق چندین بار رخ دهد یا با وجود نو بودن باتری بازهم شاهد از خوابیدن آن باشید حتماً باید نزد یک مکانیک خبره مراجعه نمایید تا خرابی خود باتری یا دیگر بخش‌های خودرو را تشخیص دهد.

  • سیستم شارژ وسیله نقلیه

گاهی اوقات باتری از کار افتاده شاید مقصر نباشد بلکه سیستم شارژ خودرو باعث خوابیدن باتری شود. اگر در زمان رانندگی چراغ هشدار باتری در پشت آمپرها روشن شود احتمالاً عیبی در سیستم شارژ وجود دارد. برای بررسی مواردی همچون آلترناتور، تسمه دینام، کابل و ترمینال باتری و… باید به یک مکانیک و باتری‌ساز ماهر مراجعه نمایید.

  • خوردگی قطب‌های باتری

یکی دیگر از دلایل احتمالی خوابیدن باتری می‌تواند خوردگی قطب‌ها باشد. ترمینال یا قطب باتری محل اتصال آن به سیستم شارژ خودروست و با گذشت زمان خوردگی در آن رخ می‌دهد که به‌صورت مواد سفید رنگ بین کابل‌ها و قطب‌ها پدیدار می‌شود. این امر باعث کاهش جریان برق در خودرو خواهد شد هرچند می‌توان با استفاده از یک برس سیمی این مواد را پاک کرد. البته اگر این مواد مکرراً روی قطب‌های باتری ظاهر می‌شوند احتمالاً مشکلی در خود باتری، کابل‌ها یا قطب‌ها وجود دارد.

اگر باتری ماشین خوابید چه کنیم؟

اگر دید باتری ماشین خوابید بهترین راه استفاده از باتری خودروی دیگر برای روشن کردن آن است. البته می‌توان از جامپ استارتر خودرو نیز استفاده کرد که در واقع پاور بانکی برای وسایل نقلیه محسوب می‌شود. در ادامه نکات مهم برای شارژ کامل باتری ماشین با استفاده از باتری خودروی دیگر را خدمت شما عزیزان تقدیم می‌کنیم:

  • بررسی کابل‌ها

مطمئن شوید کابل‌های اتصال تمیز هستند و هیچ‌گونه خوردگی و پارگی روی آن‌ها وجود ندارد.

  • خاموش کردن هر دو خودرو

مطمئن شوید هر دو خودرو خاموش هستند و گیربکس در دنده قرار داشته و ترمزدستی کشیده شده است.

  • اتصال کابل قرمز به قطب مثبت باتری

کابل قرمز را به قطب مثبت باتری از کار افتاده متصل کنید. قطب مثبت باتری وسایل نقلیه با علامت مثبت مشخص می‌شود و معمولاً یک درپوش پلاستیکی قرمز رنگ روی آن وجود دارد.

  • اتصال کابل قرمز و مشکی به باتری خودروی دوم

این بار سر دیگر کابل را به باتری خودروی سالم متصل کنید و سپس کابل مشکی را به قطب منفی همین باتری وصل نمایید. قطب منفی باتری ماشین نیز با علامت منفی مشخص می‌شود.

  • تکمیل اتصال کابل‌ها

نهایتاً کابل مشکی باقی مانده را باید برای تکمیل جریان شارژ باتری وصل کنید اما دقت داشته باشید بجای اتصال این کابل مشکی به قطب منفی باتری از کار افتاده باید یک سطح فلزی رنگ نشده در خودرو پیدا کنید. این محل فلزی نباید به باتری نزدیک باشد و دلیل آن نیز کمک به جریان برق و جلوگیری از جرقه زدن و انفجار باتری است.

  • بررسی دوباره

فرایند روشن کردن باتری خوابیده ماشین امری حساس است و به همین خاطر باید دوباره اتصالات کابل‌ها و قطب‌های هر دو باتری را بررسی نمایید.

