احمد جمشیدی: موتورسیکلتهای برقی (به عبارت دقیقتر، اسکوترهای برقی) چند سالی است در انواع مختلف و با رنگهای متنوع به بازار ایران وارد شدهاند.
این اسکوترها مزایا و معایب خاص خود را دارند که در حال حاضر معایب آنها در حال پیشی گرفتن است!
بهصورت کلی موتورسیکلت برقی با سطح تکنولوژی فعلی محدودیت فراوانی دارد و استفاده از آن چندان ایدهآل نیست.
مشکل سرعت و شتاب بسیار پایین، محدودیت حمل بار، محدودیت حمل ترکنشین و مشکل زمانبر بودن شارژ مالک آن را آزار میدهد و برای هر کاربری قابل بهرهبرداری نیست.
بهعنوانمثال یک موتورسیکلت برقی معمولی رایج در بازار ایران در حال حاضر بهصورت کلی کمتر از 50 کیلومتر بر ساعت سرعت دارد و حداکثر پیمایش آن با هر بار شارژ نیز کمتر از 50 کیلومتر است. بار سنگین نمیتواند حمل کند و در صورت اتمام شارژ هم چند ساعت زمان برای شارژ مجدد نیاز دارد.
اما از این معایب که بگذریم، موتورسیکلتهای برقی برای دوستداران محیط زیست و کسانی که دنبال یک اسکوتر تفریحی بی صدا و بدون انجین با هزینه نگهداری پایین هستند، جذاب است.
موتورسیکلتهای برقی با مزایای مشخصی شناخته میشدند و به همین خاطر فروش رو به فزونی داشتند.
تا چند ماه قبل شما میتوانستید یک موتورسیکلت برقی را بدون پلاک و بدون نیاز به گواهینامه سوار شوید که همین موضوع این موتورسیکلتها را محبوب کرده بود.
همچنین نداشتن بیمهنامه هزینه کمتر و در نتیجه جذابیت بیشتری ایجاد مینمود.
از طرفی عدم نیاز به گواهینامه و الزامات اجرایی، موتورسیکلت برقی را به وسیلهای قابل توجه برای بانوان سرزمینمان تبدیل کرده و بسیاری خانمهای ایرانی این وسیله را خریداری کرده و بهصورت تفریحی و یا حتی در سطح معابر شهری بهعنوان وسیله نقلیه استفاده میکردند.
زیرا نداشتن پلاک و در نتیجه عدم نیاز به گواهینامه آن را از محدودیتهای مرسوم برای خانمها مستثنی میکرد و میتوانستند از اسکوتر برقی بهره ببرند.
البته اساساً ممنوعیت رانندگی با موتورسیکلت برای خانمهای ایرانی در کشورمان امری غیر منطقی و شگفتآور است. خانمها از راندن موتورسیکلت منع هستند درحالیکه نشستن آنها روی ترک موتورسیکلت قانونی است و مشکلی ندارد! شگفتا از این قوانین شفاف و بدون تناقض!
(بحث محدودیت بانوان در استفاده از موتورسیکلت مفصل است و پرداختن به آن ما را از اصل سخن دور میکند. امیدواریم روزی خانمها نیز بتوانند گواهینامه موتورسیکلت اخذ کنند و در معابر شلوغ شهری از راندن این وسیله نقلیه لذت ببرند.)
اما برویم سراغ اصل مطلب
موتورسیکلتهای برقی چند سالی بدون پلاک و بدون گواهینامه در کوچه و خیابانها در حال جولان بودند.
این اسکوترهای برقی حتی توسط نوجوانان زیر 18 سال استفاده میشدند زیرا محدودیتی در این زمینه وجود نداشت.
تا اینکه از شهریور ماه امسال پلیس راهور فروش موتورسیکلتهای برقی را بدون پلاک ممنوع اعلام کرد تا قواعد بازی بهکلی عوض شود.