  • روشن کردن خودرو

ابتدا خودروی دارای باتری سالم را روشن کنید و اجازه دهید چند دقیقه‌ای کار کند. سپس می‌توانید خودروی دارای باتری خوابیده را استارت بزنید. اگر خودرو در ابتدا استارت نخورد اتصالات و کابل‌ها را بررسی کرده و چند دقیقه‌ای صبر کنید تا جریان برق بین دو باتری ادامه یابد. برای استارت زدن خودروی دوم بین ۳ تا ۵ دقیقه زمان لازم خواهد بود.

  • کارکرد درجای خودرو

علیرغم استارت خوردن خودروی دوم باید دانست باتری آن همچنان انرژی کمی دارد و بنابراین باید بین ۱۵ تا ۳۰ دقیقه کار کند. همچنین در این مدت نباید از سیستم‌های برقی همچون سیستم صوتی یا شارژر گوشی استفاده کرد چراکه باعث خالی شدن باتری ماشین می‌شود.

چگونه باتری درستی را برای ماشین انتخاب کنیم؟

باتری ماشین یکی از مهم‌ترین قطعات سیستم برقی آن است و بنابراین انتخاب گزینه درست امری حیاتی خواهد بود. البته باید دانست باتری‌های تولیدی در سراسر دنیا شبیه هم نیستند و انتخاب باتری مناسب خودرو امری گیج‌کننده خواهد بود؛ اما اگر بخواهیم یک باتری جدید برای وسیله نقلیه خود انتخاب کنیم چه نکاتی باید رعایت شوند؟

  • به ابعاد باتری انتخابی و محل قرارگیری آن در محفظه پیشرانه دقت داشته باشید چراکه ابعاد باتری‌ها متفاوت است.
  • باتری‌ای را انتخاب کنید که توانایی لازم در تأمین برق سیستم‌های گوناگون خودرو را داشته باشد. برای اطلاع از ویژگی‌های باتری خودروی خود می‌توانید دفترچه راهنمای آن را مطالعه کنید تا با اطلاع از مواردی همچون آمپراژ و ظرفیت آن خرید خوبی داشته باشید.
  • اگر در مناطقی با آب‌وهوای سرد زندگی می‌کنید حتماً در انتخاب باتری مناسب این مناطق دقت کنید چراکه معمولاً کارایی باتری‌ها در هوای سرد کاهش می‌یابد.

اگر باتری ماشین خوابید چگونه آن را تعویض کنیم؟

اگرچه شما همیشه می‌توانید باتری از کار افتاده را با مراجعه به مکانیک تعویض کنید اما این کار به راحتی در خانه نیز امکان‌پذیر است. درصورتی‌که تصمیم دارید خودتان باتری خوابیده ماشین را تعویض کنید می‌بایست موارد ایمنی زیر را رعایت نمایید:

  • خواندن دفترچه راهنمای خودرو

قبل از خرید باتری خودروی خود حتماً باید دفترچه راهنمای آن را مطالعه نمایید تا از مشخصات باتری مناسب وسیله نقلیه آگاهی پیدا کنید.

  • رعایت نکات ایمنی

حتماً قبل از تعویض باتری ماشین نکات ایمنی همچون پوشیدن دستکش و عینک ایمنی را رعایت نمایید چراکه تماس اسید باتری با پوست و چشم‌ها بسیار خطرناک خواهد بود.

  • رعایت ترتیب جدا کردن قطب باتری

همیشه در ابتدا قطب منفی و سپس قطب مثبت باتری ماشین را جدا نمایید.

  • عدم برخورد اشیای فلزی با قطب باتری

هرگز اجازه ندهید اشیا و ابزارهای فلزی با قطب‌های باتری اتصال پیدا کنند.

  • عدم استعمال دخانیات

هرگز در زمان تعویض باتری و در نزدیکی آن سیگار نکشید و مطمئن شوید هیچ‌گونه جرقه‌ای نیز وجود ندارد چراکه احتمال وقوع انفجار در باتری افزایش خواهد یافت.

مراحل تعویض باتری ماشین

مرحله اول: مطمئن شوید خودرو خاموش است. شاید این موضوعی بدیهی به نظر برسد اما اهمیت زیادی دارد.

مرحله دوم: با استفاده از آچار مخصوص قطب منفی باتری را جدا کنید. اگر خوردگی زیادی در این بخش وجود دارد می‌توانید با استفاده از برس یا آب مواد یاد شده را پاک کرده و سپس قطب منفی را جدا کنید.

مرحله سوم: فرایند جدا کردن قطب منفی باتری را برای قطب مثبت نیز تکرار کنید. همان‌طور که گفته شد قطب مثبت زیر درپوش پلاستیکی قرمز رنگی پوشانده شده است.

مرحله چهارم: پیچ و مهره‌های نگه‌دارنده باتری در محل خود را باز کنید. معمولاً باتری به وسیله میله‌ای فلزی در جای خود محکم می‌شود که آن را نیز باید جدا کنید.

مرحله پنجم: باتری از کار افتاده ماشین را از جای خود بیرون بیاورید.

مرحله ششم: محل باتری را کاملاً تمیز نمایید. اگر خوردگی و آلودگی زیادی در محل قرارگیری باتری وجود دارد شاید به مواد مخصوصی جهت پاک کردن آن‌ها نیاز داشته باشید.

مرحله هفتم: باتری جدید را در فضای خود قرار دهید و پیچ و مهره‌های نگه‌دارنده آن را ببندید. مطمئن شوید باتری در جای خود تکان نمی‌خورد.

مرحله هشتم: پس از نصب باتری ابتدا قطب مثبت را متصل کنید.

مرحله نهم: سپس نوبت به وصل کردن قطب منفی باتری می‌رسد. مطمئن شوید کابل‌ها به خوبی با باتری اتصال دارند.

مرحله دهم: تمامی اتصالات را مجدداً بررسی کنید. دقت داشته باشید لقی باتری در جای خود می‌تواند مشکلاتی در پی داشته باشد.

مرحله پایانی: دقت داشته باشید که باتری وسایل نقلیه بسیار اسیدی هستند و بنابراین نمی‌توان آن‌ها را در طبیعت رها کرد. به همین خاطر باید باتری را به‌صورت اصولی بازیافت نمود. اکثر فروشندگان باتری خودرو در عوض دریافت باتری از کار افتاده و با دریافت مابه‌التفاوت، باتری نو را در اختیار خریداران قرار می‌دهند.

میانگین امتیازات ۴ از ۵
از مجموع ۳۰۳ رای

شاهین احمدزاده

نویسنده و مترجم مجله "پدال"

مطالب مشابه

‫۲۳ دیدگاه‌ها

  1. امیر

    ۱۷ مهر ۱۴۰۲
    سوابق: (689 ديدگاه)

    یکی از دوستانم که مکانیک هست میگفت : برای اینکه باتری ماشین خواب نره باید حداقل دو روز در هفته ماشین رو استارت بزنی و بذاری ۴۵ دقیقه تا ۱ ساعت در جا کار کنه یا باهاش بری بیرون بچرخی ( ۲۰ دقیقه حرکت هن براش کافیه ) ، بعضی ها هستن که یه ماشین صفر تو پارکینگ دارن و میبینی یک ماهه این ماشینو استارت نزدن !! خب قطعا باتری ماشین خواب میره

    موافقم 25
    مخالفم 26
    1. NAVID۰۰۹۸

      ۱۷ مهر ۱۴۰۲
      سوابق: (10232 ديدگاه)

      خودرویی که مدت طولانی در پارک باشه اگه سرباتری را بردارند به طور نرمال تا ۵ سال هیچ مشکلی براش پیش نمیاد !