پلیس راهنمایی و رانندگی با استناد به مواد 2 و 19 آییننامه پلیس راهنمایی و رانندگی که بر اساس آن تمام وسایل نقلیه موتوری، حین تردد در معابر و راهها باید دارای پلاک و شماره انتظامی باشند، این دستور را صادر کرد.
این اقدام پلیس راهور دلایل متعددی دارد و تا حدی منطقی به نظر میرسد.
شمار موتورسیکلتهای برقی طی چند سال اخیر بسیار زیاد شده و دیگر بدون پلاک قابل کنترل و تشخیص نیستند.
از طرفی طی این مدت تصادفهای متعددی برای این اسکوترها پیش آمده که در نبود بیمه شخص ثالث مشکلساز بوده است.
بخصوص اگر این تصادفها با وسایل نقلیه پلاک دار میبود، مشکلات بیشتر میشد و مردم برای دریافت خسارت با ابهام مواجه میشدند.
بهاینترتیب عرضه و فروش موتورهای برقی بدون دریافت پلاک کاری غیرقانونی خواهد بود که با آن برخورد میشود.
خلاصه اینکه برای سوار شدن موتورسیکلت برقی، داشتن گواهینامه مخصوص موتورسیکلت الزامی است و همچنین باید بیمهنامه شخص ثالث داشته باشید و اگر در گذشته فکر میکردید مالکیت اسکوتر برقی بدون دردسر و ساده است، باید تصورتان را تغییر دهید.
.
یه بار داشتم با یه بنده خدایی صحبت میکردم میگفت خیلی خوبه که به خانمها گواهینامه موتور نمیدنو گفتم چرا؟ گفت بخاطر اینکه روندن موتور خیلی حواس جمع میخواد و خانومها اگه موتور سوار بشن خیلی باعث افزایش تصادفات و مرگ و میر میشن.
اولش با خودم فکر کردم که درست میگه اما بعدش گفتم خیلی از خانمها هستن که تو رانندگی با ماشین انصافا خیلی خوب رعایت میکنن و بهتر از آقایون رانندگی میکنن. در مورد موتور هم همینه. فقط باید قوانین سختگیرانه تری برای موتور سواری وضع بشه. اگه به خانومها گواهینامه موتور بدن، خیلی خیلی زیاد تعداد ماشینهای تک سرنشین کم میشه و در نتیجه ترافیک و آلودگی هم کم میشه. بنظر من هم این قانون منع موتورسواری خانمها واقعا مسخره است.
موتور در حالت عادی وسیله بی قانونی هست و اکثر راکبین آن، مانند رانندگان خودرو، فرهنگ درستی برای استفاده از اون رو ندارند و متاسفانه در سطح پایین تری هم قرار میگیرند.
بارها همه ما مشکلاتی که درست میکنند رو دیدیم. چه در ترافیک چه در نحوه عبور از معابر.
کاش قوانین و مجریان امر در این خصوص دارای قاطعیت بشتری بودند.
قبل از هر کار باید قوانین رو درست کرد ، فرهنگ سازی کرد و برخورد جدی!
باید قانونا موتور مثل ماشین باشه و حق ویراژ و حرکت بین خودرو ها رو نداشته باشه!
مثل خیلی از کشور ها!
سپس فرهنگ سازی کرده و همزمان جریمه های سنگین وضع کرد!
در یکی از کشور های توسعه یافته موردی دیدم که طبق یک قانون نانوشته ماشین ها در جاده بین خطوط حرکت میکردن و فضای خالی مابین ماشین ها مسیر مخصوص موتورسیکلت ها بود و نه موتور سیکلت ها و نه خودرو ها به مسیر همدیگه تجاوز نمیکردن.
برای کشور ما که تقریبا هیچکس به رانندگی بین خطوط بصورت جدی اعتقاد نداره و اغلب رانندگان اتومبیل ها در مسیر عادی هم برای موتورسیکلت شخصیت قائل نمیشن و دنبال زیر گرفتن اون هستن (!) این انتظارات یک مقدار رویاییه!
بنظر من ( با توجه به تجربه بستن کمربند) ، مردم بعد از چند تبلیغ و فرهنگ سازی اگر جریمه سنگین و مستمر بشون ، ظرف یک ماه فرهنگشون عوض میشه!