      البته نمیدونم ماشین جدیدایی که ایران تولید میکنه چرا باتری‌هاشون کمتر از دو سال کار میده و یه جای کار میلنگه !

      موافقم 63
      مخالفم 25
    2. datsun

      ۱۷ مهر ۱۴۰۲
      سوابق: (3504 ديدگاه)

      مطمعنی دوستت مکانیکه!!

      موافقم 38
      مخالفم 5
    3. ahmadhasani

      ۱ آبان ۱۴۰۲
      سوابق: (2 ديدگاه)

      باطری رو از رو ماشین در بیارن دیگه باطری نمیخوابه هیچیش نمیشه حتما نیاز نیست که هر روز استارت بزنی البته شاید دلیل دیگه ای داشته باشه

      موافقم 0
      مخالفم 0
  2. Enzo Ferrari 2008

    ۱۷ مهر ۱۴۰۲
    سوابق: (1208 ديدگاه)

    مطلب عالی بود ممنون

    موافقم 16
    مخالفم 8
    1. شاهین

      ۱۷ مهر ۱۴۰۲
      سوابق: (4526 ديدگاه)

      سلام ممنونم انجام وظیفه است

      موافقم 10
      مخالفم 1
  3. علی

    ۱۷ مهر ۱۴۰۲
    سوابق: (1 ديدگاه)

    یعنی چه 45دقیقه تا یک ساعت ماشین درجا کار کنه ؟صددرصد دوستت مکانیک واقعی نیست که برای حفظ باطری میگه به مدت طولانی ماشین درجا کارکنه تا نابود بشه.

    موافقم 49
    مخالفم 3
  4. صدرا

    ۱۷ مهر ۱۴۰۲
    سوابق: (27 ديدگاه)

    اگر باتری ماشین خوابید تنها کاری که لازمه بکنیم اینه که دو دسته بزنیم تو سر خودمون و 2 .3میلیون بدیم باتری شایدم بیشتر

    موافقم 63
    مخالفم 3
    1. سید محسن

      ۱۹ مهر ۱۴۰۲
      سوابق: (1 ديدگاه)

      حرف دل همه رو زدی داداش

      موافقم 5
      مخالفم 0
  5. حسن

    ۱۷ مهر ۱۴۰۲
    سوابق: (1342 ديدگاه)

    یواش بیدارش کنید نترسه وگرنه باید یکی بخرید

    موافقم 33
    مخالفم 0
  6. محمدرضا

    ۱۷ مهر ۱۴۰۲
    سوابق: (1 ديدگاه)

    سلام
    اگر بخواهیم باطری ماشین بیشتر از دوسال کار بده از کولر ماشین کمتر استفاده بشه و دسن داز یواش رد بشیم تا ضربه ایی به باطری ماشین نخوره خیلی مهمه

    موافقم 15
    مخالفم 7
  7. حسین مرادیان

    ۱۸ مهر ۱۴۰۲
    سوابق: (1 ديدگاه)

    باسلام،اطلاع رسانی در چنین مواردی که اغلب همه گریبان گیر میشوند،موجب رفع مشکل و آسایش خاطر میشود،از زحمات شما تشکر و قدردانی می نمایم.

    موافقم 6
    مخالفم 1
  8. یاس ی

    ۱۸ مهر ۱۴۰۲
    سوابق: (1021 ديدگاه)

    2 تا 5 سال ؟؟؟ داداش ما که منطقه گرمسیری هستیم بالاترین عمر باطری نهایت یکسال و نیم هستش. چون اینجا تقرببا 9 ماه از سال مجبوریم از کولر استفاده کنیم و کولر ماشین خصوصا وقتی درجا کار کنه پدر باطری را در میاره. اینجا اگه باطری دوسال کار کنه ما سور میدیم. راجع به اون دوستمون که دوست مکانیکش توصیه کرده ماشین درجا روشن بزاره هم بگم که دشمن باطری درجا کار کردن ماشین هستش چون دینام اونجوری که باید شارژ نمیکنه. مشکل ما هم اینه که سمت ما هوا گرمه و وقتی میریم بیرون ماشین را نمیتونیم خاموش کنیم و با کولر روشن ساعتها درجا کار میکنه.