شما فرض کن الان بگن کسی که در پیاده رو پارک کنه به ازا هر ساعت یک میلیون تومان جریمه میشه! ظرف ۲ روز دیگه کسی حتی روی پل هم پارک نمیکنه!
یا بگن اگر عابر کنار خط عابر بود مثل این هست که انجا چراغ راهنمایی هست و چراغ قرمز هست ، عدم توقف پشت خط عابر تا زمانی که عابر رد بشه مثل عبور از چراغ ، جریمه ۲۰۰ هزار تومانی داره!
ظرف یک هفته فرهنگ سازی میشه! و مردمما بیشتر از اروپا این قضایا را رعایت میکنند!
بازم میگم ،تجربه قانون اجباری شدن کمربند نشون داد!
حسین
حرف شما درسته ولی جوابگوی وضعیت فعلی ایران نیست
فساد همه جا ریشه دوونده.هم خاطی و هم پلیس ی که فساد داشته باشن با هم در یه مبلغی به توافق میرسن
ریشه این فساد رو باید خشک کرد که متاسفانه یک عامل بخصوص هم نیست .
اول فساد همه جا نیس ، اونجایی هم ک هست تقصیر ماست که رشوه دادیدم و بقیه رو متوقع کردیم!
دوما ، الان داره همه چی مکانیزه میشه و از طرفی ، وقتی بخوان این قانون جا بیفته مجبورا مدتی شدیدا اجراش کنن و به بالا دستشون گزارش بدن ، پس خیلی رشوه تاثیری نداره!
عکس سوم متعلق به شرکت مادو موتور هست که ادعا داره موتور سیکلت هاش تا 70 کیلومتر با سرعت 70 کیلومتر میتونن حرکت کنن و تمام قطعاتشم ساخت داخل هست
خود من به شخصه موتور برقی رو در صورتی که مسافت مناسبی رو پوشش بده ترجیح میدم چون هم هزینه نگهداریش خیلی پایینه هم اینکه صدای اضافه نداره الان بیشتر شرکت هیلتون و کویر موتور با موتورهای برقیشون معروف هستن خودم تو محدوده هفت تیر تهران خیلی دیدم که ازش استفاده میشه ولی در واقع برد کم و نبود جایی برای شارژ استفاده از این وسیله رو خیلی غیر منطقی کرده
من با شرایط فعلی رانندگی تو ایران مخالف روندم موتورم(ممکنه با تغییر شرایط فعلی نظر منم تغییر کنه)
موتور تو ایران یعنی خرید بلیط سفر دایمی به اون دنیا
بنظرم این دیدگاه یک مقدار افراطیه
موتورسیکلت مزایای بسیاری داره در همین ایران فعلی
شما اگربه عنوان یک شهروند عادی موتور کرایه نکنی در نقاط مرکزی شهر واقعا زمان زیادی رو از دست میدی و توی ترافیک قفس گونه خیابان ها گیر میکنی.
یا همین غذا و مرسوله هایی که جا به جا میشه در نبود موتور امکان توزیع به موقعش غیر ممکنه
(جدا از لذتی که این وسیله نقلیه میتونه به خودی خود داشته باشه یا بحث سواری حرفه ای)
من صرفا نظرم رو گفتم ممکنه صحبت شما درست باشه ممکنه هم اشتباه
به نظر من بیصدا بودن موتور سیکلت های برقی اصلا ویژگی خوبی نیست.
یکبار تو پیاده رو داشتم می رفتم و یکی از اونها از پشت اومد و بدون هیچ هشداری
نزدیک بود بزنه بهم.اگه کم صدا باشند خیلی بهتره.
اون راننده محترم اساسا درک نداشته وگرنه در پیاده رو اصلا جای موتور نیست دومن باید برای شما بوق میزد که متوجه بشید احتمالا تازه موتور برقی خریده بوده و یا اصلا تا به حال سوار این وسیله نشده بوده