    موافقم 26
    مخالفم 3
  9. Jalil

    ۱۸ مهر ۱۴۰۲
    سوابق: (1 ديدگاه)

    باید همیشه یک شارژر باطری خودرو مرغوب و برند معروف داشته باشید 5 آمپر بسیار مناسب است با این شارژر تمام مشکلات حل میشه

    موافقم 11
    مخالفم 2
  10. عبدالله حنفی

    ۱۸ مهر ۱۴۰۲
    سوابق: (1 ديدگاه)

    بیشترین عمر باتری رو کولر باعثش هست ما عادت داریم تا ماشین رو روشن میکنیم کولر رو هم روشن میکنیم وتا زمان مقصد رسیدن کولر رو روشن میذاریم و وقتی کولر رو خاموش کردیم بلافاصله کولر رو هم خاموش میکنیم که این اشتباه هست حداقل سه دقیقه مانده به رسیدن مقصد کولر رو خاموش کرده واز باد خنکش بمدت کوتاهی که داره استفاده کنیم این امر باعث میشه که دینام باطری رو خوب شارز کند و فنه ماشین هم زمان رسیدن به مقصد رادیاتور رو خنک کرده و بعد فن خاموش شود چون بیشتر مواقع ماشین رو که خاموش میکنیم فن بعد مدتی کار میکنه تا خنک کنه. فن کولر و شیشه بالا بر هایه خودرو بیشترین برق رو از باطری میگیرن این مطالب منه البته اگه دوستان ایراد نگیرن علمه این کارو دارم . انشالله استفاده بشه

    موافقم 30
    مخالفم 3
    1. حسین

      ۱۸ مهر ۱۴۰۲
      سوابق: (2 ديدگاه)

      سلام دوست عزیز از دیدگاه شما بسیار ممنونم منم با نظره شما موافق هستم چرا که خود منم همین مورد برام پیش آمد و دقیقا همین نظریه شما بود وانجام می دادم
      خوب دودشم رفت تو چشم خودام تو این هوای گرم همش کولر روشن پخش روسن و گوشیمم داخل شارژ
      چند روز پیش صبح آمدام برام سره کار برف می آمد پش کیلومتر ولی استارت نمی خورد ودیگه تمام یه باتری گذاشت رو دستم ولی ۶۰آمپر گرفتم قبلیم ۵۵آمپر بودش
      دوستان نکنید این کارهای من را دقیقا جایی حالتون را میگیره باتری که هرگز فکرشم نمی کرداید

      موافقم 5
      مخالفم 0
    2. حسین

      ۱۸ مهر ۱۴۰۲
      سوابق: (1 ديدگاه)

      سلام دوست عزیز از دیدگاه شما بسیار ممنونم منم با نظره شما موافق هستم چرا که خود منم همین مورد برام پیش آمد و دقیقا همین نظریه شما بود وانجام می دادم
      خوب دودشم رفت تو چشم خودام تو این هوای گرم همش کولر روشن پخش روشن و گوشیمم داخل شارژ
      چند روز پیش صبح آمدام برام سره کار برق می آمد پش کیلومتر ولی استارت نمی خورد ودیگه تمام یه باتری گذاشت رو دستم ولی ۶۰آمپر گرفتم قبلیم ۵۵آمپر بودش
      دوستان نکنید این کارهای من را دقیقا جایی حالتون را میگیره باتری که هرگز فکرشم نمی کرداید

      موافقم 1
      مخالفم 0
  11. محمدی

    ۱۸ مهر ۱۴۰۲
    سوابق: (1 ديدگاه)

    باسلام باطری قبل ازمقصد مصرف کنندها را خاموش وهفته یک بااستارت ویک دور15دقیقه بزنیم تا باطری شارژ بشه اگه مدت زیادی خاموش هست بست باطری رابر داریداتصالی باعث خالی شدن باطری می شود

    موافقم 7
    مخالفم 0
  12. ناصر احمدی

    ۱۸ مهر ۱۴۰۲
    سوابق: (1 ديدگاه)

    دوستان دقت بفرمایید، در این متن که راجع به باطری به باطری کردن بود عمداً یا سهواً یک اشتباه مهلک وجود داره و اونم وصل کردن قطب منفی خودرو سالم به قطب منفی باطری خودرو خراب است. اگه این کار انجام بشه فاتحه باطری تخلیه شده خونده میشه. درستش اینه که قطب منفی ماشین سالم به بدنه داخلی خودرو خراب جایی که رنگ نداره وصل بشه مثلاً بدنه سیلندر یا هرجای دیگه ولی اصلاً و ابداً نباید به قطب منفی خودرو معیوب وصل بشه.

    موافقم 8
    مخالفم 0
  13. علی

    ۱۸ مهر ۱۴۰۲
    سوابق: (1 ديدگاه)

    کولر در تابستان و بخاری در زمستان زمانی که ماشین در جا کار کند باعث خرابی باتری می شود چون در لحظه حرکت ماشین دینام توان الکتریکی لازم برای فعال شدن فن بخاری و کولر را تهیه می کند و فشاری بر باتری وارد نمی شود .
    روش صحیح روشن کردن ماشینی که باتری آن خوابیده است این است
    1- بست مثبت باتری ماشین خاموش جدا شود
    2- از باتری دیگری توسط کابل منفی به منفی باتری و مثبت به کابل جدا شده وصل شود
    3- استارت زده شود و بعد از روشن شدن ماشین اتصال باتری کمکی قطع شود
    4- اگر ماشین خاموش شد دینام خراب است و اگر ماشین روشن ماندبست مثبت باطری را وصل نمایند
    5- به یک باتری ساز مراجعه تا باتری تست شود

    موافقم 2
    مخالفم 0
  14. حسینی

    ۱۸ مهر ۱۴۰۲
    سوابق: (3 ديدگاه)

    برای پسرم دو سال خودرو کوییک خرید م حال وقتی که سر بالای می رسد خودرو قدرت ندارد بالا برود دور موتور بالا می رود سرعت او کم می شود میکا نیک می گوید صفهکلاچ خراب شده دو سال هم نیست خودرو صفر بوده نمی دانم چه کاری کنم صفه سه میلیون یک تومان هم دست مورد دارد چه کنم آیا این از صفه هست

    موافقم 3
    مخالفم 0
  15. حسینی

    ۱۸ مهر ۱۴۰۲
    سوابق: (3 ديدگاه)

    نظر شما چیست مشکل از صفه هست صفه کلاچ دو سال کار کرده کسی می تواند راهنمایی کند متشکرم

    موافقم 1
    مخالفم 0
  16. حسینی

    ۱۸ مهر ۱۴۰۲
    سوابق: (3 ديدگاه)

    صفه کلاچ باید ده پانزده سال کار کند نه دو سال نمی دانم سایپا چقدر طرفدار دارد ایراد سایپا راما باید تابان دهیم ببخشید نمی دانستم از سایپا نباید حرف بزنم

    موافقم 2
    مخالفم 0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً از نوشتن به‌صورت پینگلیش، اجتناب نمایید. نظرات حاوی توهین، عبارات غیراخلاقی، سیاسی، مطالب غیر مرتبط، اسپم، ترول و تبلیغاتی پذیرفته نمی‌شوند. برای تغییر آواتار خود می‌توانید از سایت گراواتار استفاده نمایید.

دکمه بازگشت به بالا